48 vizualizări 21 ian 2011

Liderul PSD Adrian Năstase susţine că în eventualitatea în care Alianţa PNL-PC, alături de social-democraţi, obţine majoritatea parlamentară la viitoarele alegeri şi ajung la guvernare, atunci se pot "gândi" la suspendarea preşedintelui Băsescu.

El a menţionat, la Craiova, că acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că şeful statului nu poate să colaboreze cu cineva. Năstase a spus că se impune revizuirea Constituţiei special ca Traian Băsescu să înţeleagă "ce nu trebuie să facă".

El afirmă că în Constituţia revizuită trebuie specificat "foarte clar" că partidul care câştigă alegerile va nominaliza candidatul pentru funcţia de prim-ministru. "Dar după ce l-am auzit pe Lăzăroiu spunând că şi într-o astfel de situaţie, Traian Băsescu stabileşte cine din partid să fie candidat, deci nu partidul sau alianţa vor decide cine să fie candidatul de prim-ministru şi pune Băsescu pe prietenul lui din partid. Aşa că va trebui să clarificăm şi chestia asta. Noi facem proiectul ăsta de revizuire, ca să înţeleagă Traian Băsescu ce scrie în Constituţie", a mai spus liderul PSD.

Întrebat cum apreciază o posibilă colaborare între şeful statului, Traian Băsescu, şi cele trei partide de opoziţie, PSD, PNL şi PC, în cazul câştigării alegerilor parlamentare din 2012, Năstase a spus: "În momentul în care putem forma Guvernul, înseamnă că avem majoritatea în Parlament, iar dacă avem majoritatea în Parlament, atunci înseamnă că ne putem gândi şi la suspendarea preşedintelui. Aşa că eu văd o colaborare directă, foarte clară în această direcţie, pentru că eu nu cred că Traian Băsescu poate să colaboreze cu cineva. Nu cred că el este în stare să înţeleagă ce înseamnă coabitare, nu cred că acest cuvânt l-a folosit vreodată sau i-a înţeles vreodată sensul".

Năstase: Subiectul parităţii PSD-ACD este o falsă discuţie, sunt interesaţi adversarii proiectului

Năstase a mai spus că paritatea dintre PSD şi Alianţa PNL-PC va fi stabilită de "alegători", apreciind că subiectul reprezintă o "falsă discuţie" de care sunt interesaţi mai mult "adversarii proiectului" politic al celor trei partide.

Năstase a declarat la Craiova că proiectul politic dintre PSD, PNL şi PC nu este fundamentat pe ocuparea unor locuri într-o viitoare structură guvernamentală, trasmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din punctul nostru de vedere, perioada următoare înseamnă finalizarea negocierilor cu PNL şi PC, pentru stabilirea unui document care să conţină obiectivele şi principiile acestei alianţe. Nu punem în niciun fel accentul pe ocuparea unor locuri, pe chestiuni legate de formule de ocuparea unor poziţii. Noi discutăm despre egalitate între parteneri, ca raportare între noi, în ceea ce priveşte un proiect de substanţă pe care vrem să-l oferim, eliminând suspiciunea că o astfel de înţelegere ar putea avea ca fundament ocuparea unor poziţii în cadrul sistemului de guvernare", a declarat Adrian Năstase.

El spune că "obiectivul" construcţiei politice a celor trei partide de opoziţie trebuie să-l constituie respectarea Constituţiei şi separarea puterilor statului.

"Cei care vor decide asupra parităţii vor fi alegătorii. Noi vom numi nişte candidaţi. Noi nu vom putea să obligăm alegătorii să aleagă jumătate de candidaţi de la PSD şi jumătate de la PNL-PC. Este o falsă discuţie. Ştiu că este importantă, mai ales pentru adversarii acestui proiect. Ei vor spune dacă noi respingem ideea de paritate că «iată că Antonescu a luat-o în barbă», iar dacă noi acceptăm, vor spune că «Ponta a acceptat ca un fraier această formulă». Nu ţine. Avem destulă experienţă", a spus liderul PSD.

Radu Vinţeanu, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: