Andi Manciu - Mediafax
655 vizualizări 19 ian 2015

Decizia membrilor Comisiei a venit după o discuţie informală cu jurnaliştii acreditaţi pe Parlament.

În favoarea accesului jurnaliştilor la dezbaterile Comisiei s-au exprimat parlamentarii PNL şi PDL, dar şi o parte dintre reprezentanţii PSD, între care şi Valeriu Zgonea.

Un grup de jurnalişti acreditaţi la Parlament au iniţiat şi semnat, duminică, o petiţie publică prin care solicită accesul liber şi direct la dezbaterile din Comisia parlamentară de Cod electoral, care urmează să elaboreze viitoarele legi electorale.

Jurnaliştii precizează, în cadrul petiţiei, că membrii Comisiei de Cod electoral le-au limitat accesul direct şi liber la dezbaterile legilor electorale, prevalându-se de o prevedere controversată a propriului regulament de funcţionare, şi solicită permiterea accesului liber, imediat, direct şi fără limite la şedinţele Comisiei, pe toată durata acestora.

În replică, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce şi comisia de Cod electoral, să discute cu Opoziţia referitor la prezenţa presei la dezbaterile din Comisie, astfel încât ”să fie totul cât mai transparent”.

”Ne-a informat domnul Zgonea despre faptul că aşa este Regulamentul comisiei şi am zis: «Domnule, discutaţi şi cu Opoziţia şi ajungeţi la o soluţie, în care să fie totul cât mai transparent», a spus Ponta, întrebat despre accesul jurnaliştilor la dezbaterile din Comisia de Cod electoral.

Ponta a afirmat, totodată, că nu a existat o decizie politică prin care accesul jusnaliştilor la dezbateri să nu fie permis şi, drept urmare, nu e nevoie de o decizie politică prin care acesta să fie permis.”Nu a existat o decizie politică care să nu permită accesul. E vorba de funcţionarea comisiei şi dânşii decid acolo”, a spus Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat, săptămâna trecută, faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

Zgonea a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”.

Citește și: