Anca SIMINA
10883 vizualizări 13 dec 2013

Orezărie şi cultură de floarea soarelui în vecinătatea fermei din comuna Nana a familiei preşedintrelui, dar şi un hotel în complexul turistic al fostei soţii a "generalului lui Băsescu" din Sălaj. Acestea sunt, în linii mari, intenţiile de afaceri  ale Elenei Udrea în agricultură şi turism, aşa cum o arată firmele pe care fostul ministru PDL şi le-a înregistrat în ultimele două luni şi asociaţii pe care şi i-a ales.

Pe modelul familiei Băsescu, Elena Udrea a anunţat recent că îşi cumpără teren agricol, dacă se poate chiar în Călăraşi, acolo unde fiica cea mare a preşedintelui, Ioana, a achiziţionat 290 de hectare. Firma care urma să gestioneze noua sa afacere în agricultură era însă pusă pe picioare cu mai bine de o lună înainte de a face anunţul de intenţie, arată datele de la Registrul Comerţului.

Dacă, din propriile spuse, Elena Udrea era, în noiembrie, abia în faza de prospecţie a pieţei, şi la Călăraşi, şi în Dâmboviţa, şi în Giurgiu, SRL-ul pe care îl înregistra oficial pe 7 octombrie primea un nume sugestiv: Agro Green Nana, preluând denumirea comunei în care familia Băsescu avea deja ferma în proprietate încă de pe 9 septembrie. Nu le va face însă concurenţă culturilor de grău ale Ioanei Băsescu, firma sa având ca obiect de activitate exclusiv cultivarea de orez, plante leguminoase şi producătoare de semninţe oleaginoase.

Cu două săptămâni mai devreme, Elena Udrea făcea oficial şi primul pas în afacerile pe care le plănuieşte de câteva luni la Boghiş, o comună din Sălaj cu in izvor de apă termală şi altul de apă minerală. Aici, Udrea s-a asociat cu  unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din zonă, Lia Stanca, proprietara grupului de firme Vidalis, primit integral în urma divorţului. Până în 2008, Lia Stanca a fost soţia ex-generalului de securitate trecut ulterior la SRI, Viorel Nicolae Stanca, implicat în afaceri cu turism după ce a luat de la stat, în anii ` 90, hotelurile din zonă şi supranumit "generalul lui Băsescu" pentru protecţia pe care actualul preşedinte i-a acordat-o aproape 10 ani pe poziţii de vârf în PD, în ciuda trecutului său controversat.

Cine este Lia Stanca, şefa Mişcării Populare din Sălaj

Primele indicii despre intenţiile sale la Boghiş au fost date de Elena Udrea în noiembrie, frără a menţiona însă cine îi vor fi asociaţii în noua afacere. În octombrie înregistra însă deja dosarul noii sale firme, SC Băi Boghiş SRL, având ca activitate "hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare" şi în care a intrat ca partener cu 50%. Restul de 50% revin în principal Elenei Veronica Stanca, mai cunoscută ca Lia Stanca, 40%, şi Mariei Ciurte, desemnată şi unic administrator al companiei - 10%. Sediul din Zalău al firmei, aranjat în acte încă din septembrie, este preluat de la SC Vidalis Impex SRL, una din firmele grupului Vidalis al Liei Stanca.

Investiţia în noile spaţii de cazare va începe în 2014. Deocamdată, baza de tratament a Liei Stanca de la Boghiş are un hotel, 28 de bungalow-uri şi un teren pentru camping, un bazin cu apă termală şi un restaurant.

Noua parteneră de afaceri a Elenei Udrea, numită recent şi coordonator al filialei judeţene a Partidului Mişcarea Populară - Sălaj, gestionează de mai mulţi ani un imperiu de peste 10 milioane de euro creat  de generalul Viorel Stanca. Grupul Vidalis, care înseamnă Vidalis Impex, Primarom Exim SRL, Izomat şi face afaceri de la comerţul cu combustibil la producerea unor echipemente industriale, la turism şi alimentaţie publică, a fost preluat integral de Lia Stanca în 2008, în urma divorţului. Deţine, printre altele Grand Hotel Severus & SPA din Zalău, hotel de patru stele, certificate de Elena Udrea, ca ministru al Turismului, în iulie 2009, Hotelul Porolissum şi Băile Boghiş, ale căror spaţii de cazare şi-au primit certificarea şi cele 3 stele în octombrie 2009, tot în mandatul ex-ministrului PDL.


Lia Stanca // Sursa foto: Transilvania Reporter

Relaţia personală a generalului Stanca cu preşedintele Băsescu a fost invocată public în 2007 când Stanca, unul dintre cei mai longevivi lideri ai PD Sălaj, a fost avansat de şeful statului la rang de general de brigadă, cu toate că CNSAS emisese pe numele său o adeverinţă de lucrător al Securităţii, certificată ulterior în instanţă. Chiar dacă a plecat din PDL în PRM după un conflict intern în filiala Sălaj, în 2008, Stanca a fost unul dintre cei care au sprijinit-o la vedere pe Elena Băsescu în campania pentru europarlamentare din 2009.

De ce îşi face Udrea hotel la Boghiş: "Am fost la băi şi mi-au trecut durerile de la genunchi"

Fără a-i da numele, Elena Udrea a povestit recent cum a ajuns să o cunoască pe Lia Stanca pe care ar fi întâlnit-o abia în februarie anul acesta, în timp ce îşi făcea campanie internă înaintea Congresului PDL. „Proprietara locaţiei este o femeie inimoasă, care investeşte în turism, se chinuie să facă din Băile Boghiş un proiect de succes. Mi-a plăcut atât de mult ce se întâmplă acolo! Am văzut un potenţial mare de dezvoltare", spunea fostul ministru PDL în noiembrie.

Tot atunci îşi anunţa noile planuri. "Aş vrea să investesc la Băile Boghiş. Este un loc mic, unde există un izvor cu apă termală, dar şi cu apă rece. Şi vă spun din experienţa mea: de la sport şi, foarte probabil, şi de la slăbit, am avut dureri foarte mari de genunchi astă-vară. Am fost la Băile Boghiş şi după patru şedinţe în apa aceea termală, mi-au trecut durerile de la genunchi. Apa are proprietăţi şi pentru afecţiuni dermatologice; pentru femei, pentru doamne, este extraordinar acolo", se oferea Elena Udrea drept prim exemplu, postând din timp şi pe Facebook fotografii din Boghiş.


Elena Udrea la Boghiş // Sursa foto: Facebook


Băile Boghiş // Sursa foto: Contul de  Facebook al Elenei Udrea

Până la această oră, Elena Udrea nu a putut fi contactată de gândul pentru a explica ce investiţie va face anul viitor la Boghiş şi cum şi-a ales asociaţii.

"Cel mai bun teren din Europa", lângă ferma lui Băsescu

Dacă pentru băile termale Udrea merge în asociere, în agricultură a intrat pe cont propriu. Prima ţintă, aşa cum arată numele ales pentru SRL-ul deschis să-i administreze terenurile, este o achiziţie în comuna Nana, în vecinătatea fermei din Călăraşi a familiei Băsescu. De altfel, Udrea a admis, într-o precizare făcută ziarului Ring, că a antamat deja aproape 2 hectare în această comună despre care spunea recent că "are cel mai bun teren din Europa".

"Am încercat să iau acolo teren. Este cel mai bun, se pare, din Europa. Din păcate, preţurile sunt foarte mari la Nana şi pentru că terenul e foarte scump, dar şi pentru că, în urma implicării familiei preşedintelui în agricultură acolo în zonă, au crescut preţurile foarte mult. E foarte greu să mai cumperi la Nana cu preţuri rezonabile", evalua deputatul PDL într-un interviu recent la Digi 24, Elena Udrea declarându-se dispusă să plătească între 1.500 şi 3.800 de euro pe hectar, în timp ce un hectar la Nana ar fi ajuns deja 6000 de euro.

Până la parafarea tranzacţiei, Elena Udrea şi-a înscris încă din octombrie societatea cu răspundere limitată la Registrul Comerţului. Agro Green Nana SRL îşi are sediul - subînchiriat pentru doi ani - pe strada Valului nr 26, în Sectorul 1 al Capitalei. În calitate de acţionar unic, Elena Udrea şi-a desemnat un singur împuternicit, pe Liberiu-Tudor Breazu, un consultant financiar şi avocat în vârstă de 39 de ani, din noua generaţie de "yuppies", cunoscut în lumea mondenă pentru maşina sa decapotabilă şi pentru pasiunile pentru îmbrăcămintea cu etichetele unor creatori celebri.

Tudor Breazu este partener de afaceri cu Honorius Prigoană, într-un post TV, preşedinte al Fundaţiei "România, aşa da" şi director la Ekaton Consulting, firma sa de consultanţă. Printre mărcile pe care le-a însris pe numele său la OSIM în ultimii ani se numără şi "Mişcarea pentru noul Bucureşti", titulatură sub care Elena Udrea iniţiase un protocol politic în 2012 pentru susţinerea unui candidat unic la Primăria capitalei de către PDL, UNPR, PNŢ şi PER.

Citește și: