Ionel Dancu
1086 vizualizări 13 oct 2018

„Dreptul la vot aparţine fiecărei persoane, această formulă cu înscrierea în Registru funcţionează în diverse ţări, de exemplu Belgia are, dar să nu uităm că în Belgia votul este obligatoriu şi atunci toată populaţia cu drept de vot este parte a acestui Registru. Poate putem să discutăm, la un moment dat, şi despre obligativitatea votului în România, eu am propus acest lucru la modificarea Constituţiei din 2003, şi din păcate, la vremea respectivă, nu a fost acceptată, dar va trebui să avem o discuţie despre democraţia reprezentativă şi viitorul ei şi discuţia nu strică nimănui, face bine”, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, liderul Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai.

Europarlamentarul a adăugat că şi-ar dori o discuţie pe subiectul votului obligatoriu.

„După părerea mea, pentru corectitudinea alegerilor şi pentru o corectă reprezentare a cetăţenilor în Parlament, prima premisă este să avem o cifră clară cu numărul de alegători. După aceea putem să discutăm despre diferite formule de vot. Pentru mine, chestiunea care vizează Registrul de alegători şi care constituie premisă a dreptului la vot, este neconstituţională”, a mai spus Nicolai.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conţine un capitol intitulat „Teze preliminare privind un Cod Electoral” şi care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor, alegerea diferenţiată a celor două Camere ale Parlamentului şi exercitarea dreptului de vot sub condiţia înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. AEP spune că modificările ar putea să fie aplicate la alegerile din 2024.

Citește și: