Maria Bîrnaure
5979 vizualizări 13 dec 2016

După ce a obţinut mandatul de deputat, prezent în studioul Gândul, Nicuşor Dan a vorbit despre rezultatele obţinute de Uniunea Salvaţi România la alegerile parlamentare de duminică. Acesta a spus că pentru un partid pornit de la zero, rezultatul este unul bun, însă, potrivit sondajelor pe care le aveau la îndemână, procentajul este unul sub aşteptări. „Echipa noastră pune acest lucru pe seama campaniei foarte agresive împotriva noastră”, a explicat acesta. 

În ceea ce priveşte colaborarea cu Dacian Cioloş, pe care USR l-a susţinut drept propunere de premier în timpul campaniei, Nicuşor Dan a declarat că actualul prim-ministru nu a luat legătura cu nimeni din partidul său după alegerile de duminică şi nu le-a mulţumit în niciun fel pentru susţinerea arătată, însă uşa USR îi este deschisă. 

„Domnia sa are o expertiză pe multe domenii, inclusiv acum experienţa de un an ca prim-ministru este o experienţă. Prin prisma acestei funcţii a cunoscut mulţi oameni competenţi din societate. În măsura în care, domnia sa doreşte, evident, da”, a răspuns Nicuşor Dan. 

Liderul USR a explicat faptul că Dacian Cioloş nu a luat în calcul intrarea într-un partid în afara situaţiei în care ar fi ajuns să continue ca prim-ministru şi că, din acest motiv, probabil că actualul premier mai are nevoie de un timp de gândire. 

„Eu sunt pentru chestiuni stabile şi pe termen lung. Eu l-am auzit pe domnul Dacian Cioloş spunând că în afara alternativei care nu s-a concretizat pentru continuarea ca prim-ministru şi, în afara terminării mandatului său ca prim-ministru nu a reflectat asupra intrării într-un partid. Sunt convins că are nevoie de un timp de gândire. Ceea ce am spus noi, inclusiv în conferinţa de presă, am spus că în situaţia în care doreşte să vină în USR, uşa este deschisă. Dar, s-au terminat alegerile, începe o perioadă de construcţie, de activitate în Parlament, fiecare dintre noi are ce să facă şi, în măsura în care domnia sa va lua această decizie, uşa este deschisă”, a explicat Nicuşor Dan. 

Acesta a spus, totuşi, că, indiferent de cine vine în Uniunea Salvaţi Bucureştiu, îşi doreşte să rămână preşedinte al partidului şi că va candida la următoarele alegeri interne. 

„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. Vom vota împotriva Guvernului PSD”

În ceea ce priveşte rezultatele alegerilor, Nicuşor Dan a precizat că rezultatul obţinut de Partidul Social democrat este, de fapt, „cel mai trist” lucru. Liderul USR a amintit faptul că social-democraţii au avut, atât în timpul mandatului lui Victor Ponta, cât şi în timpul acestei campanii electorale, numeroase atacuri la tot ceea ce înseamnă instituţii ale statului şi statul de drept, amintind două dintre măsurile susţinute de PSD, aministia penală şi amnistia fiscală. 

„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. PSD-ul, în mandatul domnului Ponta, ca să nu mai vorbesc de trecut, a avut foarte multe atacuri la tot ceea ce înseamnă instituţii şi stat de drept. Chiar în campania aceasta, prin Sebastian Ghiţă, chiar prin Victor Ponta, s-a vorbit despre amnistie penală, despre amnistie fiscală. Am discutat cu mulţi oameni de afaceri, modul în care ANAF-ul îţi popreşte toate conturile dacă ai întârziat cu nişte plăţi la ei nu este... Adică, îţi popreşte toate conturile, nu unul singur din care poate să ia datoria. În principiu, prin asta s-a remarcat PSD-ul, inclusiv prin votul pe imunitatea mai multor parlamentari pe care în felul acesta i-a scăpat de urmărire penală, de arest preventiv. Mi-e teamă că vor continua. Dacă au făcut până acum, ce i-ar face să schimbe?”, a explicat Nicuşor Dan. 

În ceea ce priveşte posibila numire a lui Liviu Dragnea în fruntea noului Guvern, preşedintele USR a declarat că este curios care va fi propunerea social-democraţilor pentru fotoliul de prim-ministru. 

„Domnul Dragnea este condamnat penal pentru fraudă electorală, am citit rechizitoriul, am citit şi sentinţa şi cum s-a apărat domnia sa. Sunt foarte curios dacă PSD-ul va merge cu el la Cotroceni. Am văzut reacţia preşedintelui, care mi s-a părut foarte coerentă şi vă spun sincer că mi-a plăcut”, a spus Nicuşor Dan, anunţând, de asemenea, că Uniunea Salvaţi Bucureştiul nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, dar că, în niciun caz, nu va susţine numirea unui Guvern PSD - ALDE. 

Gândul vă prezintă cele mai importante declaraţii ale liderului USR:

„Pentru noi, pentru un partid înfiinţat de la 0 este mult, noi ne aşteptam la mai mult. Am avut o lungă discuţie de ce scorul nostru din sondaj nu s-a materializat. Echipa noastră pune acest lucru pe seama campaniei foarte agresive împotriva noastră.”

„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. PSD-ul, în mandatul domnului Ponta, ca să nu mai vorbesc de trecut, a avut foarte multe atacuri la tot ceea ce înseamnă instituţii şi stat de drept. Chiar în campania aceasta, prin Sebastian Ghiţă, chiar prin Victor Ponta, s-a vorbit despre amnistie penală, despre amnistie fiscală.”

„Am discutat cu mulţi oameni de afaceri, modul în care ANAF-ul îţi popreşte toate conturile dacă ai întârziat cu nişte plăţi la ei nu este... Adică, îţi popreşte toate conturile, nu unul singur din care poate să ia datoria. În principiu, prin asta s-a remarcat PSD-ul, inclusiv prin votul pe imunitatea mai multor parlamentari pe care în felul acesta i-a scăpat de urmărire penală, de arest preventiv. Mi-e teamă că vor continua. Dacă au făcut până acum, ce i-ar face să schimbe?”

Liviu Dragnea, descris într-un articol în The Independent drept un posibil premier responsabil şi o speranţă pentru România: „Domnul Dragnea este condamnat penal pentru fraudă electorală, am citit rechizitoriul, am citit şi sentinţa şi cum s-a apărat domnia sa. Sunt foarte curios dacă PSD-ul va merge cu el la Cotroceni. Am văzut reacţia preşedintelui, care mi s-a părut foarte coerentă şi vă spun sincer că mi-a plăcut”

Care este propunerea USR pentru portofoliul de premier?

„Noi, toată campania aceasta am spus că este această alternativă PSD, pe care am considerat-o nefericită, am spus că singura alternativă care poate să întrunească o majoritate este Dacian Cioloş. Asta a fost propunerea noastră, care, din păcate, în acest moment, rămâne teoretică. Eu sunt convins că ar fi fost o variantă foarte bună pentru România.”

„Nu vom merge cu o propunere de premier la Cotroceni.”

Aveţi în vedere o colaborare în viitor cu Dacian Cioloş? 

„Da, domnia sa are o expertiză pe multe domenii, inclusiv acum experienţa de un an ca prim-ministru este o experienţă. Prin prisma acestei funcţii a cunoscut mulţi oameni competenţi din societate. În măsura în care, domnia sa doreşte, evident, da.”

„Eu sunt pentru chestiuni stabile şi pe termen lung. Eu l-am auzit pe domnul Dacian Cioloş spunând că în afara alternativei care nu s-a concretizat pentru continuarea ca prim-ministru şi, în afara terminării mandatului său ca prim-ministru nu a reflectat asupra intrării într-un partid. Sunt convins că are nevoie de un timp de gândire. Ceea ce am spus noi, inclusiv în conferinţa de presă, am spus că în situaţia în care doreşte să vină în USR, uşa este deschisă. Dar, s-au terminat alegerile, începe o perioadă de construcţie, de activitate în Parlament, fiecare dintre noi are ce să facă şi, în măsura în care domnia sa va lua această decizie, uşa este deschisă.”

„Dacă va fi un Guvern PSD-ALDE, noi vom vota împotrivă”

Situaţia PNL în acest moment: „Evident că pentru un partid care a trecut de la 30 şi la 20%, urmează nişte tensiuni interne. Mai mult de atât nu vreau să comentez. În Bucureşti, activitatea lor de opoziţie în Consiliu este decentă.”

Priorităţile USR în Parlament: „Am vrea să repunem în discuţie sistemul de legi electorale: alegerea primarilor în două tururi, existenţa partidelor locale, pragurile electorale, numărul de semnături, modul în care oamenii pot să voteze (...) Dar, problema serioasă pe care trebuie să o rezolvăm este ca oamenii care locuiesc fizic într-o localitate să poată să voteze.”

Întrebat dacă USR va accepta parlamentari migratori din partea PNL, Nicuşor Dan a răspuns simplu: „Nu”.

„Vrem să identificăm profesionişi, asociaţii, organizaţii, pe care să îi invităm la dezbaterile din Parlament pe diferite Comisii.”

„A fost o decizie grea, dacă să rămân în Consiliul General sau să merg în Parlament (...) Cred că a fost o decizie bună.”

Reducerea numărului de parlamentari: „Da. Dacă a existat un referendum şi românii s-au pronunţat pentru acest lucru, da. Eu am, însă, o altă opinie, aceea că Parlamentul trebuie să fie bicameral. În momentul de faţă avem un Parlament bicameral, dar este, de fapt, unicameral. A existat o poziţie de mediere între cele două Camere, care, în opinia mea, este soluţia cea mai bună pentru un Parlament bicameral.”

Cum va vota un Parlament în privinţa propunerii modificării definiţiei familiei în Constituţie?

„Aici sunt două chestiuni. Este chestiunea de fond, dacă e utilă modificarea constituţiei în acest sens şi chestiunea procedurală, dacă să se decidă prin referendum sau de către Parlament. Dacă 3 milioane de oameni au formulat o petiţie, este necesar să avem o dezbatere aşezată cu opinii pro şi contra. În USR există păreri diverse, iar eu n-o să-mi expun părerea personală.”

„Dacă o să ajungem la asta în Parlament, o să vedeţi modul în care votez. O comunicare publică a mea în acest sens nu cred că este potrivită.”

„Eu aş vrea, nu ştiu dacă sunt chestiuni cu adevărat excepţionale care să presupună un vot secret, dar eu aş vrea să avem un vot deschis.”

Cum v-aţi finanţat campania şi cât a costat?

„Cred că suma totală a fost undeva la 400.000 de euro. Am făcut un raport în urmă cu două săptămâni. Atunci am avut cifrele exacte. Au fost cam 400.000 de euro, din care am cheltuit cam 150.000 de euro în precampanie (...) Au venit din donaţii, două împrumuturi de 20-25.000 euro. Au fost foarte multe donaţii printr-un sistem făcut de o asociaţie, care ne-a oferit acest serviciu. Există un soft prin care cineva de la noi verifică identitatea persoanei şi îi dă voie să doneze în contul nostru.”

Eliminarea imunităţilor parlamentare: „Categoric da. Imunitatea parlamentară ar trebui să rămână la ceea ce prevede Constituţia.”

Nicuşor Dan a spus că va candida pentru a rămâne în continuare preşedinte al Uniunii Salvaţi România: „Îmi doresc să fiu preşedintele acestui partid”.

Proiecte de suflet ale USR: „Vreau să deschidem foarte repede discuţia pe legile electorale, pentru că este foarte important (...) şi crearea unui sistem integrat al controlului achiziţiilor publice din România”.

Citește și: