Anca SIMINA
256 vizualizări 15 dec 2014

Ideea unor "măsuri bugetare" pentru companiile de stat a fost lansată de Darius Vâlcov la audierile din Parlament pentru noul Guvern. "După ce am stins toate arieratele autorităţilor locale, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre companiile de stat şi companiile locale. Vom stabili nişte întâlniri să vedem dacă le putem redresa. Dacă nu, avem cele două variante: privatizarea sau lichidarea. Nu trebuie să ne fie frică de aceste lucruri", a fost iniţial evaziv ministrul.

În acest moment, în România există 248 de companii de stat care depun bilanţul la Ministerul Finanţelor, în afară de această statistică, acţionarul lor principal fiind în rare cazuri la curent cu situaţia exactă a acestora. Tema datoriilor companiilor de stat este, pe de altă parte, una recurentă în discuţiile cu FMI, delegaţia Fondului şi a Comisiei Europene, trecând-o la fiecare întâlnire cu reprezentanţii Guvernului printre întrebările prioritare, alături de situaţia datoriilor acumulate de autorităţile locale.

În ultimii doi ani, Guvernul a eşuat succesiv în privatizarea CFR Marfă, a combinatului Oltchim, a CupruMin, şi a Poştei Române.

La ieşirea de la audiere, ministrul a dat mai multe explicaţii. Situaţia celor 248 de companii ar urma să fie inventariată în următoarele 6 luni, ca în iunie să se înainteze Guvernului o primă listă cu propuneri: căror companii să li se şteargă datoriile, care să fie privatizate şi care să intre în lichidare. "În primul rând trebuie să vedem cu fiecare minister în parte - care sunt până la urmă acţionarii acestor companii – care este propunerea lor. Trebuie să ieşim din această stare de incertitudine. Contez foarte mult pe un management profesionist şi cred că acest management trebuie făcut nu numai cu ajutorul ministerului de resport, ci şi cu ajutorul Ministerului Finanţelor", crede Vâlcov.

Ministrul susţine că 80% dintre aceste societăţi sunt, din cauza datoriilor, în imposibilitatea de a participa la licitaţii. "Cu un ajutor minim din partae statului ar putea să intre pe piaţă şi să se dezvolte. Sunt companii care nu pot accesa fonduri europene, care nu pot să intre pe această piaţă a licitaţiilor, pentru că au nişte datorii pe care nu le pot achita la stat. Ori luăm decizia şi mergem pe restructurare până la insolvenţă, ori pe privatizare, ori haideţi să le ajutăm şi să le dezvoltăm", a sugerat Vâlcov soluţia ştergerii datoriilor de către stat.

Întrebat care ar trebui să se regăsească, din punctul său de vedere, pe lista pentru privatizare, ministrul a evitat însă un răspuns tranşant: "Nu vă pot da un exemplu pentru că trebuie să avem această discuţie în trei – compania, ministerul de resort, Ministerul Finanţelor care trebuie, prin măsuri fiscale, dar şi bugetare, să intervină şi să rezolve această problemă într-un fel sau altul".

A dat însă un calendar. "O perioadă de timp acceptabilă undeva la 6-8 luni de zile. Până în iunie veţi avea o listă şi o propunere de decizie înaintată Guvernului pentru fiecare din aceste companii", spune Vâlcov, acceptat astăzi de Comisia de specialitate doin Parlamemnt ca ministru al Finanţelor, cu 18 voturi pentru şi 10 împotrivă.

Citește și: