Departamentul Politic
1233 vizualizări 21 feb 2019

"Ca să îi liniştesc pe mulţi sau, dimpotrivă, să îi bag în viteză. Vreau să le aduc la cunoştinţă că mai sunt circa două luni şi două săptămâni până se împlinesc cinci ani de când am depus jurământul. Sigur, teoretic se poate prelungirea cu două săptămâni. Teoretic se poate şi reînnoirea mandatului. Puneţi-vă în mişcare şi veţi găsi pe cineva să vă facă ce vă doreşte. Să fie de acord şi puterea şi preşedinţia şi tribunale şi partide şi toată lumea să fie mulţumită", a declarat Victor Ciorbea.

Întrebat dacă mai vrea un mandat, Ciorbea a răspuns: "Nu am luat încă o decizie în privinţa asta pentru că nu ştiu dacă e atât de plăcut să fii atacat şi nimeni să nu remarce ai făcut sau nu".

Fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului în 15 aprirlie 2014.

Anterior, Ciorbea fusese numit membru neexecutiv al Consiliului ASF.

 

La începutul lunii februarie, Victor Ciorbea s-a plâns senatorilor că preşedintele Klaus Iohannis doreşte să-l lase fără pensia specială. Cel ce reprezintă instituţia Avocatul Poporului dă exemple de salarii mari încasate de alţi asemenea oficiali, la nivelul UE.

Victor Ciorbea a transmis un memoriu comisiei juridice a Senatului, în care semnalează că preşedintele Iohannis vrea să-i ia pensia specială. Acesta invocă rapoarte ale Comisiei de la Veneţia, în care sunt oferite exemple statele în care salariul Avocaţilor Poporului este egal sau chiar mai mare decât cel încasat de judecătorii CCR, de exemplu.

Ciorbea a trimis memoriul la Senat pe 18 ianuarie, înainte de decizia CCR prin care pensia lui specială a fost declarată neconstituţională.

Demersul lui Ciorbea a fost anunţat pe Facebook de senatorul USR George Dircă. Astfel, beneficiile încasate de Ciorbea, acordate de PSD, prin lege, sunt „un semn al recunoaşterii independenţei şi rolului constituţional” al Avocatului Poporului.

„Actul normativ criticat de preşedinte dă eficienţă statutului constituţional al Avocatului poporului de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice”, explică Victor Ciorbea.

”Rangul înalt, reţine Comisia de la Veneţia, este unul dintre factorii esenţiali care garantează independenţa Ombudsmanului faţă de ingerinţele politice şi permit instituţiei să funcţioneze efectiv şi eficient”, mai arată Ciorbea în memoriul trimis senatorilor.

 

Problema stabilirii remuneraţiei”, mai scrie Ciorbea, ”nu este doar o chestiune de respect public, ci şi de independenţă a instituţiei”.

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că pensia specială a lui Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstituţională şi au trimis actul normativ Parlamentului.

„Avocatul Poporului, dl. Ciorbea loveşte din nou, dar in interes propriu

Printr-o cerere adresată Comisiei Juridice din Senatul României, Victor Ciorbea îşi aminteşte brusc de practica Comisiei de la Veneţia, pe care părea că o uitase atunci când Guvernul a adoptat OUG 92 ce a modificat legile justiţiei contrar recomandărilor partenerilor europeni. Acum ne trimite un mesaj cu subînţeles prin care ne pune în vedere că atât timp cât Avocatului Poporului şi adjuncţilor sai nu le sunt asimilate drepturile cu cele din sistemul judiciar sau chiar cel al Curţii Constituţionale, statul nu recunoaşte pe deplin statutul constituţional specific al Avocatului Poporului în concordanţă cu statutul european al omologilor din statele europene.

Pe scurt, domnul Ciorbea ne explică de ce trebuie sa il platim mai bine, daca vrem sa fim europeni.

In plus, problema stabilirii remuneraţiei Ombudsmanului este o chestiune ce ţine atât de respect public, cât şi de independenţa instituţiei, ne bate obrazul dl. Victor Ciorbea, invocand practica Comisiei de la Veneţia.

 

Ca sa intelegeti mai bine ce ne cere domnul Ciorbea, va spun doar ca asimilarea cu rangul, salarizarea şi condiţiile de pensionare cu funcţia de ministru nu i se pare suficienta Avocatului Poporului. Domnia sa doreste o recunoaştere sporită, mult peste merite, asimilată cu calitatea de judecător constituţional.

Dar cel mai mult domnul Victor Ciorbea doreşte să identifice o cale prin care să cumuleze pensia cu salariul aşa cum o fac bugetari de lux!

Ei bine, in sfarsit aflam subiectul care il scoate din amortire pe domnul Ciorbea: banii sai. Independenta justitiei poate sa astepte, nu?”, transmite USR-istul George Dircă pe Facebook.

Citește și: