Departamentul Politic
5474 vizualizări 8 mar 2019

Pentru a rezolva problema Alianţei 2020 USR PLUS, a cărei înscriere în alegerile europarlamentare din 26 mai a fost respinsă de Biroul Electoral Central, fostul preşedinte USR Nicuşor Dan s-a reînscris în partid şi a semnat joi seara, protocolul de constituire al alianţei electorale. După finalizarea formalităţilor, el va demisiona din nou din USR.

”Trebuia să găsim soluţia,” explică Nicuşor Dan. ”A existat problema asta, riscul ca o alianţă pe care nişte oameni vor să o voteze să nu poată să candida. Nu ştiu dacă nu e prea târziu, dar singura alternativă era ca eu să cosemnez. Ca să cosemnez, trebuia să fiu membru de partid, pentru că altfel ar fi fost un fals. Soluţia a fost să fac o cerere de înscriere, care a fost aprobată de aseară (joi seara - n.r.) de filiala Sectorului 6. Am semnat în calitate de membru şi de preşedinte înregistrat în registrul Partidelor Politice. După ce formalităţile astea de înscriere se vor fi terminat o să revin la poziţia iniţială, de independent”.

BEC: Cioloş şi Barna nu au calitatea de reprezentanţi ai PLUS sau USR

Joi seara, Biroul Electoral Central a publicat decizia prin care a respins protocolul de constituire al alianţei electorale "Alianţa 2020 USR PLUS", motivând că în documente preşedinţi ai formaţiunilor sunt Nicuşor Dan şi Daneş Raluca, nu Dan Barna şi Dacian Cioloş.

"Ca urmare a analizării cererii de admitere a protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), cu denumirea „Alianţa 2020 USR-PLUS”, formată din partidul USR, reprezentat prin domnul Dan Ilie Barna şi de partidul PLUS, reprezentant prin domnul Dacian Julien Cioloş, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 1/PAE/BEC/PE/2019 din 3.03.2019,

Văzând că, potrivit menţiunilor înscrise la poziţia nr. 125 din Registrul partidelor politice preşedinte al USR este domnul Nicuşor Daniel Dan, acesta fiind cel în drept să reprezinte USR. .Luând în considerare că din partea partidului USR cererea de admitere a protocolului de constituire a Alianţei electorale „2020 USR-PLUS” a fost formulată de Dan Ilie Barna care nu are calitate de reprezentant al USR.

Văzând că, potrivit menţiunilor înscrise la poziţia nr 181 din Registrul Partidelor Politice, preşedinte al PLUS este doamna Daneş Raluca-Florina, aceasta fiind cea în drept să reprezinte USR şi PLUS. Luând în considerare că din partea PLUS cererea de admitere a protocolului de constituire a alianţei a fost formulată de Dacian Cioloş, care nu are calitate de reprezentant al partidului".

Biroul Electoral Central decide:

Respinge protocolul de constituire al Alianţei electorale Alianţa 2020 USR PLUS, cu drept de contestaţie la ÎCCJ în 24 de ore de la data afişării de către semnatarii protocolului”.

Contestarea Congresului USR din 2017, nesoluţionată nici după un an şi jumătate

USR a fost pus în dificultate chiar de o partie dintre membrii partidului, care au contestat votul din Congresul din octombrie 2017, acuzând că ar fi fost viciat de anularea alegerilor delegaţilor din Bucureşti, si au cerut refacerea alegerilor. Procesul nu a fost finalizat pânî ân prezent, aşa că în Registrul partidelor politice figurează tot vechea conducere, în frunte cu Nicuşor Dan.

“Membrii USR care au contestat congresul sunt oameni maturi care şi-au exercitat un drept constituţional,” apreciază Nicuşor Dan, într-un mesaj pe Facebook. ”Înainte de Congres au solicitat o mediere juridică la o casă de avocatură externă, pentru a evita litigiul în instanţă, dar au fost refuzaţi. Au contestat acum un an şi jumătate, nu îşi închipuiau că cererea va avea impact acum. Nu este în niciun caz vina lor că litigiul în instanţă a durat un an şi jumătate.”

Nicuşor Dan precizează că, după demisia din USR, nu a mai avut responsabilitatea de a opera modificări în Registrul Partidelor în numele partidului. El mai notează că cinci luni, USR a avut un preşedinte interimar, Elek Levente, dar nu înţelege de ce acesta nu figurează ca preşedinte în Registrul Partidelor Politice.

“Interpretarea care circulă în spaţiul public «congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicuşor Dan» lasă să se înţeleagă că membrii USR care au contestat congresul ar fi dirijaţi de mine”, a mai fostul preşedinte USR.

 

Citește și: