Diana Grigore
1156 vizualizări 28 mar 2019

„Ceea ce este foarte important într-o comisie de politică externă, mai ales în chestiuni controversate externe este să asiguri în prealabil o anumită coordonare a poziţiilor, mai ale ţinând seama de Constituţia noastră care divizează cumva competenţele în materie de politică externă, le împarte între Guvern şi preşedinte. Într-o chestiune atât de delicată, pentru a beneficia de eventualele beneficii ale unei astfel de declaraţii este important să coordonezi punctele de vedere, pentru că altfel rişti să pierzi în ambele direcţii. Din punct de vedere istoric ştim cu toţii semnificaţia Ierusalimului pentru Israel. Din punct de vedere politic actual, în condişiile în care UE are o anumită poziţie, sigur că este nevoie de precauţie în ceea ce priveşte formularea unei decizii. Sper ca în interiorul României să aibă loc o discuţie solidă şi decizia să poată să asigure câştigurile necesare din punctul de vedere al intereselor româneşti”, a declarat Adrian Năstase, după conferinţa „2nd Ambassador”, eveniment care a avut loc în Parlament.

Întrebat dacă s-a grăbit premierul cu privire la anunţul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Adrian Năstase a afirmat că sunt două modalităţi de a face politică: cel în care creezi o problemă şi vezi cum negociezi sau cel în care aştepţi să vezi ce fac ceilalţi.

„În politica externă putem întotdeauna să degajăm unele etape, modificări. Înainte de 1989 relaţiile privilegiate ale României erau mai curând cu ţările arabe, mai radicale. După 1989 am extrins aceste relaţii şi spre ţările arabe moderate. Sigur că putem observa modificările actuale după 30 de ani de reaşezare a sferelor de influenţă în Europa. Lucrurile arată altfel. Marile puteri înseamnă nu doar Rusia şi SUA. Înseamnă şi China, India, Brazilia. Sunt două feluri pentru a face politică externă, cele în care creezi o problemă şi vezi după cum negociezi şi cele în care mergi liniştit, calm, aşteptând să vezi ce fac ceilalţi. Unii vor fi de acord, alţii împotrivă. Se creează şi o problemă internă, aceea de a-l forţa pe preşedinte să se pronunţe într-un fel sau altul. Este un fapt pe care îl notăm şi ca în orice analiză SWAT putem să vedem care sunt câştigurile şi ce pierdem”, a adăugat Năstase.

Fostul premier a susţinut că e important ca România să obţină un mandat de membru nepremanent în ONU.

„România a jucat important în Consiliul de securitate atunci când a fost membru nepermanent. Participarea la Consiliul de Securitate timp de doi ani cât este mandatul este un lucru important pentru noi. Grupul statelor arabe în acest moment, dacă noi nu ştim să explicăm anumite lucruri şi află doar de la televizor, sigur că se întâmplă cum s-a întâmplat în cazul regelui Iordaniei. Pus în faţa unei astfel de situaţii a reacţionat în modul în care îl cunoaştem”, a conchis Năstase, întrebat dacă în urma declaraţiilor cu privire la ambasada România riscă să piardă pe planul ONU.

Reacţia fostului premier vine în contextul în care Viorica Dăncilă a anunţat la Washington că România va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. La scurt timp, Viorica Dăncilă a afirmat că e o opinie personală şi că decizia îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

Năstase, despre un referendum pe justiţie: O jucărie a preşedintelui. S-ar putea să aibă o surpriză

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, despre organizarea unui referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, că demersul reprezintă o jucărie a preşedintelui Klaus Iohannis pe care vrea să o folosească în interes propriu, însă s-ar putea ca acesta să aibă o surpriza neplăcută.

„Este vorba de o jucărie a preşedintelui pe care el vrea să o folosească în interes propriu, dar s-ar putea să aibă surpiza să descopere că a ajutat pe altcineva. Pe de altă parte, formula aceasta de a combina referendumul şi alegerile europarlamentare a fost criticată de toată lumea, pentru că e foarte greu să faci o campanie în acelaşi timp pentru temele europene şi pentru temele de dispută internă. Poţi să faci o campanie pentru Europa discutând despre penali şi justiţie, dar pare uşor ridicol. Sunt alte teme care ar fi mai importante”, a declarat Adrian Năstase, întrebat ce părere are despre organizarea unui referendum pe justiţie în ziua alegerilor candidaţilor pentru Parlamentul European.

El a adăugat că există riscul ca referendumul să fie un efort financiar eşuat.

„Pe de altă parte sigur că dacă e vorba să ne jucăm, nu vorbesc în numele PSD, dar ideea de a stabili zonele de vot separat şi la anumită distanţă, ar putea să arate că de fapt nu sprijină această chestiune, aşa cum nici Comsiia de la Veneţia nu sprijină această iniţiativă. În plus, poţi să le ceri celor care te sprijină în alegerile europarlamentare să boicoteze acest referendum şi el practic să fie un efort financiar eşuat”, a adăugat Năstase.

Fostul premier a afirmat că modificările în domeniul justiţiei se pot face în Parlament, prin proiecte de lege. El a amintit de referendumul fostului preşedinte Traian Băsescu.

„Eu nu cred că e o chestiune foarte bună. Dacă sunt idei importante de legislaţie, atunci lucrurile se pot manifesta în Pralament prin iniţiative şi proiecte de legi. Proiectul lui Băsescu a fost o glumă. Constituţia nu stabileşte câţi membrii să fie în Parlament. Era suficient un proiect de lege atunci, când el avea majoritatea, în care să spună câţi parlamentari să fie. Astea sunt lucruri cu care nu e joci în politică”, a conchis Năstase.

Preşedintele Iohannis a avut, marţi, consultări cu reprezentanţii societăţii civile pe tema organizării unui referendum pe justiţie în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, respectiv 26 mai.

Ulterior întrevederii reprezentanţii societăţii civile au declarat că preşedintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

Senatoarea USR Florina Presadă a susţinut că PSD pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care să separe secţiile de vot la alegerile europarlamentare şi la referendum, deşi cele două scrutine vor avea loc în aceeaşi zi.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD cel care se ocupă de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat, joi dimineaţă, că în cazul unui referendum organizat odată cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Primarii şi preşedinţii de consililor judeţene PSD din ţară au o întâlnire, joi, la Parlament, cu liderul partidului Liviu Dragnea şi conducerea formaţiunii, pentru discuţii despre organizarea campaniei electorale naţionale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Citește și: