1275 vizualizări 18 oct 2017

Legea pensiilor, amânată „cu grijă" 

Cea mai recentă dintre măsurile promise pentru 2018, dar amânate, de astăzi oficial, este noua Lege a pensiilor. Deşi în repetate rânduri au declarat că proiectul este gata şi că rămâne ca specialiştii din Guvern să-i stabilească impactul financiar, Liviu Dragnea a anunţat miercuri că în şedinţa coaliţiei de guvernare a rămas stabilit că aceasta se amână pentru anul următor. 

„Vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va ajunge în Parlament, în acest an", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament. Întrebat cum s-a ajuns la această decizie, în contextul în care Guvernul anunţase că va veni cu o nouă lege a pensiilor în luna octombrie, Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă".

„Legea e extrem de complicată, de stufoasă şi măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent", a ţinut să precizeze şeful Senatului.

Şeful PSD, în schimb, a găsit o explicaţie pentru această amânare, arătând că „niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România", în momentul în care s-a pus în discuţie această lege.

„Niciodată n-a fost vorba ca ea să fie prinsă în proiectul de buget pentru că ar fi însemnat să fim nerealişti (...) La vremea la care noi am discutat acest lucru, vă spun cu sinceritate: niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la informaţii, încă sunt zone în care le scoţi cu greutate. Cum de exemplu, la sănătate, sunt informaţii despre salarizare care nu au venit. Am înţeles de la ministrul Muncii că fiind date cu caracter personal, ele nu pot fi furnizate", a declarat Liviu Dragnea, precizând însă că punctul de pensie va creşte totuşi cu 10% de la anul. 

Cu doar o zi în urmă, liderul PSD declara că noua lege a pensiilor nu este cuprinsă în draftul de buget pentru 2018, în condiţiile în care nu a fost adoptată, şi că „nu e obligatoriu să îşi producă efectele financiare în 2018". Cu toate acestea, premierul Mihai Tudose anunţa, pe 10 octombrie, că proiectul este gata.

„Acum doamna ministru Vasilescu lucrează cu echipa domniei sale la o estimare tehnică, în cât timp se procesează, se pot procesa cele cinci milioane de dosare, ce nevoi tehnice mai sunt, ne mai trebuie calculatoare, ne mai trebuie oameni. Sunt cinci milioane de dosare, nu-şi permite nimeni să greşească, altfel o luăm de la capăt, ştiţi, cu greşelile de la recalculare care îngroşau coada, stătea câte un om de două-trei ori la coadă pentru aşa ceva", spunea, la Antena 3, Mihai Tudose.

Acelaşi lucru îl afirma şi Liviu Dragnea, pe 29 septembrie, cu menţiunea că abia de acum încolo specialiştii din Guvern ar urma să stabilească impactul financiar produs de aplicarea proiectului: „Legea pensiilor este finalizată practic ca şi document. În perioada următoare se face evaluarea financiară. Este vorba de un impact semnificativ şi trebuie să ne prezinte, cât de curând, care este perioada necesară pentru recalcularea pensiilor. Vorbim de recalcularea a peste cinci milioane de dosare. Este vorba de mecanismele tehnice şi resursele financiare pentru ca atunci când vom ieşi cu ea să existe răspuns la toate întrebările", declara Dragnea, la Suceviţa, după şedinţa CExN al PSD.

Mai mult, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara, pe 10 august, pentru prima dată, că Executivul va veni cu o nouă lege a pensilior în luna octombrie, moment în care fiecare pensie aflată în acest moment în plată va fi recalculată: „Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem... după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos...asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective", declara, la acel moment, la RTV, Lia Olguţa Vasilescu.

Cota zero de TVA la tranzacţiile imobiliare şi pentru serviciile de publicitate, primele tăiate din primul program de guvernare PSD

Primele tăieri din programul de guvernare iniţial au fost anunţate pe 30 mai, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care declara, la acel moment, că Executivul Grindeanu renunţă la introducerea cotei zero de TVA la tranzacţii imobiliare, situaţia fiind similară şi în ceea ce priveşte domeniul publicităţii. Mediafax relata, însă, încă din luna aprilie, citând surse guvernamentale, că Executivul ar urma să renunţe la introducerea cotei zero pentru tranzacţiile imobiliare.

 „Da, este adevărat, pentru că de asta am şi lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicităţii şi din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea şi efecte perverse, în sensul că ar trebui să aştepte mult la rambursarea de TVA, şi cei din zona de construcţii de locuinţe la fel (...) Din moment cei ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situaţia este inversă. Ei sunt obligaţi să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA şi tot aşa aşteaptă un an sau doi până se rambursează TVA”, declara Dragnea, pe 30 mai.

Reducerea TVA şi creşterile de salarii, amânari în serie

Reducerea TVA de la 19% la 18%, care nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevăzut iniţial, ci începând cu 1 ianuarie 2019, dar şi primele majorări salariale, care aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, au deschis lista amânărilor anunţate de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.

Concret, în varianta iniţială a programului de guvernare, de la 1 iulie 2017 era stabilită majorarea cu 20% a soldelor de funcţie acordate personalului militar şi cu 5% a salariilor poliţiştilor, dar şi mărirea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale. În ceea ce îi priveşte pe medici şi profesori, salariile trebuiau să li se dubleze, conform promisiunilor PSD din campanie, de la 1 ianuarie 2018. În schimb, aceştia vor fi nevoiţi să se mulţumească cu 25% de la 1 ianuarie, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

Epopeea impozitului pe gospodărie rămâne cu final necunoscut

Anunţată la mijlocul lunii aprilie ca o „lovitură fiscală" de Guvernul Grindeanu, introducerea impozitului pe venitul pe gospodărie s-a amânat cu „doi-trei ani", decizia fiind enunţată, la începutul lunii iunie, de fostul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan.

„De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opţiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocraţia şi care să producă mai multe venituri pentru români”, declara în iulie Liviu Dragnea.

 

Citește și: