Sorina Ionaşc
8979 vizualizări 23 sep 2014

Adoptarea unui nou cod silvic, modificat din temelii după şase ani, a stârnit numeroase critici atât din partea opoziţiei, cât şi din partea Camerei de Comerţ Americane din România. Reprezentanţii AmCham susţin că modificările pe care ministrul Doina Pană vrea să le aducă actualului Cod Silvic nu sunt gândite în aşa manieră încât să poată descuraja defrişările ilegale, părere pe care o împărtăşeşte, de altfel, şi fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga.

Principalele modificări care au dus la dezbateri intense se referă la excluderea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a păşunilor împădurite şi a perdelelor forestiere de protecţie. În timp ce membrii opoziţiei şi mediul de business american susţin că printr-o astfel de modificare se lasă o portiţă pentru defrişări, fără a mai exista obligativitatea compensării suprafeţei scoase din fondul forestier, ministrul de resort insistă asupra faptului că a fost eliminată doar dubla definire. Potrivit Doinei Pană, este suficient ca cele trei categorii de terenuri să fie incluse în categoria de păduri, nu şi în fondul forestier naţional.

O altă modificare sensibilă, subliniată şi de reprezentanţii AmCham, este şi cea prin care România se angajează să împădurească doar un milion de hectare până în 2030. Adică jumătate faţă de actualele prevederi din Codul silvic.

”Uitându-ne cât s-a împădurit până acum, după raportul curţii de conturi, nu are rost să punem cifre neviabile. N-am nimic împotrivă să votăm 2 milioane ha până în 2035, dar sunt cifre neviabile”, a explicat Doina Pană.

Urgenţa de la Senat, divergenţele de la Cameră

Proiectul noului cod silvic a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, în regim de urgenţă. Luni, a ajuns în comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, unde a fost dezbătut timp de mai bine de şase ore, asta deşi în paralel avea loc dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

”Un proiect de lege extrem de important, aşteptat de către toţi factorii interesaţi: proprietari, admnistratori de pădurii, ONG-uri. Ar putea părea o iniţiativă care a venit pe nepusă masă, dar se bazează pe un schelet de anul trecut, când pe baza proiectului de lege iniţial s-au adunat toţi factorii interesaţi şi au venit cele mai pertinente amendamente. Trebuie să reflecte exact situaţia actuală din pădurile româniei şi să fie spre binele pădurii. Nu e o iniţiativă nouă pe care vremn s-o impunem electoral. Nu este nimic electoral, este o urgenţă pentru binele pădurii şi pentru toţi cei implicaţi”, a explicat Doina Pană, luni, în cadrul comisiei de specialitate.

În replică, fostul ministru de resort, Lucia Varga, a acuzat PSD de faptul că se pregăteşte distrugerea pădurilor prin acest proiect de lege.

”Un paravan pentru furturile de masă lemnoasă, este un act de o gravitate fără margini. Acest document, în forma în care a fost introdus în procesul legislativ de actuala majoritate parlamentară, reprezintă un atentat la siguranţa naţională, un act de iresponsabilitate al tuturor semnatarilor şi susţinătorilor săi”, a spus Varga.

De altfel,  Lucia Varga şi Doina Pană au avut, de-a lungul a celor şase ore de dezbateri, mai multe altercaţii pe baza modificărilor aduse codului silvic. ”Eu nu înţeleg de ce dumneavoastră trebuie să vă daţi cu părerea. Că nu ne-am adunat la Lucia Varga şi alţii”, i-a transmis Doina Pană, după ce Varga a luat cuvântul de mai multe ori.

Cea mai mare nemulţumire a fostului ministru, pe lângă faptul că nu au fost păstrate şi prevederile care descurajau defrişările ilegale şi furtul lemnului din păduri, se referă la modificarea articolului 20, prin care se instituie obligativitatea de a face amenajamente silvice doar pentru proprietarii a peste 10 hectare de păduri. În actualul cod silvic nu există o limită de suprafaţă pentru amenajamentele silvice.

În ciuda faptului că Lucia Varga a venit cu numeroase amendamente, majoritatea au fost respinse de către membrii comisiei de agricultură. De altfel, cuvintele-cheie în timpul dezbaterilor de luni seara au fost ”forma de la Senat”, sintagmă la care pesediştii începeau să voteze fără prea multe întrebări.

Deşi era programat să intre la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, în şedinţa de marţi, Codul silvic a fost luat în discuţie şi de membrii comisiei de mediu. După nici jumătate de oră de dezbateri, proiectul a fost avizat favorabil, cu adoptarea a trei amendamente. Prima propunere acceptată modifică suprafaţa de pădure care poate fi scoasă din fondul forestier naţional. În actualul cod silvic, se permite acest lucru numai pentru o suprafaţă de 5%, dar maximum 200 de metri pătraţi din terenul deţinut. În noua formă a legii, se permite scoaterea din fondul forestier naţional a maximum 5%, dar nu mai mult de 250 de metri pătraţi pentru proprietăţile de peste 5 hectare şi 200 de metri pătraţi pentru suprafeţele mai mici de 5 hectare.

Totodată, membrii comisiei de mediu au adoptat şi un amendament propus de UDMR, care modifică articolul 60, alineatul 5, punctul c). Astfel, prin noua formă a articolului, se permite ca ”un operator economic să poată achiziţiona masă lemnoasă sub formă de lemn rotund sau lemn pe picior, provenit din produse principale sau accidentale doar dacă asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat”.

Adică, în explicaţia deputatului Zsolt Molnar, amendamentul face referire la exportul de buşteni de calitate, care nu se prelucrează în România.

Drumul noului Cod silvic

Noul Cod Silvic a fost avizat favorabil de comisiile de mediu şi de agricultură ale Camerei Deputaţilor, for decizional, urmând să intre la votul final săptămâna viitoare. Miercuri, 17 septembrie, acelaşi proiect de lege a trecut de Senat, cu 92 de voturi ”pentru”, fiind vorba despre o lege organică. Iniţiativa legislativă a fost dezbătută şi adoptată în procedură de urgenţă.

Proiectul de act normativ a fost supus procedurii de urgenţă. Înregistrat la Senat la pe 3 iulie 2014, pe 16 septembrie a fost pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi, la nici 24 de ore, adoptat de prima cameră sesizată. Mai mult, raportul celor două comisii de specialitate, cea pentru agricultură şi cea pentru mediu, a fost făcut public cu aproximativ două ore înaintea votului final. Proiectul de modificare a Codului silvic a primit aviz favorabil şi de la Consiliul Legislativ, şi din partea Guvernului.

Iniţiat de 127 de deputaţi şi senatori PSD, printre susţinători se numără mai mulţi miniştri care sunt şi parlamentari, inclusiv premierul Victor Ponta, Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Constantin Niţă, ministrul Economiei, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, şi Rovana Plumb, ministrul Muncii.

După ce PSD a susţinut, pe vremea guvernării USL, proiectul de Cod Silvic iniţiat de fostul ministru al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, proiect care a fost respins de deputaţi ulterior, acum, în noua formulă a legii nu au fost păstrate principiile Luciei Varga.

Citește și: