Cristina ANDREI
853 vizualizări 9 aug 2017
La USR a început luni prima consultare internă organizată de partid, prin care cei 1.800 de membri vor trebui să decidă dacă vor ca formaţiunea să se poziţioneze sau nu public împotriva referendumului pentru schimbarea definiţiei familiei în Constituţie. Concret, USR-iştii vor trebui să răspundă la două întrebări referitoare la atitudinea pe care partidul ar trebui s-o adopte faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie: „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendmului Coaliţiei pentru Familie?” (variante de răspuns: DA / NU); „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” (variante de răspuns: PRO / CONTRA)". 
 
Membrii vor avea la dispoziţie o săptămână pentru a vota, iar decizia trebuie ulterior validată de Biroul Politic al USR. De rezultatul acestui referendum intern depinde şi organizarea unui Congres pentru alegerea unui nou preşedinte, dar şi decizia lui Nicuşor Dan de a mai candida sau nu pentru această funcţie.
 
„Înainte de începerea referendumului, în fiecare filială a partidului au avut loc dezbateri, cu argumente pro şi contra poziţionării. În final, nu vor exista pierzători şi câştigători. Doar USR-ul câştigă pentru că organismele de conducere vor putea lua decizii ştiind cum se poziţionează majoritatea colegilor din partid pe un anumit subiect”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Cu toate acestea, însă, în USR sunt acum trei platforme sau ideologii, recunoaşte fostul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, care ţine, totuşi, să precizeze că nu e vorba despre trei „tabere", pentru că partidul mai are încă de lucrat la definirea unei direcţii clare, care să nu mai lase să se aprindă spiritele din interior pe diverse probleme precum actualul „măr al discordiei", referendumul pentru revizuirea Constituţiei şi schimbarea definiţiei familiei, în aşa fel încât aceasta să fie definită drept „uniunea dintre un bărbat şi o femeie", aşa cum îşi doreşte Coaliţia pentru Familie, care susţine demersul. 

„Pur şi simplu e o dezbatere ideologică în care se propun diverse platforme de natură ideologică. Una este USR liberal, alta este USR popular. E o scrisoare scrisă de mai mulţi oameni, printre care şi eu, care nu e o platformă ideologică, e doar o scrisoare, care spune că USR-ul ar trebui să rămână unit, aşa cum s-a format şi cum a promis electoratului", a explicat pentru Gândul fostul lider USR, Nicuşor Dan. 

Decizia lui Nicuşor Dan depinde, însă, de ceea ce se va hotărî prin consultarea internă din această săptămână: „Eu consider că o poziţionare contra referendumului, unu - încalcă ce-am spus noi în campania electorală, doi - duce USR-ul într-o zonă de nişă, şi în situaţia asta eu nu mă întorc. Dacă, în schimb, referendumul spune că USR-ul rămâne cum a pornit şi nu se divizează pe poziţia asta a referendumului pentru familie, atunci mă întorc şi, da, o să candidez", a declarat Dan, care îşi doreşte ca fiecare membru să poată să voteze individual în această privinţă. 

În fapt, scrisoarea semnată de Nicuşor Dan promoveză „unitatea în diversitate" în interiorul USR, adică ideea că fiecare membru poate să voteze cum vrea el în astfel de chestiuni care ţin de propria conştiinţă, poziţionare pe care fostul lider o argumentează prin faptul că, oricum, la revizuirea Constituţiei nu se poate discuta despre încălcarea drepturilor omului, aşa cum a fost acuzat în mai multe rânduri. De cealaltă parte a baricadei, însă, au curs valuri criticile referitoare la viziunea sa, invocându-se slăbirea partidului şi o divizare din ce în ce mai riscantă în cazul în care formaţiunea nu adoptă o poziţie unitară şi clară pe toate problemele, indiferent cât de sensibile. 

„Ca să fim foarte bine înţeleşi: dacă un stat nu reglementează căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, el nu încalcă drepturile omului. Sunt două decizii CEDO care au spus lucrul ăsta. Chestiunea de drepturile omului se opreşte strict la parteneriatul civil. Deci dacă un stat nu recunoaşte parteneriatul civil pentru cuplurile de acelaşi sex, atunci el încalcă drepturile omului. Căsătoria, spune CEDO, e o chestiune simbolică, culturală, pe care societatea trebuie să şi-o reglementeze ea însăşi, iar USR-ul s-a pronunţat deja pe chestiunea parteneriatului civil. Deci în discuţie nu vorbim de drepturile omului", a explicat acesta. 

Ce face, totuşi, Nicuşor Dan după demisia din USR? Participă la dezbatere, spune el, una extrem de importantă, dar care nu ar fi trebuit să apară în acest moment în care partidul avea alte priorităţi, precum, ce exemplu, să vină cu programul naţional pe care l-a promis alegătorilor, în loc să promoveze aceste referendum intern „neonest" prin care se doreşte schimbarea direcţiei idologice pe care membrii şi-o conturau înainte de apariţia tuturor acestor discuţii. 

Nici „revoluţia USR-istă" nu pare să mai fie ceea ce se anunţa, în tot clocotul declaraţiilor şi contradeclaraţiilor pe tema revizuirii Constituţiei, cu toate că Dan e de părere că aceasta nu s-a „dezumflat", ci mai degrabă a fost acoperită de această dezbatere aprinsă, la care s-a adăugat şi o comunicare deficitară. 

„USR a făcut în Parlament foarte multe lucruri, din păcate nu le-a comunicat foarte bine. Dar pe tot ce înseamnă justiţie, de la OUG 13, OUG 14, redefinirea conflictului de interese, legea executării pedepselor, legea graţierii, legea de funcţionare a Curţii Constiuţionale, o lege pentru limitarea accesului la funcţia publică pentru condamnaţii penal, iar asta vorbesc doar de domeniul justiţiei. Alte exemple sunt pe domeniul economic-financiar, alte exemple pe codul electoral. Deci e o activitate consistentă, din păcate nu suficient de bine comunicată", consideră fostul şef al Uniunii. 

Din cauza problemelor interne, însă, USR nu poate în acest moment să vină, aşa cum îşi dorea Nicuşor Dan, cu un „guvern din umbră" şi nici cu un program de guvernare ca alternativă la cel promovat de PSD, fiind afectat de „zvârcolirile" pe care fostul lider le vrea terminate rapid pentru ca partidul să lucreze la ceea ce a fost proiectul cu care Dan a candidat, şi a şi câştigat, la Congresul USR. 

„USR nu putea să aibă la momentul ăsta niciun proiect de guvernare şi niciun guvern din umbră, şi ăsta a fost proiectul cu care eu am candidat la Congres: un program până la sfârşitul lui 2018 în care să ajungem să avem şi program de guvernare, şi guvern din umbră şi lucruri similare la nivel local şi extindere pe localităţile în general urbane din judeţe. Eu sunt optimist că imediat ce zvârcolirile astea interne se vor termina, USR-ul va lucra pe lucrurile astea. (...) Dezbaterea asta, fiind despre direcţia ideologică a partidului, este suficient de intensă şi pasională ca să ocupe foarte, foarte multe energii ale partidului", a mai spus acesta. 

Despre USR s-a spus în mai multe rânduri că ar putea urma traseul mişcării care l-a propulsat pe Emmanuel Macron în fruntea Franţei, păstrând proporţiile, însă acest lucru este departe de a căpăta şi formă concretă, din moment ce, prin comparaţie, în timp ce En Marche! a reuşit, în aproximativ un an de zile să dea preşedintele în Hexagon, în aceeaşi perioadă de timp cei din USR n-au putut până acum nici să-şi definitiveze o ideologie concretă, ba chiar au rămas şi fără propriul lider. 

„Este un partid cu oameni care n-au mai făcut politică şi din cauza asta e o oarecare lipsă de pragmatism", explică Dan, care crede că, după consultarea internă, această dezbatere nu va mai reveni. 

Pe 1 iunie, Nicuşor Dan a anunţat oficial că demisionează din USR, partid în care fusese reconfirmat în funcţia de preşedinte. Decizia a venit la scurt timp după ce conducerea formaţiunii a decis prin vot să nu susţină revizuirea Constituţiei pentru redefinirea familiei. Decizia de a nu susţine modificarea Consituţiei a fost luată cu 11 voturi „pentru", 8 „împotrivă" şi 2 abţineri.

 

 

 

Citește și: