Anca SIMINA
6270 vizualizări 14 dec 2014

Deputat PSD din 2012, Ionuţ Vulpescu are 38 de ani şi o carieră politică începută alături de Ion Iliescu la Cotroceni. După plecarea din funcţia de consilier prezidenţial în 2004, a rămas consilierul lui Ion Iliescu la cabinetul său şi a intrat oficial în PSD, partid care i-a oferit, în 2012, un loc într-un colegiu uninominal din Sectorul 3 al Capitalei.

Licenţiat în Teologie şi doctor în Filosofie, Ionuţ Vulpescu a fost în ultimii doi ani membru al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, având, de la începutul mandatului, trei legi de care şi-a legat numele, împreună cu un număr semnificativ de parlamentari: Legea voluntariatului, Legea privind veniturile medicilor de familie care lucrează în centrele de permanenţă şi o modificare a Legii pentru protecţia drepturilor copilului.

În cea mai mare parte, profilul său politic derivă din relaţia cu Ion Iliescu, aflat, în ultimele săptămâni, într-o opoziţie în interiorul PSD ca urmare a diferenţelor de opinie depre modul în care a fost gestionată campania pentru prezidenţiale. Noul ministru propus al Culturii se descrie, de altfel, ca un om de stânga apropiat lui Ion Iliescu: „Mi-am dat demisia de la Preşedinţia României, în ianuarie 2005, deşi noua administraţie îmi propusese să rămân, şi am intrat, la 29 de ani, în PSD, aflat în opoziţie, pentru Ion Iliescu. Educaţia mea, mediul din care provin, toate astea fac din mine un om de stânga”.

La momentul publicării scrisorii deschise foarte critice a lui Ion Iliescu la adresa conducerii partidului, deputatul Ionuţ Vulpescu a fost unul dintre puţinii membri ai PSD care s-a raliat acestor puncte de vedere, respingând ferm eticheta de "comunist" pusă fostului preşedinte chiar din interiorul partidului. „Am fost prezent, în aceşti ani, la nenumărate întâlniri, în ţară şi străinătate, alături de Ion Iliescu. L-am reprezentat, de zeci de ori, la reuniuni internaţionale. Nimeni nu i-a reproşat că ar fi „comunist”. În schimb am văzut că este ascultat cu respect, că are o înţelegere profundă a fenomenelor politice şi sociale, şi, spre deosebire de mult prea mulţi lideri politici de azi, de stânga sau de dreapta, are o gândire profund democratică. Nu-mi este ruşine de faptul că m-am format politic alături de Ion Iliescu. Fiecare decide ce crede că este mai bine, şi îşi asumă răspunderea pentru decizia luată. Eu sunt alături de preşedintele Ion Iliescu, şi nu îmi schimb decizia”, a fost mesajul transmis public de Ionuţ Vulpescu pe 28 noiembrie, în ziua lansării scrisorii deschise.

Din 2009, de la lansare, Ionuţ Vulpescu este vicepreşedinte al "Clubului de la Bucureşti", o fundaţie înfiinţată în biroul din strada Atena al lui Ion Iliescu de apropiaţii săi care pierduseră la acel moment partida puterii interne în PSD.

Pasionat de fotbal, viitorul ministru al Culturii este, de asemenea, autorul unor editoriale în presa sportivă.

Citește și: