Liliana RUSE
52 vizualizări 11 mar 2011

Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat, din nou, la Bucureşti pe şefii de filiale PDL, într-o ultimă încercare de a-i convinge să accepte varianta premierului tehnocrat şi a reînnoirii mandatului lui Emil Boc la şefia partidului. Conform unor surse din partid, Băsescu vrea să afle, la întâlnirea de duminică, cine este preferatul organizaţiilor judeţene: Vasile Blaga sau Emil Boc. În funcţie de răspunsul la această întrebare, preşedintele poate să îşi ducă planul la îndeplinire: săptămâna viitoare, după moţiunea de cenzură a Opoziţiei, premierul să demisioneze şi, în locul său, să fie numit un prim-ministru independent, specialist în economie. Pachetul compesator pentru şomerul Emil Boc va fi şefia PDL.

În calea proiectului lui Băsescu stă Vasile Blaga, secretarul general al PDL având şi el în plan să îşi anunţe, tot săptămâna viitoare, tot după moţiunea de cenzură, candidatura la preşedinţia partidului. Traian Băsescu ştie acest lucru şi va încerca, foarte probabil, să-l determine pe Blaga să nu candideze, pentru că fostul ministru de Interne este, în acest moment, mult mai popular în PDL decât Boc, împotriva căruia are şanse mari să câştige la Convenţia Naţională din mai. Înaintea şedinţei de duminică după-amiaza, unii dintre liderii de filiale se aşteptau ca Băsescu să-i ceară direct lui Blaga să nu se înscrie în competiţie.

Avertismente pentru susţinătorii lui Blaga

Sprijinul Cotrocenilor pentru Boc a devenit public joi, când consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a spus, la Interviurile gândul, că PDL va pierde electoral dacă nu-l realege pe premier la conducerea PDL. Tot Lăzăroiu anunţa că, după moţiunea de cenzură, vor fi reluate discuţiile despre premierul tehnocrat, deşi dădea asigurări că preşedintele nu se va mai întâlni cu şefii de filiale.

La câteva ore după declaraţiile consilierului prezidenţial, primarul Sectorului 3 Liviu Negoiţă a anunţat că nu va candida la preşedinţia PDL şi nici la funcţia de prim-vice. Surse din partid spun însă că Negoiţă bătuse deja palma lui Blaga, dar că, în final, a decis că e mai bine să nu-l supere pe Băsescu. Într-o situaţie similară s-ar afla şi preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, care ar fi urmat să semneze moţiunea lui Blaga şi să devină prim-vice.

De cealaltă parte, fostul ministru de Interne le-a spus apropiaţilor săi din partid că va candida chiar şi dacă Băsescu îi va cere să n-o facă. Blaga se bazează pe sprijinul vechii gărzi din partid, dar şi a unei părţi importante din liderii locali.

Citește și: