Cristian ANDREI
546 vizualizări 14 ian 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că efectele unei noi legi se pot vedea peste doi-trei ani, iar ministerul doreşte să îşi atingă obiectivele în câteva luni de zile.

„Obiectul legii trebuie să fie o schimbare rapidă acolo unde este nevoie introducerea de măsuri suplimentare sau de modificare a celor care există. O lege nouă înseamnă vreo doi-trei ani, vrem să ne atingem obiectivele peste doi-trei ani este o variantă, vrem să le atingem în câteva luni de zile este o altă variantă. Interesul este să facem schimbări rapide şi să facem schimbări care să provoace schimbări cât mai urgent cu putinţă”, a spus ministrul.

Nicolăescu a precizat că legea se referă la asigurări sociale de solidaritate şi nu la „opţiuni private şi conturi personale de asigurări”.

„Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii. Cine doreşte să-şi exprime opţiuni poate să facă asigurări private, legea de astăzi permite oricui să-şi facă asigurări private. Cetăţenii în proporţie de 90% sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, aceasta este problema României, pe aceasta trebuie să o rezolvăm”, a adăugat ministrul Nicolăescu.

Potrivit acestuia, contribuţiile de sănătate sunt „obligatorii, un fel de impozit obligatoriu”.

„Dacă se spunea că asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doreaţi dumneavoastră. Când se spune că asigurarea este socială de sănătate, dacă este aşa banii sunt publici, Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă aceste politici publice din fonduri, de ce vă agitaţi şi încercaţi să găsiţi alte lucruri. Sunt mulţi în spate care încearcă să facă campanii că îşi pierd privilegiile”, a declarat ministrul.

Nicolăescu a spus că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul are obligaţia să facă aceste politici publice din fonduri publice.

„Sunt mulţi în spate care încearcă să facă campanii că îşi pierd privilegiile. Cine vrea să facă afacere privată să o facă pe banii lui nu pe banii statului. Când vrei să faci o afacere privată câştigi eşti bun afacerist, pierzi eşti prost afacerist”, a spus ministrul.

 

Citește și: