Liviu Dadacus - Mediafax
622 vizualizări 17 oct 2017

„Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat nici un argument juridic 'pentru' sau 'împotriva' cererii de urmărire penală. Dar ceea ce este mai grav - am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate că nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie care nu e făcută prima dată de acea persoană - se confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru”, a spus Nicolicea de la tribuna Camerei.

El a arătat că deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice.

„Aţi văzut cumva acuma să se vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci de acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72 nu la art. 109 şi acolo se spune că deputatul şi senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile. Adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie”, a susţinut Nicolicea.

Nicolicea a mai spus că deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean şi că singura protecţia pe care o are este pentru fapte pe care nu le poate face simplul cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră.

„Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului: parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public”, a adăugat Nicolicea.

Citește și: