Gandul.info
Nicolae Oprea
707 vizualizări 21 feb 2018

„Acest primar nu are nicio viziune de dezvoltare a oraşului. Practic, e aceeaşi rutină pe care o vedem de ani de zile, aceeaşi cârpeală şi colo şi colo. Te întrebi unde, de fapt, e miliardul. Bugetul e de 1,3 miliarde de euro, iar dacă te uiţi ce facem cu adevărat cu banii aceştia, nu dăm seama. Bucureştiul are două probleme mari. Una este problema traficului, şi problema asta a traficului se rezolvă cu o soluţie curajoasă: şoseaua de Centură pe două benzi pe sens, cel puţin, şi aici primăria trebuie să intre într-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, să contribuie cu bani, pentru că altfel, nu o să fie niciodată o prioritate naţională”, a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit parlamentarului, a doua prioritate a Primăriei Capitalei este sistemul de termoficare, care, spune Nicuşor Dan, are, în fiecare an, pierderi de 140 de milioane de euro.

„Înainte să vorbim de bugetul pe 2018, e foarte util să ne uităm la bugetul pe 2017 şi cum s-a executat el. În primul rând, avem 560 de milioane de lei necheltuiţi, mai mult de 10% din buget. Asta este incompetenţă. Să ai bani, să nu poţi să îi cheltuieşti, asta se numeşte incompetenţă (...) Pe Glina trebuiau să fie făcute investiţii de 126 de milioane. S-au făcut de 47. Pe clădirile cu risc seismic erau prognozate investiţii de 20 de milioane şi s-au făcut de 7 milioane. Pe RADET trebuiau făcute investiţii de 9 milioane şi s-au făcut doar 3 milioane. Şi pe şcoli trebuiau făcute investiţii de 60 de milioane, dar s-au făcut de 30 de milioane”, precizează Nicuşor Dan.

Parlamentarul mai precizează faptul că sumele alocate pentru subvenţii în 2018 sunt „optimiste” şi mult mai mici decât cele din 2017, în condiţiile în care anul trecut a fost depăşit bugetul de subvenţii.

„Un indicator macro important este dimensiunea subvenţiilor. În bugetul aprobat pentru 2017, în aprilie, se prevedea că o să cheltuim pe subvenţii 1,03 milioane de lei. De fapt, până la sfârşitul anului s-au cheltuit 1,29 de milioane, adică cu 260 de milioane de lei mai mult. Asta este important, pentru că dacă ne vom uita la anul 2018, o să vedem că se avansează o sumă extrem de optimistă, adică 880 de milioane de lei, ceea ce înseamnă cu 410 milioane lei mai puţin. Concluzia este că acest buget, pe 2018, este nerealist”, a mai precizat Nicuşor Dan.

Citește și: