Sorina Ionaşc
Cristian ANDREI
20264 vizualizări 12 iun 2015

Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze votul din Parlament la moţiunea de cenzură, rezumându-se să spună că guvernul trebuie să îşi continue treaba. 

UPDATE 13.09 "Este un rezultat care înseamnă mult, înseamnă lipsă de respect şi sfidare faţă de români. Nu vom sta cu mâinile încrucişate, o moţiune de cenzură în toamnă împotriva unui guvern lipsit de legitimitate cu siguranţă că va avea succes", a declarat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

UPDATE 13.07 Copreşedintele PNL Vasile Blaga s-a declarat dezamăgit de rezultatul votului din Parlament, afirmând că Victor Ponta nu a învăţat nimic din gestul premierului moldovean Chiril Gaburici, care astăzi şi-a dat demisia în contextul în care şi-a falsificat diploma de studii.

UPDATE 13.04 "Avem Guvern, avem majoritate, haideţi să ne apucăm de treabă", a declarat Victor Ponta după ce moţiunea împotriva lui a căzut.

UPDATE 13.00 Moţiunea a picat: 194 pentru, 13 împotrivă, 7 voturi anulate. Pentru ca să treacă, moţiunea avea nevoie de 278 de voturi pentru. Din cei 418 de parlamentari prezenţi în sală au votat doar 214.

UPDATE 12.11 Premierul Ponta a fost primul care a votat la moţiunea de cenzură, deşi parlamentarii PSD nu votează. Moţiunea nu are şanse matematice să treacă, ea urmând să fie respinsă din cauza neîntrunirii numărului de voturi necesar, jumătate plus unu din totalul parlamentarilor. 

Crin Antonescu a votat pentru moţiunea de cenzură, după care s-a dus să îi salute şi să schimbe câteva cuvinte cu premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea. 

UPDATE 12.10 Începe votul pentru moţiunea de cenzură depusă de PNL. Votul este secret şi se exprimă cu bile. Parlamentarii PSD şi UNPR nu votează la moţiunea de cenzură. 

UPDATE 12.05 Victor Ponta este invitat să ia cuvântul, el vorbind despre creşterea economică a României. 

”Cel mai important partener al nostru, Republica Moldova, va fi în criză, o pradă uşoară pentru cei din est care îi vor răul. Sunt convins că nu vreţi acelaşi lucru pentru România”.

”Le mulţumesc colegilor din majoritate şi în special colegilor din PSD că au rezistat întotdeauna la nenumăratele atacuri mincinoase ale propagandei. Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Când nu voi mai fi preşedintele PSD în niciun caz nu voi vota cu PNL să dau jos guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac. PNL a avut preşedinţi, oameni respectabili, citiţi, cu capacitate politică şi acum a ajuns să fie condus de Elena Udrea. Treaba lor”

UPDATE 11.57  Deputatul Cezar Preda a luat cuvântul în numele PNL

”Am văzut azi şi nişte veveriţe, care al naibii se pricep la viaţa parlamentară”, a fost aluzia către Gabriela Podaşcă. 

”Victor Ponta a luat deja o decizie, se va înscrie în UNPR”

UPDATE 11.51 Senatorul Haşotti a cerut înaintea discursului ca Parlamentul să ţină un moment de reculegere pentru victimele mineriadei. El a avut un mesaj şi pentru Gabriel Oprea: ”Aţi spus că nu veţi trăda. Mai vedem noi”

”PC seamănă cu maşina comunismului, îşi epuizează toată energia la claxon.  PC, UNPR stau sub pulpana prăfuită a PSD. Principalul vinovat al celei mai mari orori a fost Ion Iliescu, înaintaşul dvs”

Haşotti a citat un pasaj dintr-un discurs al lui Victor Ponta: ”Vom contracara prin orice metodă gestul laş şi iresponsabil de a-şi lua prizonieri propriii parlamentari. Este un gest de laşite şi ticăloşie cu care Guvernul ne-a obişnuit să rămână la putere. Un guvern care nu are niciun vot pentru are susţinere zero”

UPDATE 11.50 Călin Popescu Tăriceanu către senatorul Puiu Haşotti: Ce faci puiule, unde erai?

UPDATE 11.45 Deputata Gabriela Podaşcă îi ironizează pe cei de la PNL: ”nu înţeleg de ce sunteţi atât de nervoşi”

”Aţi aşteptat să puneţi pe moţiunea dumneavoastră semnătura unui procuror, nu puteţi spune că este o coincidenţă. E pentru prima dată când depuneţi o moţiune de cenzură, când la parlament vine o solicitare din partea procurorilor. Ni se cere să subordonăm voinţa Parlamentului unei alte puteri, ca un procuror să poată demită un guvern. Noi avem responabilitatea de a împiedica aşa ceva. Parlamentarii nu vota, este doar un pretext pentru o tentativă neconstituţională de dărâmare a Guvernului”

UPDATE 11.37 Senatorul Vasile Blaga vorbeşte în numele PNL

”Acum zece minute premierul moldovean şi-a dat demisia, spunând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”

”Domnul premier sfidează pe toată lumea şi refuză să facă un gest normal în orice ţară democratică, să-şi dea demisia”

”Domnul arată ca un politician care are un singur gând, să rămână agăţat de scaunul de la Palatul Victoria”

UPDATE 11.32 Senatoarea PC, Adriana Anghel, a luat cuvântul în timpul alocat PSD. Ea poartă un tricou cu imaginea lui Mickey Mouse. 

”Ruşinică, ruşinică, vă este frică!”

”Domnul Iohannis vrea un guvern, al său, calcă pe Constituţie, pas cu pas. Ghinion, al nostru”

”Domnul Iohannis nu cere Germaniei să achite României datoria de 19 miliarde de euro”

”Domnul Iohannis nu înţelege că votul nu poate să fie imperativ, nu acceptă să promulge legi care nu-i sunt pe plac, dar cere demiterea Guvernului, doar pentru confortul său”

UPDATE 11.26 Senatorul Mircea Geoană prezintă punctul de vedere al parlamentarilor independenţi

”Suntem în situaţia ingrată în care în premieră la nivel mondial un prim-ministru este acuzat de corupţie”. 

”Domnule Ponta, nu este un procuror care vă acuză, este justiţia care vă acuză. Nu este un război între puterile statului, este un lucru firesc ca atunci când apare o suspiciune, un demnitar face un pas în lateral”

”Actualul prim ministru este un balast pentru ţară şi partid, aveţi curajul să spuneţi că aşa nu se mai poate conduce România”

UPDATE 11.23 Deputatul Eugen Tomac vorbeşte în numele PMP

UPDATE 11.19 Deputatul Marton Arpad a luat cuvântul în numele UDMR

Această moţiune ridică nişte probleme despre care şi noi credem că în timpul cel mai scurt ar trebui rezolvate. Guvernul nu respectă prevederile legale nu a organizat alegeri nici pentru autorităţile locale, nici pentru Parlament. Aceste alegeri trebuie organizate cât mai curând. 

Nu pot să nu constat că în anumite circumscripţii nu pot fi organizate alegeri din cauza modificării Statutului, este adevărat că votul de anul trecut a fost îngreunat din cauza proastei organizări, de care vinovat se face guvernul. 

De ce nu a fost depusă această moţiune imediat după alegeri?

Având în vedere conţinutul moţiunii şi problemele semnalate, nu este atât de clar pentru toţi că ea trebuie votată. Vom vota secret, potrivit propriilor convingeri. Dacă se poate vorbi de mineriadă între justiţie şi Parlament, aceasta se duce împotriva Parlamentului. 

UPDATE 11.17 Alina Gorghiu despre intervenţia lui Tăriceanu: Doream un dialog cu premierul şi nu cu berbecele PSD

UPDATE 11:15 În numele grupului PC-PLR vorbeşte preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

”Este bine când vorbiţi de legitimitate să vă uitaţi în oglindă, aveţi o mare problemă stimaţi colegi ai PNL. În 2012, aţi candidat pe lista USL, aţi luat ulterior decizia să părăsiţi USL, cetăţenii v-au acordat votul pentru că eraţi în cadrul USL. Aţi trădat electoratul şi nu aveţi dreptul să vorbiţi de legitimitate”

”V-aţi prezentat la alegerile pentru PE ca partid liberal, apoi aţi părăsit familia liberală şi aţi trecut în familia populară”

”Este pentru prima dată când PNL este condus de un preşedinte numit şi nu de unul ales”

UPDATE 11:02 Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a luat cuvântul în numele PNL

”Ne aflăm în principal pentru a apăra dreptul de vot al românilor de pretutindeni. Auzim cum propaganda PSD ne spune că dreptul la vot este unul marginal. L-am auzit şi pe încă premierul Ponta”

”Nu am fi putut închide ochii nici dacă era un singur cetăţean care i se împiedica dreptul la vot. Dvs acţionaţi în masă împotriva românilor. Suntem aici pentru că ne dorim să punem capăt abuzurilor. Ne dorim ca Victor Ponta să plece. Anul acesta, guvernul Ponta a blocat dreptul la vot, refuzaţi că hotărârile judecătoreşti vă obligă să organizaţi alegerile. Toate au un motiv, teama de a pierde alegerile. Teama se regăseşte în toate acţiunile pe care le întreprinde. Îi e teamă de proprii cetăţeni şi de presa liberă. Nimic deosebit de alt dictator din lume. Aveţi aceleaşi fobii. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi presa, care nu dă din cap că aţi votat dublarea alocarea alocaţiilor pentru copii deşi nu aţi votat-o. Ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale, dacă protestea împotriva dvs. Aţi suspendat constituţia şi v-aţi organizat mitinguri omagiale pentru că vă este teamă de democraţie. Aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară în acest timp. În opinia PNL, aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept cu cetăţenii săi, pe care îi consideraţi inferiori dvs şi funcţiei dvs”.

”Aţi dorit după 25 de la mineriadă să organizaţi o contramanifestaţie. Oricâtă forţă veţi pune în acţiuni de intimidare, veţi pierde puterea, o veţi pierde domnule prim-ministru”.

”Premierul Ponta nu mai are legitimitate, pentru că a fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent”. 

”Cer astăzi scuze. A fost o greşeală nebănuită să avem încredere în acest om, nu am crezut că un om tânăr poate merge să refuze dreptul de vot al românilor. Eu le cer scuze că v-am ajutat să ajungeţi ceea ce sunteţi astăzi”.

”Fac un apel la colegii dvs să nu stea ca nişte oi în staul. Cei din arcul puterii sunt opriţi prin ordin politic să îşi exercite dreptul de vot. Din frica teribilă, Victor Ponta nu mai are încredere în dvs deşi acum trei zile l-aţi ajutat. Premierul este interesat de un singur drept: dreptul ca el şi fratele lui siamez din Senat să nu fie egal cu cetăţenii. Ponta se apără pe sine şi cercul lui de apropiaţi, nu sunteţi mulţi acolo”

”Puteţi să pierdeţi puterea, dar să recâştigaţi respectul românilor, vă puteţi lua înapoi măcar dreptul la vot”

”Vă rog să nu fiţi astăzi siamezii lui Victor Ponta”

UPDATE 10:52 Premierul Victor Ponta şi-a începutu discursul la moţiunea de cenzură.

”Este important să nu-i păcălim pe oameni, am văzut că se vorbeşte despre alegerile locale pe care trebuie să le organizăm. Aţi votat în unanimitate, putere şi opoziţie, legea care se referă la alegerile locale, la modul de organizare. Bănuiesc că nu vreţi să facem alegeri pe o lege care aţi abrogat-o”. 

”Îmi aduc aminte că cei de la PNL erau alături de noi în 2009 când Traian Băsescu a câştigat cu votul din Diaspora”

”Moţiunea de cenzură are ca scop criticarea activităţii guvernului, dar am văzut că nu este aşa ceva şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există o asemenea alternativă, nu există un alt guvern, prin votul pe care îl veţi da se va vedea că nu există o altă majoritate”

”Nu acuz opoziţia că o altă putere a statului vrea să dea jos guvernul în locul său, Vreau să vă mai spun, dacă credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să se schimbe prin voinţa unui procuror este grav, este o mare greşeală şi va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru”.

UPDATE 10:22 A început citirea moţiunii de cenzură a PNL. Premierul Victor Ponta a părăsit sala de plen.Premierului Ponta i se reproşează voturile date în Parlament în cazurile Dan Şova şi Victor Ponta, modul în care a organizat alegerile prezidenţiale în Diaspora şi blocarea alegerilor parţiale în ţară. 

”Curtea de Apel i-a spus domnului Ponta că a făcut un exces de putere”, au precizat cei de la PNL.

Vicepremierul Oprea a părăsit şi el sala de plen în timpul citirii moţiunii de cenzură, acelaşi gest făcându-l şi alţi miniştri. 

Din sala de plen lipsesc foarte mulţi parlamentari în momentul citirii moţiunii de cenzură. 

UPDATE 10:20 Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, în Parlament, despre trecerea lui Sebastian Ghiţă la UNPR că: "este o glumă". Totodată, ministrul Robert Cazanciu a declarat despre posibila sa trecere la UNPR că "este o decizie personală" şi că a avut discuţii în fiecare zi cu preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE 10:10 Deputatul Sebastian Ghiţă s-a înscris, vineri, în UNPR, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

UPDATE 10:00 Înainte de a intra în biroul lui Valeriu Zgonea, unde se mai află Victor Ponta şi Gabriel Oprea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Mobilizarea totală trebuie să o facă cei care au depus moţiunea. Ei trebuie să adune voturile necesare".

UPDATE 09:52 Premierul Victor Ponta a venit la Parlament şi a intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, înaintea  votului pe moţiunea de cenzură. "Sigur că am emoţii, este o moţiune de cenzură", a afirmat el.

Ştirea iniţială

Liberalii au şanse aproape nule să demită Guvernul condus de Victor Ponta prin moţiunea de cenzură, care va fi dezbătută şi votată astăzi. Cu parlamentarii puterii „lipiţi” în bănci, liberalii vor fi singurii care vor vota moţiunea, alături de susţinătorii lor din rândul independenţilor şi cei din grupul Democrat-Popular.

Dacă la nivelul PSD, UNPR şi PC-PLR există o decizie oficială de a nu participa la vot, deputaţii şi senatorii din grupul minorităţilor şi UDMR vor vota "conform propriei conştiinţe". Liderul deputaţilor reprezentanţi ai minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat pentru gândul că nu vor sta în bănci, ci fiecare va vota cum va dori.

Potrivit aritmeticii parlamentare din prezent, grupul PNL se bazează pe 174 de membri (112 deputaţi şi 62 de senatori). Printre semnatarii moţiunii de cenzură se numără însă şi deputaţi din grupul Democrat-Popular, plus independenţi. Dacă toţi deputaţii şi senatorii din aceste două grupuri ar vota alături de liberali, atunci în favoarea moţiunii de cenzură s-ar aduna 213 voturi. Insuficiente însă, pentru că este nevoie de 278 de voturi pentru ca guvernul să fie demis, adică jumătate plus unu din numărul total al aleşilor (574).

Pe lângă aceştia, singurii care vor putea fi văzuţi la urne sunt deputaţii din grupul minorităţilor şi parlamentarii UDMR. Ipotetic vorbind, dacă toţi cei 17 deputaţi ai minorităţilor şi cei 25 de aleşi ai UDMR ar vota în favoarea moţiunii de cenzură, tot ar fi insuficiente voturi pentru a demite Guvernul (255 de voturi).

La polul opus, în timpul votului de vineri, vor putea fi văzuţi stând în bănci 299 de deputaţi şi senatori: 207 de pesedişti, 54 de membri UNPR şi 38 de parlamentari PC-PLR.

sursă: Gândul.info

Cum vor vota parlamentarii: deciziile oficiale ale partidelor

Parlamentarii PSD vor fi prezenţi, vineri, la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, dar nu vor vota, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb.

"Din respect pentru Parlament, PSD va fi prezent în sală, dar nu va vota. Este treaba opoziţiei să strângă numărul necesar de voturi", a declarat, agenţiei Mediafax, Rovana Plumb.

Aceeaşi strategie va fi aplicată şi de UNPR. Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că parlamentarii progresişti "vor sta în bănci" şi că vor susţine Guvernul.

 „Ce fac mâine la moţiune? Am spus. Sunt un om serios, într-o coaliţie de guvernare, mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul este bun. Cred că nu ne ridicăm din bancă. Îmi amintesc de 2012, când majoritatea era de cinci voturi. Dacă doi parlamentari erau răciţi, atunci Guvernul dădea semne să pice. Acum este altceva, nu mai suntem în situaţia din 2012“, a spus Gabriel Oprea, la Adevărul Live.

Nici deputaţii PC şi PLR nu vor participa la votul pe moţiune. ”Decizia a fost luată în cadrul coaliţiei de guvernare. Deci şi parlamentarii PC- PLR se vor abţine de la vot. Vom fi in sală, dar nu vom vota”, a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin, pentru realitatea.net.

Singurii care vor participa la vot vor fi liberalii, alături de alţi parlamentari susţinători, însă nici ei nu cred în şansele moţiunii.

"Dacă ne uităm la matematica parlamentară, aş spune că nu sunt şanse foarte mari, dar, pe de altă parte, totuşi, încă ne bazăm pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR. Şi avem de partea noastră partidul domnului Geoană, cu câţi parlamentari are, domnul Fenechiu a semnat cu grupul său moţiunea, am văzut astăzi poziţia nuanţată a UDMR, care a spus că îşi lasă colegii să voteze conform propriei conştiinţe. O să vedem", a declarat, miercuri, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, Vasile Blaga.

Cu toate acestea, co-preşedintele PNL a recunoscut faptul că negocieri se duc până în ultima clipă, Vasile Blaga discutând inclusiv cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

"Am discutat şi răspunsul lui a fost cel care a fost şi public, de altfel, că îl susţine în continuare pe Victor Ponta", a adăugat Blaga.

De ce vrea PNL să demită Guvernul

Liberalii au depus, săptămâna trecută, la Parlament, cea de-a treia moţiune de cenzură lîmpotriva Guvernului Ponta, aceasta fiind semnată de 183 de parlamentari: 12 de la PSRO (formaţiunea lui Mircea Geoană) şi doi de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL.

Liberalii s-au folosit de scandalul votului din diaspora, de la alegerile din 16 noiembrie, şi este intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!".

În document, se arată că Victor Ponta ar fi vrut să ajungă preşedintele României "prin sabotarea deliberată a românilor din Diaspora" şi că "este timpul să recunoască şi să părăsească puterea".

"Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, tema care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în prima instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum, nici mai mult nici mai puţin, că justiţia face politică", se arată în textul moţiunii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe vineri la ora 10.00.

CITEŞTE AICI TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ

 

Parlamentarii puterii, ţinuţi în bănci ca să nu trădeze azi la urnăCe credeţi că ar trebui făcut pentru ca parlamentarii să îşi exercite de fiecare dată treaba pentru care au fost aleşi?

Posted by Gandul on 11 Iunie 2015

 

 

Citește și: