Cristian ANDREI
5929 vizualizări 24 feb 2015

Viitorii parlamentari vor fi aleşi din nou pe sistemul de listă sau proporţional, Comisia de Cod Electoral stabilind că la următoarele alegeri parlamentare se va renunţa la sistemul de vot uninominal. De asemenea, un partid politic se poate înfiinţa cu trei membri. În noua lege electorală urmează să se prevadă că finanţarea campaniilor electorale se va face cu finanţare de la stat, introducându-se şi ”împrumuturile” pentru partide. 

”Finanţarea, pentru prima dată în ultimii 15 ani, are o schimbare fundamental de abordare. Rupem bariera dintre finanţatori şi politicile publice ale unui partid. Nu se mai dau bani pentru a se intra într-o funcţie după aceea. Există predictibilitate când împrumuţi partidul, când vei returna resursele financiare, o contabilitate mai strictă. Campaniile electorale vor fi finanţate de la stat, cu condiţia să candidezi, să depui un număr de candidaturi la locale, parlamentare în două scrutine electorale, iar suma pe care o primim se îmjumătăţeşte cu peste 50%. Eu ca parlamentar puteam să cheltui până la 48.000 de euro, la viitoare alegeri va trebui să cheltui maxim 24.000 de euro. NU se vor da sedii tuturor partidelor, în funcţie de rezultate vor primi”, a declarat la finalul şedinţei Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea. 

Pentru ca un partid să-şi deconteze cheltuielile din campania electorală, trebuie să depăşească la alegeri pragul de 3%.

Adio uninominal, vot pe liste

”Eu am mandat de la PSD să susţinem votul pe listă”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei de Cod Electoral. 

Şi liberalii au susţinut că vor sistemul de listă, dar vor cu menţinerea circumscripţiilor pentru Diaspora. Votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora s-a votat în unanimitate în Comisia de Cod Electoral. Aceasta va conţine 4 deputaţi şi doi senatori. 

Partid cu trei membri

De asemenea, Comisia de Cod Electoral a decis că un partid politic se poate înfiinţa dacă are trei membri, propunerea aparţinând preşedintelui Comisiei, Valeriu Zgonea. „Am mandat de la partid”, a spus din start Zgonea, după ce recent a fost acuzat de Marian Oprişan că nu a avut mandat de la partid când s-a decis în comisia electorală alegerea indirectă a şefilor de CJ.

Liberalii au spus prin vocea deputatului Mihai Voicu că susţin această propunere, chiar dacă parlamentarii săi, Puiu Haşotti, Victor Paul Dobre şi Ioan Oltean s-au arătat revoltaţi că nu au fost consultaţi în PNL despre acestă decizie.

„Eu sunt total imun la ceea ce ni se transmite de la Politica fără bariere, totul are bariere”, a spus Haşotti. El a cerut să nu se voteze acum această propunere pentru a exista o discuţie în cadrul partidelor politice. ”Cer să amânăm această decizie până săptămâna viitoare”, a afirmat Haşotti.

Senatorul PNL l-a chemat de mai multe ori la el pe Mihai Voicu pentru a-i cere lămuriri asupra acestei decizii din PNL.”Mişu, ia vino încoa. Cine a hotărât aşa ceva?”, i-a strigat Haşotti înainte de şedinţă lui Mihai Voicu. ”Ioane, la voi cine a a hotărât”, l-a întrebat Haşoti pe Ioan Oltean. Acesta i-a răspuns ironic că PNL are un preşedinte ales prin vot indirect, făcând aluzie la faptul că Alina Gorghiu nu a fost aleasă prin Congres, ci de Delegaţia Permanentă.

”Ce Congres va avea un partid cu trei membri?”, l-a întrebat Haşotti pe Zgonea.

”Unde-s doi puterea creşte”, a fost răspunsul lui Zgonea.

Haşotti s-a abţinut să voteze această propunere, dar ea a trecut de Comisia de Cod Electoral.

În urmă cu o săptăptămână, parlamentarii au decis, de principiu, ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi, prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia. Aceştia au decis, de asemenea, ca acesta să fie ales pe listă, ca şi restul membrilor Consiliului Judeţean.

Decizia a fost luată cu 14 voturi "pentru" şi o abţinere.

Citește și: