Mihai SCHIAU
Clarice DINU
41825 vizualizări 27 apr 2012

Guvernul Ungureanu a căzut, moţiunea de cenzură fiind votată cu 235 de voturi "pentru", 9 voturi "contra" şi 4 voturi anulate.

Despre calculele puterii şi opoziţiei, precum şi despre parlamentarii pe care acestea se bazează astăzi aflaţi detalii aici.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI TEXTUL INTEGRAL AL MOŢIUNII DE CENZURĂ.

Gândul a transmis LIVE VIDEO dezbaterea din Parlament. Editorialiştii Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu şi Clarice Dinu au comentat declaraţiile liderilor politici şi rezultatul votului.

ASCULTĂ AICI PĂREREA EDITORIALIŞTILOR GÂNDUL CRISTIAN TUDOR POPESCU, CLAUDIU PÂNDARU ŞI FLORIN NEGRUŢIU DESPRE REZULTATUL VOTULUI.


URMĂREŞTE MAI JOS LIVE TEXT:

UPDATE 17.39 LIVE TEXTUL CONTINUĂ AICI: AFLĂ PRIMUL PE GÂNDUL CINE ESTE NOUL PREMIER AL ROMÂNIEI.

UPDATE 17.36 Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, vineri, că democrat-liberalii l-au informat pe şeful statului, în întâlnirea de la Cotroceni, că PDL nu desemnează candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să îşi asume guvernarea.

UPDATE 17.18 Consultările şefului statului cu reprezentanţii PDL au început, vineri, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 17.17 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a declarat, vineri, speranţa că preşedintele Traian Băsescu este conectat la realitate şi nu-l va propune pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier a doua oară.

UPDATE 17.17 Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, după adoptarea moţiunii de cenzură, că, dacă USL va forma noul Guvern, el se va împotrivi ferm ca UDMR să fie primită la viitoarele discuţii de constituire a actului guvernamental.

UPDATE 17.15 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la Palatul Victoria, după discuţia avută la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, şi a reluat şedinţa cu miniştrii, care l-au aşteptat în acest interval la sediul Guvernului.

UPDATE 17.14 Principalele agenţii de presă internaţionale acordă spaţii ample moţiunii de cenzură care a condus la demiterea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, notând că problemele politice de la Bucureşti intervin în contextul misiunii de evaluare a FMI şi a UE.

UPDATE 17.12 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că, personal, nu are dezamăgiri şi că reprezentanţii Uniunii şi-au făcut treaba.

UPDATE 17.00 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că mandatul USL la consultările cu şeful statului, Traian Băsescu, vizează asumarea răspunderii pentru construirea noului Guvern.

UPDATE 16.59 Preşedintele Traian Băsescu va avea primele consultări, la ora 17.00, cu liderii PDL, deşi iniţial aceştia fuseseră chemaţi ultimii, iar la 17.30 va purta discuţii cu USL.

UPDATE 16.59 Preşedintele PSD, Victor Ponta, discută, la ora transmiterii acestei ştiri, cu deputaţii minorităţilor naţionale.

UPDATE 16.52 Investitorii şi analiştii se vor aştepta, după căderea Guvernului, să nu existe îmbunătăţiri ale politicii economice, iar rezultatul pare un ecou al evoluţiei din alte ţări din regiune, o pierdere generală de susuţinere pentru partidele care promovează austeritatea, a declarat un analist Barclays.

UPDATE 16.49 Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

UPDATE 16.48 Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că va lua o decizie în zilele următoare, întrebat dacă ia în calcul să-şi dea demisia de la conducerea PDL

UPDATE 16.47 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniştrilor convocaţi anterior la Palatul Victoria să îl aştepte până când revine de la Cotroceni, unde discută cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a le comunica acţiunile prevăzute pentru perioada următoare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

UPDATE 16.46 Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PDL "trebuie să-şi înţeleagă greşelile" şi să treacă în opoziţie, arătând că "USL i-a fost îndeplinită dorinţa".

UPDATE 16.20 Udrea: Nu am ameninţat-o pe Plăcintă; Ponta e un trist politruc care se dedă la intoxicări grosolane

UPDATE 16.19 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la RFI, că rezultatul moţiunii reprezintă "o confirmare a unei degringolade în care se află actuala putere" şi că "urmează un guvern de serviciu", care să asigure desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare, cele din urmă "poate devansate".

UPDATE 16.18 Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat, vineri, că preşedintele PDL, Emil Boc, nu ar trebui să-şi dea demisia după trecerea moţiunii de cenzură, deoarece acesta "nu putea să stăpânească minorităţile".

UPDATE 16.18 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunţat, vineri, pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate şi a menţionat că nu se pune problema ca Uniunea să se alăture USL la guvernare.

UPDATE 16.15 CURSUL A ATINS 4,4010 LEI/EURO, NIVELUL MAXIM ISTORIC; BNR A INTERVENIT AGRESIV

UPDATE 16.15 Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declară că, în opinia sa, cea mai bună soluţie, în urma adoptării moţiunii de cenzură, ar fi declanşarea alegerilor anticipate şi semnarea unui "pact etnic" între comunitatea maghiară şi partidele româneşti.

UPDATE 16.15 Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că este nevoie de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale, Uniunea fiind în situaţia de a gestiona situaţia pentru a se ajunge la acest obiectiv, în situaţia în care Parlamentul nu mai reprezintă voinţa populară.

UPDATE 16.14 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns la Palatul Cotroceni unde va avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, după votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură..

UPDATE 16.13 Preşedinţii partidelor din USL, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, vor merge împreună la Cotroceni, la consultările cu Traian Băsescu, deşi cele trei partide fuseseră invitate separat.

UPDATE 15.47 Preşedintele Traian Băsescu a chemat partidele la consultări, începând cu ora 17, după următorul program: PSD - ora 17, PNL - ora 17.30, PC - ora 18.00, UDMR - ora 19.00.

UPDATE 15.41 Preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se întâlnesc acum cu grupurile parlamentare ale USL, pentru a stabili strategia pentru perioada următoare.

UPDATE 15.41 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi miniştrii s-au reunit la Guvern imediat după votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură, pentru a discuta măsurile aferente perioadei următoare.

UPDATE 15.40 Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că "în acest moment nu mai există coaliţia guvernamentală".

UPDATE 15.39 Preşedintele PDL, Emil Boc, a acuzat grupul minorităţilor naţionale că "a lucrat pe la spate" Guvernul, spunând că susţin guvernarea, dar votând moţiunea de cenzură.

UPDATE 15.38 Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, vineri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că PDL merge în opoziţie şi că deputaţii minorităţilor sunt cei care nu au respectat decizia luată în coaliţie şi au mers la vot.

UPDATE 15.37 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că USL este dispusă să îşi asume căderea a două guverne, astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate.

UPDATE 15.31 Nouă deputaţi ai minorităţilor au votat la moţiunea de cenzură. Preşedintele PDL, Emil Boc, spune că minorităţile naţionale sunt responsabile de căderea Guvernului. "Dacă grupul minorităţilor nu ar fi votat, Guvernul ar fi rămas în funcţie".

UPDATE 15.27 Emil Boc: "Este o victorie a traseismului politic".

UPDATE 15.21 Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după votarea moţiunii de cenzură, că "PDL se ocupă de campania electorală, pentru că vor fi alegeri locale". Întrebat dacă PDL va face acest lucru în opoziţie, Radu Barceanu a spus: "Nu ştiu, o să vedem ce decide preşedintele, cui oferă posibilitatea de a forma Guvernul".

UPDATE 15.17 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul şi că rezultatul votului la moţiune este un efect al democraţiei, încheindu-şi declaraţia anunţând: "Nu mi-am spus ultimul cuvânt !".

UPDATE 15.16 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că liderul PDL, Emil Boc, nu ar trebui să îşi dea demisia de la preşedinţia partidului, în urma adoptării moţiunii de cenzură.

UPDATE 15.15 MIHAI RĂZVAN UNGUREANU: "LE MULŢUMESC TUTUROR MINIŞTRILOR CU CARE AM GUVERNAT"

UPDATE 15.14 VICTOR PONTA: "EU AM FOST CEL DESEMNAT DE USL SĂ FORMEZE UN NOU GUVERN".

UPDATE 15.10 EDITORIALIŞTII CRISTIAN TUDOR POPESCU, CLAUDIU PÂNDARU ŞI FLORIN NEGRUŢIU COMENTEAZĂ LIVE REZULTATUL VOTULUI.

UPDATE 15.08 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, după anunţul căderii Guvernului Ungureanu, că PDL "o să rămână în opoziţie". PDL "o să rămână în opoziţie", a precizat Oltean, după ce a mai spus că majoritatea "dictează".

UPDATE 15.05 ÎN ACEST MOMENT SE ANUNŢĂ REZULTATUL OFICIAL. 235 DE VOTURI "PENTRU", 9 VOTURI "CONTRA". MOŢIUNEA DE CENZURĂ SE ADOPTĂ, GUVERNUL UNGUREANU A PICAT OFICIAL.

UPDATE 15.01 Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 236 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis. Anunţul a fost făcut de senatorul PNL Dan Radu Ruşanu. El a precizat că au fost 12 voturi "împotrivă" şi "o bomboană".

UPDATE 15.00 Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a declarat, vineri, că în următoarea săptămână se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta, el făcând aceste declaraţii după numărătoarea voturilor exprimate la moţiune, care indicau căderea Guvernului Ungureanu.

UPDATE 14.56 A PICAT GUVERNUL. MOŢIUNEA A FOST VOTATĂ DE 235 DE PARLAMENTARI, CU 4 MAI MULT DECÂT ERA NECESAR. Au fost 9 voturi împotrivă şi 3 abţineri.

UPDATE 14.52 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat, vineri, faptul că deputatul PDL Sorina Plăcintă ar fi fost supusă, în plenul Parlamentului, la "ameninţări în direct cu lucruri de cea mai dură factură".

UPDATE 14.48 Deputatul Georgian Pop a votat singur, în aplauzele parlamentarilor prezenţi.

UPDATE 14.46 Deputatul Georgian Pop, cel care a făcut prezenţa, a uitat să voteze. Urnele s-au întors în plen.

UPDATE 14.43 AU VOTAT 245 DE PARLAMENTARI. PENTRU CA MOŢIUNEA SĂ TREACĂ SUNT NECESARE 231 VOTURI "PENTRU"

UPDATE 14.40 S-A ÎNCHEIAT VOTUL. CRISTIAN TUDOR POPESCU ŞI CLAUDIU PÂNDARU COMENTEAZĂ LIVE MOŢIUNEA DE CENZURĂ.

UPDATE 14.31 Minorităţile naţionale nu au mai votat moţiunea de cenzură, deşi spuneau că vor face acest lucru.

UPDATE 14.30 Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, întrebat dacă îşi dă demisia în cazul în care va trece moţiunea de cenzură, că "ora adevărului este ora alegerilor din noiembrie" şi nu moţiunea de cenzură, arătând că Guvernul Ungureanu nu va cădea din vina PDL.

UPDATE 14.29 Senatorul PDL Radu F. Alexandru a susţinut, vineri, că senatorul Sorina Plăcintă a părăsit plenul Parlamentului la dezbaterea moţiunii de cenzură pentru că a avut "o criză de stomac teribilă".

UPDATE 14.29 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri, în Parlament, că senatorul Sorina Plăcintă ar fi fost ameninţată că se vor face presiuni asupra justiţiei pentru o pedeapsă cu executare pentru fiul acesteia, arătând că Plăcintă "nu este genul care să plângă în plen".

UPDATE 14.28 Liderul grupului deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în plenul reunit, că ar trebui să îl pună pe gânduri lipsa majorităţii din sală şi că mai bine ar fi demisionat din proprie iniţiativă.

UPDATE 14.27 Deputatul PDL de Olt, Daniel Bărbulescu, a votat şi el, deşi nu anunţase acest lucru.

UPDATE 14.26 Deputatul Aurel Vainer, de la Grupul minorităţilor naţionale, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că s-a simţit, alături de colegii săi de grup, extrem de lezat de tonul folosit în discursul său de către liderul PNL Crin Antonescu, care le-a cerut imperativ să voteze moţiunea.

UPDATE 14.22 Sorina Plăcintă a fost strigată pentru a-şi exercita votul, dar nu s-a prezentat.

UPDATE 14.03 Urmăreşte AICI votul moţiunii de cenzură.

UPDATE 14.02 Se pare că anumiţi membri ai minorităţilor naţionale s-au decis în ultimul moment să nu mai voteze pentru moţiunea de cenzură.

UPDATE 14.01 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut, vineri, de la tribună, că senatorul Sorina Plăcintă a fost ameninţată, în plen de către liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea. De asemenea, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut că Sorina Plăcintă este "închisă" în biroul Ralucăi Turcan, şi că nu îşi poate exercita votul la moţiunea de cenzură, care trebuie să înceapă în Parlmaent

UPDATE 13.56 A ÎNCEPUT VOTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ.

UPDATE 13.54 Sorina Plăcintă se află în incapacitatea de a-şi exercita votul, fiind încuiată în biroul Ralucăi Turcan.

UPDATE 13.52 Cristian Tudor Popescu şi Claudiu Pândaru comentează LIVE moţiunea de cenzură.

UPDATE 13.48 Sorina Plăcintă i-a acuzat pe jurnaliştii care o chestionau, pe holurile Parlamentului, în legătură cu plecarea sa din PDL, că nu se mai satură să umble după ea şi după familia ei.

UPDATE 13.45 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la tribuna Parlamentului. "Aţi observat astăzi două moduri de adresare. Unul al fostului premier Adrian Năstase, căruia îi mulţumesc, şi unul al lui Victor Ponta, care vrea să fie premier, şi căruia nu pot să-i mulţumesc".

UPDATE 13.32 Emil Boc. "PDL-iştii care votează moţiunea de cenzură vor fi excluşi direct din partid, este o chestiune de caracter".

UPDATE 13.24 Sorina Plăcintă a declarat că va vota moţiunea de cenzură.

UPDATE 13.17 PDL-ista Sorina Plăcintă plânge în timpul unei discuţii cu Elena Udrea.

UPDATE 13.15 Deputatul Cătălin Croitoru a declarat, vineri, că a existat o tentativă din partea celor de la PDL de a-l convinge să nu plece din partid, menţionând că a răspuns că este prea târziu.

UPDATE 13.13 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, vineri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, premierului Mihai Răzvan Ungureanu, să nu-şi facă un partid sau o mişcare politică nouă folosind imaginea şi autoritatea guvernamentală şi pe bani publici.

UPDATE 13.11 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis, vineri, parlamentarilor puterii, în plenul reunit al celor două Camere, la dezbaterea moţiunii de cenzură, să îşi exercite votul şi să nu se mai ascundă, astfel nu îi va mai căuta nimeni.

UPDATE 13.08 Elena Udrea: "Moţiunea nu trece! Un Guvern cu Victor Ponta, fără program de guvernare, ar face foarte mult rău României"

UPDATE 13.07 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, după anunţul privind plecarea lui Cătălin Croitoru din PDL, că rămân optimiste calculele democrat-liberalilor şi că moţiunea de cenzură nu va trece. "Chiar dacă a plecat, calculele sunt optimiste: moţiunea pică, nu vă fie frică, ca să facem şi rimă", a precizat Oltean.

UPDATE 13.06 Vicepremierul Marko Bela a calificat, vineri, drept "fals" capitolul din moţiunea de cenzură referitor la UMF Târgu Mureş, el spunând că, de aceea, tot documentul nu are nicio credibilitate pentru el, pentru că presupune că şi celelalte capitole au fost scrise cu aceleaşi porniri.

UPDATE 13.05 Deputatul PDL Sever Voinescu spune că la votarea moţiunii parlamentarii vor alege între două tipuri diferite de politician, unul al bunului simţ, celălalt al tupeului, care ar fi reprezentaţi de premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi de liderul PSD Victor Ponta.

UPDATE 12.59 Zăcămantul de la Roşia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus în evaluarea preţului de licitaţie deoarece nu face obiectul vânzării, ci rămâne în proprietatea statului, iar calculul efectuat relevă că ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.

UPDATE 12.52 Apropierea momentului la care începe votarea moţiunii de cenzură accelerează şi negocierile purtate pe holurile Parlamentului, la restaurant sau chiar în plen, între reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei, în încercările pe care fiecare parte le face pentru a-şi asigura succesul.

UPDATE 12.48 PDL-istul Sever Voinescu comentează acum moţiunea de cenzură, alături de editorialistul gândul Clarice Dinu.

UPDATE 12.45 Deputatul de Timiş Marius Dugulescu, care şi-a anunţat recent trecerea de la PDL la PNL, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că nu îşi va exprima votul la moţiunea de cenzură, spunând că nu poate vota "căderea unui om de dreapta ca să vină un om de stânga în locul său".

UPDATE 12.43 Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu că apreciază grija acestuia şi a SIE pentru siguranţa vacanţelor sale, el ţinând să-l asigure pe şeful Guvernului că niciodată nu a mers în vacanţă pe banii de la OMV Petrom

UPDATE 12.42 Dialog Prigoană-Ponta: Ce au discutat preşedintele PSD şi candidatul PDL la Primăria Capitalei

UPDATE 12.40 Antonescu: "Ungurenii nu sunt ascultaţi, ei ştiu doar să asculte".

UPDATE 12.36 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, vineri, absenţa unora dintre parlamentarii Uniunii de la dezbaterea moţiunii de cenzură, arătând că aceştia "sunt în teritoriu" şi în Bucureşti s-au întors doar 13.

UPDATE 12.35 Antonescu: "Puterea Guvernului nu vine de la cetăţean, ci de la telefonul lui Băsescu. Partidul Democrat Liberal este un ciuruc de partid".

UPDATE 12.33 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit în plen, după aproximativ 20 de minute petrecute alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Ioan Oltean, în biroul preşedintelui Camerei. El a refuzat să facă declaraţii.

UPDATE 12.27 A luat cuvântul preşedintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 12.25 Cătălin Croitoru, deputat PDL, a declarat că va trece la PSD şi că va vota astăzi la vedere.

UPDATE 12.24 Editorialiştii gândul Cristian Tudor Popescu şi Claudiu Pândaru comentează LIVE moţiunea de cenzură.

UPDATE 12.21 A luat cuvântul în plen PDL-istul Sever Voinescu.

UPDATE 12.12 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că deputatul PDL Silviu Prigoană i-a spus că va vota moţiunea dacă va fi susţinut pentru funcţia de primar general, liderul PSD transmiţându-i lui Prigoană: "Nu vă susţin. Îl susţin pe Oprescu".

UPDATE 12.08 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: "Româna am înţeles-o, engleza am înţeles-o. A treia limbă a semănat cu maghiara, dar nu prea. Provenind, ca şi mine, dintr-un oraş unde jumătate dintre cetăţeni sunt români şi jumătate maghiari (n.r. Târgu Mureş), Ciprian Dobre ar trebui să înveţe mai multă maghiară".

UPDATE 12.03 Fostul premier Adrian Năstase (PSD) a solicitat, vineri, un drept la replică după discursul în Parlament al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, el arătând că, după părerea sa, în acest moment, nu există bază legală pentru exploatarea gazelor de şist.

UPDATE 12.03 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean şi Emil Boc s-au reunit, la ora transmiterii acestei ştiri, în biroul preşedintelui Camerei, în timp ce în plen se dezbate moţiunea de cenzură.

UPDATE 12.02 Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, vineri, la Buzău, că demersul opoziţiei de a răsturna "cu orice preţ" Guvernul nu este nici înţelept şi nici binevenit, transmite corespondentul MEDIAFAX

UPDATE 11.56 Premierul Ungureanu a transmis opoziţiei că nu înţelege acuzaţiile faţă de linia maghiară de studiu deschisă de Guvern la Universitatea de Farmacie din Târgu Mureş, arătând că acuzaţiile nu sunt compatibile cu gesturile fostului preşedinte Ion Iliescu de normalizare a relaţiilor cu minorităţile.

UPDATE 11.55 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, în plenul Parlamentului, că este gata să-şi asume "chiar de mâine" răspunderea conducerii ţării.

UPDATE 11.54 Vicepreşedintele PDL Teodor Paleologu i-a cerut, de la tribuna Parlamentului, liderului PSD, Victor Ponta, să nu umble "cu cioara vopsită" în privinţa moţiunii, iar dacă aceasta va trece să îşi asume responsabilitatea guvernării.

UPDATE 11.52 Parlamentarul PNL Ciprian Dobre a vorbit în faţa Plenului în română, maghiară şi engleză.

UPDATE 11.47 Ponta: "Am discutat în Coaliţie şi suntem gata cu toţii să conducem România. Eu sunt gata să-mi asum chiar de mâine conducerea ţării"

UPDATE 11.43 Ponta: "Nu pot să-l contrazic pe Theodor Paleologu când vorbeşte despre tâmpeniile şi hoţiile celor aflaţi la Putere".

UPDATE 11.37 Deputatul PDL Theodor Paleologu este invitatul editorialiştilor Gândul.

UPDATE 11.30 Reprezentanţi ai PSD şi PDL au negociat, vineri, chiar în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, pentru atragerea de voturi prin apelarea telefonică a unor parlamentari ai puterii care se aflau în sala de plen şi ascultau textul moţiunii şi discursul premierului Ungureanu.

Ilie Sârbu i-a spus lui Constantin Niţă că unii dintre cei apelaţi nu răspund pentru că nu aud, fiind gălăgie în sală. De cei doi s-a apropiat şi deputatul PSD Carmen Moldovan, care i-a întrebat ce fac. "Sforării, ce să facem", a răspuns Sârbu.

UPDATE 11.28 Ponta: "Guvernul actual este Băsescu-Ungureanu, nu doar Ungureanu. Trebuie să dai vina şi pe cel care decide, nu doar pe cel care execută. Sper să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul a 100 de zile de mandat a guvernului Ungureanu, deja ştim ce nu s-a realizat în această perioadă".

UPDATE 11.27 A luat cuvântul Victor Ponta, care nu a uitat de "războiul" cu fostul premier Emil Boc: "Ungureanu nu are nici măcar scuza că este profesor de drept neconstituţional, ca Emil Boc".

UPDATE 11.25 Premierul Ungureanu le-a spus parlamentarilor opoziţiei că nu se simte şantajabil, deoarece ar trebui să aibă ceva de ascuns sau de pierdut, şi că vrea să creadă că nici aceştia nu sunt şantajabili deşi utilizarea extensivă de către ei a acestui cuvânt denotă că au o "experienţă extinsă" în domeniu.

UPDATE 11.19 Deputatul independent Daniel Oajdea a declarat, pentru gândul, că va vota moţiunea de cenzură.

UPDATE 11.16 Editorialiştii gândul Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu comentează LIVE moţiunea de cenzură. Curând, li se vor alătura Cristian Tudor Popescu şi Clarice Dinu.  URMĂREŞTE-I AICI.

UPDATE 11.14 Ia cuvântul PDL-istul Theodor Paleologu. "Râde ciob de oală spartă", a declarat el despre pretenţiile Opoziţiei referitoare la Putere, exprimate în moţiunea de cenzură.

UPDATE 11.10 A luat cuvântul fostul premier Adrian Năstase.

UPDATE 11.05 Premierul Ungureanu a susţinut, în Parlament, că fondurile destinate primarilor nu au fost alocate pe criterii politice de actualul Cabinet şi a acuzat în schimb fostul Guvern Tăriceanu că, în 2007-2008, a majorat Fondul de rezervă de 22 ori, respectiv 593 ori pentru bani acordaţi primarilor puterii.

UPDATE 11.00 Deputatul USL Ioan-Narcis Chisăliţă, aflat în scaun cu rotile în urma unui accident de maşină, a venit în Parlament pentru a vota moţiunea de cenzură.

Sursa foto Gândul

UPDATE 10.53 Aproximativ 20 de parlamentari ai coaliţiei de guvernare erau vineri în sala de plen a Parlamentului în timp ce premierul Ungureanu îşi prezenta discursul la dezbaterea moţiunii de cenzură.

UPDATE 10.46 Premierul Ungureanu a acuzat opoziţia de lipsă de responsabilitate la depunerea moţiunii, dar şi în acţiuni anterioare, arătând că România nu este "un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai", făcând astfel trimitere la declaraţiile recente ale PDL privind vacanţa liderului PSD Victor Ponta.

UPDATE 10.44 Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, că opoziţia nu are capacitatea să adune cele 231 de voturi necesare adoptării moţiunii şi că PDL nu ia în calcul niciun alt scenariu decât acela al respingerii moţiunii şi al păstrării actualului guvern.

UPDATE 10.37 Premierul Ungureanu a declarat, în Parlament, că nu este convins că PNL, în afara vehemenţei cu care îi atacă apartenenţa politică, chiar crede în justeţea moţiunii de cenzură, în condiţiile în care măsurile de privatizare ale Guvernului au fost susţinute şi de fostul premier liberal Tăriceanu.

UPDATE 10.35 Liderii opziţiei transmit delegaţiei Fondului Monetar Internaţional aflată la Bucureşti un mesaj de provizorat politic deloc avantajos pentru cetăţenii ţării, care slăbeşte forţa de negociere cu instituţia financiară şi poate conduce la destabilizare şi incertitudine, a declarat premierul Ungureanu.

UPDATE 10.31 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că "aroganţa şi suficienţa l-au adus pe premierul Ungureanu în situaţia de a fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria României". "Sper că vor fi patru oameni măcar care vor avea curaj şi vor trece peste ameninţările domnului Boc, domnului Blaga, doamnei Udrea şi se vor ridica în două picioare sau vor avea curaj să vină să-şi exprime votul", a spus Ponta.

UPDATE 10.29 Senatorul PNL Cristian Ţopescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, întrebat ce scor va avea moţiunea în Parlament, că "Steaua-Dinamo va fi 1-0", Steaua fiind opoziţia, iar Dinamo fiind puterea.

UPDATE 10.24 Deputatul PDL Silviu Prigoană, s-a declarat, vineri, convins că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie nu va trece şi a menţionat că se aşteaptă ca mulţi parlamentari din opoziţie să nu voteze acest document.

UPDATE 10.21 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că moţiunea de vineri introdusă de USL va fi "un fel de finală în plan politic", le ţine pumnii celor care au introdus-o şi, din punctul lui de vedere, "va trece".

UPDATE 10.19 Deputatul neafiliat Mircia Giurgiu a declarat, vineri, în Parlament, că va vota pentru moţiunea de cenzură "cu ambele mâini la vedere".

UPDATE 10.19 Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu lansează ipoteza ca Mircea Geoană să fie propus pentru funcţia de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură a opoziţiei va trece, vineri, de Parlament. "Geoană premier? Hm", este mesajul postat de Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook, fără alte comentarii.

UPDATE 10.15 Senatorul UNPR Corneliu Grosu a declarat, vineri, că va vota moţiunea de cenzură, pentru că aşa a fost împuternicit de cei care l-au trimis în Parlament şi pentru binele şi sănătatea învăţământului medical. "Moţiunea nu construieşte nimic, ci doar distruge ce s-a construit cu mulţi ani de efort. Moţiunea ne întoarce într-o Românie arhaică".

UPDATE 10.11 În plen, a luat cuvântul premierul Mihai Răzvan Ungureanu. El vorbeşte despre vizita pe care preşedintele  Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut-o în România, în urmă cu două zile: "La doar două zile de la acest moment al responsabilităţii şi la doar 78 de zile de la învestitura Guvernului, mă aflu din nou în plenul Parlamentului". Ungureanu susţine că gestul Opoziţiei de a demara moţiunea este unul iresponsabil, care va genera instabilitate politică. Premierul s-a declarat "mâhnit" de moţiunea de cenzură.

UPDATE 10.09 Fostul premier Emil Boc: "Nu vor fi întrunite voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă. Opoziţia nu are niciun program economic. "

UPDATE 10.09 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură, că "mult a fost, puţin a rămas" şi că din partea PNL şi a USL nu va exista "nicio surpriză".

UPDATE 10.08 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, vineri, în deschiderea şedinţei comune a plenului Parlamentului reunit pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură a USL, că deputatul Florentin Gust Băloşin şi-a anunţat înscrierea în grupul parlametar al PSD din Camera Deputaţilor.

UPDATE 10.03 Ponta: "M-am grăbit joi când am spus că în 30 de secunde după demiterea lui Ungureanu voi veni cu propriul Guvern. O voi face într-un minut"

UPDATE 9.59 Se citeşte în continuare moţiunea de cenzură, documentul are 15 pagini.

UPDATE 9.53 Ponta a refuzant tranşant să răspundă la întrebarea dacă îşi doreşte să fie premier acum.

UPDATE 9.51 Premierul Ungureanu şi liderii PDL au numărat parlamentarii puterii care, conform analizelor, nu vor susţine moţiunea de cenzură şi care sprijină Guvernul, concluzia fiind că Opoziţiei îi mai lipsesc două voturi pentru a demite Executivul, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

UPDATE 9.47 Victor Ponta: "Sper că mai există oameni cu demnitate, oameni cu respect, cu simţ politic. Votaţi moţiunea, fiţi oameni!"

UPDATE 9.41 Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicaş a declarat, vineri, că va vota împotriva moţiunii de cenzură, după ce a avut o discuţie cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

UPDATE 9.41 Deputatul PDL Alin Popoviciu a declarat, vineri, că a încercat să facă nişte pariuri cu parlamentarii din opoziţie că moţiunea de cenzură nu va trece, dar aceştia au refuzat acest lucru.

UPDATE 9.30 Şedinţa Parlamentului în care se va dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură a început. Parlamentarii USL sunt prezenţi în număr foarte mare, în vreme ce băncile puterii sunt aproape goale, senatorii şi deputaţii acesteia începând abia acum să vină.

UPDATE 9.27 Senatorul independent Cezar Măgureanu a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură, după ce s-a consultat cu PNL-istul Dan Radu Ruşanu. Măgureanu şi-a dat demisia în urmă cu puţin timp din PDL, rămânând senator independent.

UPDATE 9.17 Victor Ponta a declarat că Opoziţia ar mai avea nevoie de patru voturi din rândurile Puterii sau ale minorităţilor naţionale, pentru ca moţiunea să treacă.

UPDATE 9.00 Parlamentarii Opoziţiei şi-au ocupat locurile din sala de plen, cei ai Puterii nu au ajuns, astfel că startul şedinţei se amână. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns şi el la Parlament.


 

Citește și: