Cătălina Mănoiu
1097 vizualizări 23 mar 2018

"Cu permisiunea domnului Liviu Dragnea, doamna premier Dăncilă să spună românilor unde sunt banii din creşterea economică", a fost titlul solicitării depuse de PNL la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care Viorica Dăncilă era convocată în Parlament, la Ora Guvernului.

„Stimaţi colegi, între Parlamentul României şi Guvernul României, este o relaţie instituţională. Accept şi înţeleg dreptul fiecărui grup parlamentar de a solicita şi miniştrilor şi premierului să se prezinte în faţa Parlamentului. Dar, vă solicit, stimaţi colegi de la Partidul Naţional Liberal, să reformulaţi şi titlul, tocmai în virtutea respectului care trebuie să existe între competitorii politici, şi tema pentru care solicitaţi prezenţa Premierului în Parlamentul României. În condiţiile în care rămâne acest titlu, mi se pare total inacceptabil şi într-un dispreţ pentru exact relaţia instituţională de care vorbeam”, a declarat deputatul PSD Vasile-Daniel Suciu, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în şedinţa din 20 martie.

În replică liberalul Cristian Buican a susţinut că Daniel Suciu (lider de grup PSD) ar trebuie „să le scrie temele liberalilor”.

„Domnule preşedinte de şedinţă, dragi colegi, cred că liderul de grup al Partidului Social Democrat ar trebui să fie şi liderul de grup al Partidului Naţional Liberal! Să vină să ne scrie care sunt temele care trebuie să le abordăm la Ora ministrului, a prim-ministrului, să ne dea şi titlul la fiecare document pe care-l depunem”, a spus Buican.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu spune chiar că majoritatea parlamentară nu mai ştie ce este o ironie.

„Nu cred că trebuie să facem din asta un caz şi acum, orice partid de opoziţie cred că are voie şi el să-şi facă propriile documente şi să şi le intituleze cum doreşte. Nu este nici un fel de, eu nu văd în acest titlu nici un fel de, nu ştiu, jignire sau, pur şi simplu, da, pot să fiu de acord că este o ironie, dar să mă ierte Dumnezeu, acum nicio ironie nu mai poţi să faci că...”, a spus Vîlceanu.

Preşedintele de şedinţă deputatul PSD Gabriel Vlase a afirmat că solicitarea adresată liberalilor de a schimba titlul este „de bun simţ”, altfel Biroul Permanent va respinge demersul PNL de a o chema în Parlament pe Viorica Dăncilă.

„Domnule preşedinte vă atrag atenţia că este neregulamentară propunerea pe care o faceţi”, a spus Cristian Buican.

„Chiar tot (titlul-n.r.), adic㠔cu permisiunea domnului…(Liviu Dragnea-n.r.). Este o miştocăreală, ca să fiu român!”, a răspuns Vlase celor din PNL şi le-a cerut să găsească o soluţie.

„Eu cred că puteţi fi în măsură să găsiţi un titlu serios şi să îi spuneţi primului-ministru, indiferent cine este el, ce aţi dori să vă spună în acea oră în care este prezent la plen. Şi eu pot s-o pun pe hold asta şi continui ordinea de zi, şi vă aştept să vă consultaţi şi să îmi daţi un răspuns până la sfârşitul şedinţei de Birou Permanent.

Buican a afirmat că poziţia PSD faţă de solicitarea PNL contravine Regulamentului Camerei Deputaţilor.

„Dumneavoastră - prin ceea ce faceţi aici luaţi dreptul la opoziţie a Partidului Naţional Liberal încercând să impuneţi tema şi mai mult decât atât modul în care un partid de Opoziţie formulează părerea sa proprie despre modul în care Puterea de astăzi guvernează. Nu puteţi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să faceţi asta! Probabil că v-aţi dori, dar nu se poate pentru că Regulamentul nu vă dă voie să faceţi acest lucru şi, mai mult decât atât, regulile parlamentarismului nu vă dau voie să faceţi o asemenea intervenţie”, a spus Buican.

Vlase i-a asigurat pe liberali că nu încalcă Regulamentul, ci pune solicitatra „pe hold”.

„Şi nu voi respinge cererea dumneavoastră pentru că este regulamentar şi aveţi dreptul la cererea asta, ci o voi amâna, dacă nu reuşim să negociem, până la momentul în care veniţi cu un titlu serios la această chestiune. Vă rog să votaţi pentru propunerea mea de amânare a discuţiei vizavi de acest punct până la clarificarea...(...) pun pe hold”, a spus Vlase.

Propunerea PSD a fost adoptată cu 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”.

Citește și: