Cătălina Mănoiu
870 vizualizări 28 mar 2017

„Trebuie să existe o anumită gravitate a faptei ca să fie infracţiune şi plafonul este una din aceste condiţii. (…) Acest prag nu este prestabilit va fi stabilit evident de către organul legiuitor singura autoritate legislativă fiind Parlamentul României”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, în contextul în care ÎCCJ a decis sesizarea CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, solicitarea fiind făcută de fosta soţie a preşedintelui PSD.

Eugen Nicolicea a afirmat că CCR nu poate spune explicit care ar trebuie să fie plafonul, însă, poate ca prin jurisprundenţa pe care o are să evalueze „cam în ce zonă s-ar afla un pericol social suficient pentru ca fapta să devină infracţiune”.

Întrebat cum trebuie stabilit acest prag pentru a nu mai exista discuţii, Eugen Nicolicea a spus că pragul va fi stabilit de Parlament, afirmând că „discuţii, speculaţii, comentarii vor exista întotdeauna”.

Întrebat dacă pragul actual de 200.000 de lei este potrivit, Nicolicea a afirmat că reprezintă „a zecea parte din ceea ce există în legislaţia în vigoare, susţinând că „este destul de jos pragul”.

„După cum vedeţi în ordonanţa respectivă se refereau la abuz în serviciu în mod concret şi dacă vă veţi uita în legile si ordonanţele după care se ghidează DNA o să observaţi că o infracţiune gravă acolo este trecută de la 600.000 de euro în sus, deci în legislaţia actuală şi de asemenea abuzul în serviciu este de competenţa DNA de la un milion de euro. Prin urmare 200.000 de lei care însemna 40.000 - 50.000 de euro era a 20-zecea parte sau a zecea parte din ceea ce se considera fie competenţa DNA fie infracţiune gravă, deci a zecea parte din ceea ce există în momentul de faţă în legislaţie mi se pare că este destul de jos pragul”, a spus Eugen Nicolicea. Acesta a afirmat că ultima decizie a CCR ar putea să sugereze ordinul de mărime.

Instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Solicitarea a fost făcută de fosta soţie a preşedintelui PSD.

 

Citește și: