Raluca Pancu
2248 vizualizări 1 iun 2017

1. No Man's Land-ul din Paris via Malu cu Flori, din Dâmboviţa

Primul act, în cea de-a şasea zi de audieri în comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, a pus în scenă trei dezbateri: a fi sau a nu fi într-un "No Man's Land"?; cine i-a propus lui Teodor Baconschi, chemat la audieri, să fie ministru de Externe şi, punctul culminant, urmat de deznodământul "nu ştiu" - "eu de ce mă aflu aici?".

Într-o primă fază, Teodor Baconschi, ambasadorul României la Paris la momentul alegerilor din 2009, a încercat să le explice parlamentarilor cum e cu limita secţiilor de votare în străinătate - care nu are o definiţie limpede, conform legislaţiei în vigoare - pornind de la faptul că "în cazul unei secţii de vot organizată la o ambasadă sau un oficiu consular al României, adică în regim de extrateritorialitate, plecăm de la premisa că acel perimetru al ambasadei reprezintă teritoriu al statului român" şi ajungând la concluzia că "dacă românii, odată închise porţile ambasadei, se aflau în faţa uşii de la secţia de votare, ar fi rămas pe dinafară, erau, din punct de vedere juridic, într-un "No Man's Land". Deci nu mai erau cetăţeni români, deveneau apatrizi". 

Senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu, care s-a străduit să scoată de la Baconschi un număr exact privind românii care se aflau în curtea secţiei de votare din Paris, după ora 21:00, în seara celui de-al doilea tur de scrutin, a ţinut să îl contrazică pe Baconschi, replicându-i că interpretarea pe care o dă "excede cadrului legal în vigoare şi nu are nicio legătură cu locul unde se află secţia de votare în ţară sau în străinătate, la o ambasadă sau nu", ţinând să precizeze că şi cei care erau în afara şcolii de la Malu cu Flori, de la el din Dâmboviţa, "unde era o secţie de vot, erau tot pe teritoriul României, nu erau 'ai nimănui'".

Contrazicerile dintre cei doi au culminat în momentul în care Baconschi a declarat că a asistat la numărarea voturilor "în calitate de şef al misiunii şi reprezentant unic al României şi al preşedintelui României în Republica Franceză", Ţuţuianu replicându--i că iar este "pe lângă lege". Prin urmare, întrebat de ce se afla, atunci, în faţa comisiei, Ţuţuianu a declarat, iniţial, că nu a înţeles întrebarea, iar ulterior, după ce a înţeles-o, a replicat: "Păi nu ştiu".

După această clarificare, a urmat un alt set de insistenţe, având drept locomotivă întrebarea cine îl propusese pe Baconschi să fie ministru de Externe în Guvernul Boc. În cele din urmă, Baconschi le-a dat răspunsul mult aşteptat, mărturisind că fusese sunat de către fostul şef de stat, Traian Băsescu.

Redăm mai jos schimbul de replici care a avut loc între membrii comisiei şi Teodor Baconschi:

Teodor Baconschi - Pentru ambele tururi, porţile ambasadei au fost închise la ora 21:00. În cazul unei secţii de vot organizată la o ambasadă sau un oficiu consular al României, adică în regim de extrateritorialitate, plecăm de la premisa că acel perimetru al ambasadei reprezintă teritoriu al statului român. Nu poţi să defineşti secţia de votare ca la Liceul Jean Monnet sau la altul, undeva într-o comună. Tot acela e teritoriu românesc. Porţile ambasadei au fost închise la 21:00.

Adrian Ţuţuianu - Insist,  cam câţi oameni erau în curte? Nu am fost niciodată la ambasada din Paris, nu ştiu cât e curtea de mare şi vreau să îmi fac o impresie, iar teza dumneavoastră cu teritoriul nu e în regulă şi am să vă spun de ce: toate secţiile de votare sunt pe teritoriul naţional şi cele din străinătate, şi cele din ţară.

Teodor Baconschi - Asta am spus .

Adrian Ţuţuianu - Dacă citim legea alegerilor, veţi observa că numai cei care se află la uşa localului secţiei de votare pot vota după ora 21:00, în mod excepţional. Ca atare, interpretarea pe care dumneavoastră o daţi excede cadrului legal în vigoare şi nu are nicio legătură cu locul unde se află secţia de votare în ţară sau în străinătate, la o ambasadă sau nu.

Teodor Baconschi - Eu mă refeream la faptul că dacă românii, odată închise porţile ambasadei, se aflau în faţa uşii de la secţia de votare, ar fi rămas pe dinafară, erau, din punct de vedere juridic, într-un "No Man's Land", deci nu mai erau cetăţeni români, deveneau apatrizi.

Adrian Ţuţuianu - Şi cei care erau în afara localului şcolii de la Malu cu Flori, de la mine din Dâmboviţa, unde era o secţie de vot, erau tot pe teritoriul României, nu erau 'ai nimănui'. În sfârşit, asta e o controversă. Rugămintea, răspundeţi-mi la întrebare: cam câţi oameni erau, după ora 21:00, în curtea ambasadei şi până la ce oră au votat în acea zi?

Teodor Baconschi - Nu mai ţin minte câţi erau, nimeni nu i-a numărat, ca atare cred că erau câteva zeci de persoane, probabil, nu mai mult.

Adrian Ţuţuianu - Cine a luat decizia că oamenii aceia pot vota? Putea să fie şi decizia inversă, 'doamnelor, domnilor, programul s-a încheiat la orele 21:00, potrivit legii se aplică...şi atunci, ne pare rău, veniţi la turul doi'.

Teodor Baconschi - Mi-e greu să vă reconstitui aceste detalii după opt ani.

Adrian Ţuţuianu - Aţi avut o discuţie cu cei care erau în curte, la ora 21:00?

Teodor Baconschi - Nu cred, nu era niciun fel de turbulenţă, de nervozitate.

Mihai Fifor - Eraţi în local?

Teodor Baconschi - Eram la mine în birou. Am coborât de-a lungul procesului de votare cam din oră în oră, dacă totul merge în regulă.

Baconschi: "De ce mă aflu aici domnule senator?" Ţuţuianu: „Nu ştiu”

Adrian Ţuţuianu - Aţi spus că aţi participat la a doua numărare a voturilor. La turul 1, la turul 2, e vorba de numărarea făcută în aceeaşi  zi sau de o numărare ulterioră, la o contestaţie?

Teodor Baconschi - Nu, făcută de două ori pentru siguranţă cifrelor.

Adrian Ţuţuianu - Şi la turul 1, şi la turul 2?

Teodor Baconschi - Da, sigur.

Adrian Ţuţuianu - În ce calitate aţi participat la numărarea voturilor?

Teodor Baconschi - Am asistat, nu am participat. Nu am numărat cu mâna mea.

Adrian Ţuţuianu - În ce calitate?

Teodor Baconschi - În calitate de şef al misiunii şi reprezentant unic al României şi al preşedintelui României în Republica Franceză.

Adrian Ţuţuianu - Eu vă spun că este tot pe lângă lege pentru că norma legală e foarte limpede: spune că la numărarea voturilor participă membrii comisiei şi că pot, în mod excepţional, şi candidaţii. Nu aveaţi nici o calitate, nici alta.

Teodor Baconschi - Atunci de ce mă aflu aici domnule senator?

Adrian Ţuţuianu - Nu am înţeles.

Teodor Baconschi - De ce mă aflu aici, dacă nu aveam nicio calitate?

Adrian Ţuţuianu - Păi nu ştiu.

Teodor Baconschi - Vă întreb.

Adrian Ţuţuianu - Vă aflaţi aici pentru a ne da informaţii în legătură cu alegerile. Ce a rezultat din dezbatere e următorul lucru: că ambasadorul, care nu avea nicio calitate de membru al comisiei electorale, a participat la numărarea voturilor.

Teodor Baconschi - Nu am participat, am asistat.

"Cine v-a propus să fiţi ministru de Externe?"

Adrian Ţuţuianu - Cine v-a propus să fiţi ministru de Externe?

Teodor Baconschi - Guvernul Emil Boc.

Adrian Ţuţuianu -  Guvernul e aşa o entitate...

Teodor Baconschi - E irelevant pentru discuţia noastră, domnule senator.

Adrian Ţuţuianu - Este relevant pentru noi, asta apreciem noi dacă este irelevant.

Mihai Fifor - Domnule Baconschi vă rugăm să răspundeţi domnului senator.

Teodor Baconschi - Guvernul României m-a propus ca membru al său.

Adrian Ţuţuianu - Insist, cine v-a propus, cine ca persoană din Guvern sau din altă instituţie?

Teodor Baconschi - Am fost sunat la telefon de către preşedintele Traian Băsescu.

Eugen Nicolicea - Chestiunea cu unde începe secţia de votare, am apreciat umorul dumneavoastră. Ar fi trebuit să închidem la ora 21:00 secţiile de votare, nu graniţele ţării, dar nu are relevanţă acest lucru pentru că  e primul tur.

Ofiţerul acoperit, din nou în trecere

În sprijinul afirmaţiilor făcute de Teodor Baconschi a venit deputatul PMP, Robert Turcescu, care a fost certat imediat de către preşedintele comisiei, senatorul PSD, Mihai Fifor. În replică, Turcescu a spus că a dorit să îşi ajute colegii şi, referindu-se la Adrian Ţuţuianu, i-a transmis un sfat: să mai citească Constituţia. Răspunsul tăios al lui Ţuţuianu nu a întârziat să apară, cei doi sfârşind prin a-şi lansat acuzaţii pe tema "ofiţerului acoperit", subiect abordat anterior şi de Mircea Geoană, în momentul audierii sale, cu trimitere spre Turcescu.

Redăm mai jos schimbul de replici care a avut loc între Robert Turcescu şi colegii săi din comisie:

Robert Turcescu - Permiteţi-mi domnule preşedinte, poate pentru colegi, mai mult, art.91 din Constituţia României, cap. Preşedintele României  - Atribuţii în domeniul politicii externe: 'Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheama reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea/desfiinţarea sau rangului misiunillor diplomatice'. Deci ceea ce a spus domnul Baconschi este corect.

Mihai Fifor - Domnule deputat, înţeleg că îl reprezentanţi pe domnul Baconschi.

Robert Turcescu - Nu, dar am văzut mirarea unor colegi, domnule preşedintele, şi îmi doream foarte mult să îi ajut. Domnul Ţuţuianu poate mai citeşte Constituţia.

Mihai Fifor - Eu mai am o dată rugămintea la dvs. să rămânem în cadrul unui dialog colegial în această comisie şi vă solicit să faceţi lucrul acesta.

Adrian Ţuţuianu - Să înţeleg că intrarea dumneavoastră are legătură cu pregătirea de ofiţer? Eu nu v-am atacat niciodată.

Robert Turcescu - Uitaţi-vă foarte atent la dumneavoastră şi mai discutăm.

Mihai Fifor - Stimaţi colegi, vă rog să vă abţineţi de la astfel de comentarii.

2. Fotbalul, între microbişti şi generali

Printre întrebările la care membrii comisiei parlamentare au dorit să primească răspunsuri, în demersul lor de a ancheta modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale în 2009, s-a aflat şi următoarea: în cadrul celebrei întâlniri, desfăşurată acasă la Gabriel Oprea, s-a discutat despre fotbal? Cel care avea să le elucideze enigma - un om cu  "expertiză în domeniu", după cum s-a autocaracaterizat, Anghel Iordănescu, unul dintre generalii care i-au trecut pragul lui Oprea în seara celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial.

Dorinţa membrilor comisiei de a afla dacă printre generalii, prezenţi acasă la Oprea, se aflau şi microbişti, a pornit în urma refuzului lui Anghel Iordănescu de a răspunde la întrebările primite din partea comisiei, motivând că Parchetul General desfăşoară o anchetă în paralel şi că îi este "foarte greu" să dea "declaraţii mai multe sau mai ample" decât cele pe care le-a dat în spaţiul public imediat după ieşirea de la Parchetul General. De un lucru, însă, a putut să îi asigure Iordănescu pe parlamentari: "în acea seară, nu a fost nimic ilegal", doar au mâncat şi au băut un "şpriţ".

Redăm mai jos schimbul de replici care a avut loc între membrii comisiei şi Anghel Iordănescu:

Liviu Pleşoianu - Confirmaţi că în casa domnlui Oprea s-a aflat şi soţia domnului Andronic?

Anghel Iordănescu - Aş vrea să fac o precizare: aşa cum probabil ştiţi, în luna aprilie, am fost invitat la Parchetul General, s-a deschis o anchetă penală, şi, aşa cum dumneavoastră cunoaşteţi, conform art.34 din Codul de procedură penal şi art. 285, alin. (2) din acelaşi Cod, eu fiind un subiect procesual în această cauză penalăm, îmi este foarte greu să fac comentarii, să dau declaraţii mai multe sau mai ample decât cele pe care le-am dat în spaţiul public imediat după ieşirea de la Parchetul General (...) Mi-e greu să vă răspund direct la întrebarea dvs şi, din punctul meu de vedere, în acea seară, nu a fost nimic, să zic aşa, ilegal. A fost o cină, unii dintre noi am mâncat, am băut şi un pahar de vin şi nimic mai mult (...) V-am spus, în afară de ceea ce am declarat în spaţiul public imediat după anchetă, nu cred că e bine să mai fac alte comentarii.

Mihai Fifor - Vă aflaţi în faţa unei comisii parlamentare de anchetă şi vă rog să trataţi acest lucru cu maximă seriozitate

Mihai Goţiu - Bănuiesc că Parchetul nu v-a interzis să discutaţi despre fotbal, cu comisia de anchetă.

Anghel Iordănescu - Nu am discutat nimic la Parchet de comisie parlamentară.

Mihai Goţiu - Nici cu avocatul dvs?

Anghel Iordănescu - Cu avocatul meu am discutat ceea ce înseamnă prezenţa mea la această comisie.

Mihai Goţiu - Deci putem discuta un pic despre fotbal.

Anghel Iordănescu - Putem discuta orice.

Mihai Goţiu - În seara în care aţi fost la domnul Oprea aţi discutat despre fotbal?

Anghel Iordănescu - Am discutat despre ce se prezenta la televizor, despre alegerile prezidenţiale şi pe lângă, cum se întâmplă la o masă, la un şpriţ, şi despre fotbal. Fiind un om de sport, nu am făcut altceva decât să discut despre în ceea ce am eu expertiză.

Mihai Goţiu - Consider că nu împietează niciunei anchete judiciare dacă ne povestiţi aici ce aţi discutat despre fotbal în acea seară şi cu cine.

Anghel Iordănescu - Ce am discutat despre fotbal? Despre fotbal s-a discutat vizavi de un meci internaţional care avusese loc, dacă nu mă înşel, cu o lună şi jumătate înainte, iar la întrebarea dumneavoastră directă, cu tâlc pusă, cu cei care sunt microbişti de fotbal.

Mihai Goţiu - Şi cine erau microbiştii de fotbal?

Anghel Iordănescu - Nu aş putea să vă dau un nume pentru că înseamnă...

Mihai Goţiu - Care erau?

Anghel Iordănescu - Aşa mi s-a părut mie, îmi cer scuze, asta a fost impresia mea.

Mihai Goţiu - Şi nici măcar cu cine aţi discutat despre fotbal nu puteţi să ne spuneţi astăzi, aici?

Anghel Iordănescu - Cu participanţii din acea seară, cu o parte dintre ei şi dacă totuşi vreţi să vă menţionez un nume, unul dintre cei cu care am discutat despre fotbal este domnul Oprea.

Mihai Goţiu - Alte persoane?

Anghel Iordănescu - Cu o parte dintre cei care erau prezenţi, în acea seară, în acel imobil.

Mihai Goţiu - E ceva ilegal să ne spuneţi cu cine aţi discutat despre fotbal acasă la Gabriel Oprea?

Anghel Iordănescu - Nu pot comenta mai mult. Nu aş vrea să vă dau un răspuns care nu v-ar putea fi pe plac.

3. Retragerea lui Turcescu

În mijlocul discuţiilor, unul dintre deputaţi, respectiv Robert Turcescu, nu a mai rezistat şi a anunţat că dezertează, motivând că asistă la o "mascaradă".

Redăm mai jos schimbul de replici care a avut loc între Robert Turcescu şi colegii săi din comisie:

Robert Turcescu - Domnule preşedinte, o spun cu toată seriozitatea, fără a-mi aroga merite că am semnalat acest lucru înainte de dezbaterea propriu-zisă. Suntem într-o situaţie ridicolă, caraghioasă şi riscăm să compromitem ideea de comisie parlamentară de anchetă. Probabil şi că domnul Onţanu, pe modelul domnului Anghel Iordănescu, pe modelul domnului Oprea vor refuza să vorbească despre ce s-a întâmplat, în acea noapte. Vă propun cu toată seriozitatea să luaţi în calcul suspendarea activităţilor comisiei de anchetă parlamentară până la momentul în care lămuriţi această chestiune cu Parchetul General. Pentru că însăşi existenţa comisiei, care de la bun început a stabilit că nu se va suprapune în anchetarea acestor chestiuni cu lucrurile pe care le face Parchetul General, este pusă, în momentul de faţă, sub semnul întrebării. Domnul Iordănescu ne spune că, din punctul de vedere al domniei sale, aşa cum ne-a spus şi domnul Oprea, cele două planuri de anchetare se suprapun.

În acest moment, consider că activitatea comisiei parlamentare de anchetă pentru binele ideii de comisie parlamentară de anchetă, pe viitor, trebuie să îşi suspende activitatea până când lămurim situaţia aceasta în care ne aflăm. Riscăm să părem şi ridicoli în faţa opiniei publice şi să compromitem ideea de comisie parlamentară.

Eu mă voi retrage de la lucrările acestei comisii pentru că ceea ce se întâmplă acum, aici, este realmente o mascaradă.

Eugen Nicolicea - E opţiunea dânsului să se retragă, cred că face un bine pentru toată lumea. Domnul Iordănescu nu a refuzat să depună o depoziţie, doar că îi este teamă să nu greşească şi acest lucru trebuie să îl clarificăm noi. A precizat că nu are niciun fel de interdicţie, dar această interdicţie, adaug eu, că nu există nu este clar. Se poate trezi ulterior cu alte probleme şi de aceea îi este teamă să nu încalce o lege.

4. Tipologia sufrageriilor cu lustră

"Mascaradă" am putea cataloga şi ceea ce a urmat sau, cel puţin, o punere în scenă tragicomică, având în centru tot un general, respectiv pe fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu. Tonul a fost dat de declaraţia lui Onţanu potrivit căreia, în acea seară, văzuse acasă la Oprea doar un general, pe lângă cel sus-menţionat, în speţă pe Anghel Iordănescu. Afirmaţia care i-a bulversat pe parlamentari a fost urmată de imposibilitatea generalului audiat de a descrie casa lui Gabriel Oprea, unde ar fi fost şi el, conform dezvăluirilor apărute în presă, în seara celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial din 2009.

"Nu cunosc"/"Nu îmi amintesc" au fost răspunsurile care i-au pus în dificultate pe parlamentari, enervaţi că nu reuşeau să afle dacă locuinţa lui Oprea avea un nivel sau două şi câte văzuse fostul primar al Sectorului 2 din ea.

Când au crezut, însă, că scoseseră asul din mânecă, Onţanu le-a arătat din nou că s-au înşelat. Din dorinţa de a afla în ce încăpere a intrat prima dată Onţanu, pentru a li se confirma dacă era vorba de sufragerie (n.r - una dintre cele două camere unde s-ar fi reunit invitaţii lui Oprea) şi să demonstreze, astfel, că Onţanu nu s-ar fi întâlnit doar cu Iordănescu, aceştia au primit următoarea "dezvăluire" din partea fostului primar al Sectorului 2: acesta intrase "chiar pe uşa clădirii, pe uşa de la intrarea clădirii".

Asul din mânecă pierdut, membrii comisiei de anchetă au apelat la singura variantă rămasă neexplorată la maximum: "sufrageria", pe care au menţionat-o de cel puţin 15 ori în decurs de aproximativ o oră, în întrebările adresate lui Onţanu. Era o sufragerie încăperea în care Onţanu intrase? Era mobilată? Ce tip de mobilier avea? În ciuda tuturor acestor întrebări cu care parlamentarii au insistat, în demersul de a afla adevărul despre casa lui Oprea, au fost nevoiţi să se mulţumească cu un singur răspuns: încăperea avea o lustră. 

Redăm mai jos schimbul de replici care a avut loc între membrii comisiei şi Neculai Onţanu:

Liviu Pleşoianu - Confirmaţi ce spunea Dan Andronic cu referire la faptul că şi soţia domniei sale s-ar fi aflat, în acea seară, acasă la Gabriel Oprea?

Neculai Onţanu - Vă mărturisesc sincer că nu am văzut-o. Poate necunoscând-o, nu mi-am dat seama că ar fi soţia domnului Dan Andronic. Mi-ar fi plăcut mare plăcere să o cunosc, dar nu am cunoscut-o, nu o cunosc nici în prezent.

Liviu Pleşoianu - Deci nu aţi sesizat în momenul în care a ajuns domnul Dan Andronic era însoţit sau era singur?

Neculai Onţanu - Îmi puneţi o întrebare la care vreţi să vă răspund altceva. Vă răspund doar că nu o cunosc şi că nu am întâlnit-o.

Liviu Pleşoianu - Ce alte persoane se mai aflau acasă la Gabriel Oprea, pe care le-aţi întâlnit în seara respectivă?

Neculai Onţanu - L-am întâlnit pe domnul Anghel Iordănescu.

Liviu Pleşoianu - Doar pe Anghel Iordănescu?

Neculai Onţanu - Da.

Liviu Pleşoianu - Aşa cum spune domnul Andronic, au existat la Gabriel Oprea două spaţii diferite, în care se aflau două grupuri diferite. Conform declaraţiilor dlui Andronic, în sufrageria sau livingul domnului Oprea se aflau o serie de persoane, printre care şi dumneavoastră, în biroul domnului Oprea se aflau alte persoane şi Dan Andronic, cu nume şi prenume a spus: că erau dl Maior, doamna Kovesi, domnul Florian Coldea, puteţi să ne confirmaţi?

Neculai Onţanu - Nu cunosc.

Mihai Goţiu - Mergeaţi des acasă la Gabriel Oprea?

Neculai Onţanu - Nu face obiectul întâlnirii noastre de astăzi. Întrebarea dvs excede.

Mihai Fifor - Domnule senator, vă rog să arătaţi care e relevanţa.

Mihai Goţiu - Următoarele întrebări vor arăta şi care este relevanţa.

Mihai Fifor - Continuaţi cu întrebările.

Mihai Goţiu - Descrieţi casa domnului Oprea, cât aţi văzut dvs din ea.

Neculai Onţanu - Nu îmi amintesc.

Mihai Goţiu - Domnule preşedinte, consider că martorul sfidează comisia.

Neculai Onţanu - Domnule senator, v-aş ruga respectuos să nu profitaţi de demnitatea cu care aţi fost învestit de populaţie şi să aduceţi acuze unor simpli cetăţeni ai României.

Mihai Goţiu - Domnule preşedinte, aduceţi-i aminte domnului Onţanu că se află în faţa unei instituţii a Parlamentului şi faptul că nu îşi aduce aminte, că nu vrea să răspundă la nişte întrebări.

Steluţa Cătăniciu - Domnule senator, haideţi să îl ajutăm puţin pe domnul Onţanu. Cred că ar putea să ne spună dacă a fost în sufrageria domnului Oprea.

Neculai Onţanu - Am fost în casa domnului Oprea.

Mihai Goţiu - Aţi intrat pe o uşă, casa aceea are două niveluri, un nivel?

Neculai Onţanu - Dumneavoastră nu aţi văzut-o la televizor, domnule Goţiu?

Mihai Goţiu - Nu.

Neculai Onţanu - Nu aţi văzut-o?

Mihai Goţiu - Nu. Dvs din ce aţi văzut-o la televizor, are unu sau două niveluri?

Neculai Onţanu - Eu am văzut că e o clădire cu un nivel, parcă. Nu am fost atent.

Mihai Goţiu - Când aţi intrat aţi urcat nişte scări sau aţi mers într-o cameră?

Neculai Onţanu - Vreau să vă fac o dezvăluire: am intrat chiar pe uşa clădirii, pe uşa de la intrarea clădirii.

Mihai Goţiu - Aşa. Şi aţi intrat într-un hol, într-o cameră?

Neculai Onţanu - Am intrat în clădirea respectivă.

Mihai Goţiu - Domnule preşedintele, motivul pentru care am pus aceste întrebări pentru a putea stabili dacă dl Onţanu ne minte sau nu atunc când spune că nu a văzut pe nimeni la acea întâlnire. Sunt case care dacă intri, poţi să intri direct în sufragerie.

Mihai Fifor - Domnule senator, mă fac obligat să vă rog să păstraţi un ton adecvat comisiei parlamentare.

Mihai Goţiu - Consider că ceea ce se întâmplă acum este pentru a treia oară pe ziua de astăzi când această comisie de anchetă este sfidată. Solicit suspendarea lucrărilor acestei comisii până clarificăm această problemă pentru că ceea ce se întâmplă nu este normal. Cei care au venit la audieri ne sfidează.

Neculai Onţanu - Nu eram sub influenţa alcoolului cum sunt unii căzuţi pe jos.

Mihai Fifor - Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi.

Neculai Onţanu - Am văzut într-o publicaţie.

Mihai Fifor - Încă o dată, vă atrag atenţia că sunteţi în faţa unei comisii parlamentare de anchetă şi vă rog să respectaţi această comisie.

Neculai Onţanu - Aş dori să mi se pună întrebări fireşti, normale, nu pe unde am intrat în casa domnului Oprea.

Steluţa Cătăniciu - Aş dori să fac o remarcă cu privire la modul în care vă adresaţi unui senator al României care v-a adresat, la rândul dânsului, o întrebare perfect legitimă. Aş dori să vă spun că chiar dacă această comisie e copleşită de generalii care se perindă prin faţa ei, aş vrea să vă spun totuşi că parlamentarii nu sunt făcuţi la apelul bocancilor, sunt aleşi de românii din această ţară. Vă rog să arătaţi acestei comisii respectul cuvenit, nu doar să vorbiţi despre el, ci prin comportamentul dvs.

Neculai Onţanu - Iertaţi-mă că trebuie să spun din nou, tocmai de asta am venit astăzi, aici, din respect faţă de democraţie şi din respect faţă de această comisie. Şi din partea unui parlamentar aştept întrebări care să fie relevante.

Mihai Goţiu - Faptul că într-o cameră a casei domnului Oprea a avut loc o anume întâlnire, aţi citit acel articol?

Neculai Onţanu - Am citit, da.

Mihai Goţiu - Cum e posibil să fiţi în aceeaşi clădire şi să nu observaţi că în clădire sunt alte persoane?

Neculai Onţanu - Nu i-am văzut, personal vă spun, nici pe dl Coldea, nici pe doamna Kovesi şi nici pe domnul Maior. Nici aseară, nici cu altă ocazie.

Mihai Goţiu - În continuare nu vreţi să ne spuneţi cum arăta încăperea în care v-aţi întâlnit cu dl Iordănescu.

Neculai Onţanu - Dvs credeţi că eu am fotografiat?

Mihai Goţiu - Nu, dar totuşi câteva elemente, un televizor.

Neculai Onţanu - Haideţi să vă dau câteva elemente importante. Sigur că avea o lustră, nu ştiu cum arăta, dar avea o lustră.

Mihai Goţiu - E ceea ce vi se părea că ar fi o sufragerie?

Neculai Onţanu - Ca o sufragerie, ca o cameră din casa unui om, domnule Goţiu.

Steluţa Cătăniciu - Aş vrea să vă ajut, domnule Onţanu şi pe colegul meu. Era goală sau era mobilată?

Neculai Onţanu - Era mobilată, sigur.

Steluţa Cătăniciu - Deci aţi fost în sufragerie sau în birou?

Neculai Onţanu - Era o cameră mobilată.

Steluţa Cătăniciu - Eu asta vă întreb - era mobilă de sufragerie sau de birou?

Neculai Onţanu - Dvs credeţi că eu mă uitam atunci special că o să mă întrebaţi dumneavoastră, după opt-nouă ani de zile ce era în camera domnului Oprea. Era în camera unui om cum o aveţi şi dvs, doamna Cătăniciu.

Steluţa Cătăniciu - Dvs nu aveţi de unde să ştiţi cum am eu camera.

Neculai Onţanu - Aveţi mobilier, nu e goală.

Steluţa Cătăniciu - Da, şi eu v-am întrebat dacă era mobilă de sufragerie sau...

Neculai Onţanu - Nu am băgat de seamă. Duceţi discuţia în derizoriu.

Steluţa Cătăniciu - Nu, dvs o duceţi.

Mihai Fifor - Dle Onţanu, bănuiesc că toată lumea are reprezentarea termenului de 'sufragerie'.

Neculai Onţanu - Sufrageria unui om poate să arate într-un fel, alta în alt fel.

Mihai Fifor - Domnule Onţanu, haideţi să nu facem tipologia sufrageriilor din România.

Neculai Onţanu - Păi nu facem, dar nu dacă avea mobilier sau nu avea mobilier de sufragerie. Cu tot respectul, vă răspund.

Steluţa Cătăniciu - Am intrat în jocul dumneavoastră şi am încercat să îl ajut pe colegul meu, şi chiar pe dvs, să ne lămuriţi unde aţi fost. Această discuţie ar fi putut să nu aibă loc dacă i-aţi fi răspuns dlui senator dacă aţi fost în sufragerie sau în biroul dlui Oprea, că bănuiesc că faceţi diferenţa între mobila de sufragerie şi mobila de birou.

Neculai Onţanu - Cu tot respectul, vreau să înţelegeţi că ne referim la anul 2009. Nu aveam o relaţie specială cu domnul Oprea pentru că nu îl cunoşteam foarte bine la acel moment.

 

Citește și: