398 vizualizări 11 aug 2010

Ea spune că iniţiativa sa va avea drept rezultat "o moderare a înjurăturilor, ameninţărilor şi obscenităţilor", care apar frecvent pe forumurile agenţiilor de ştiri sau pe site-urile de presă. Iniţial, Olguţa Vasilescu luase în calcul şi posibilitatea ca CNA să se ocupe de această chestiune, dar a renunţat întrucât Varujan Pambuccian, unul dintre iniţiatori, nici nu vrea să audă de această posibilitate.

Deşi astfel de practici au o vechime respectabilă, mulţi dintre bloggeri, jurnalişti, politicieni plictisindu-se deja de paleta invectivelor ce le sunt adresate, Lia Olguţa Vasilescu a reacţionat dur, fiind pusă de curând, potrivit declaraţiei sale, într-o postură extrem de neplăcută.

"Experienţa mea e una a tuturor femeilor din politică. Am primit ameninţări la adresa copilului meu şi nu sunt singura. Ţin foarte mult la protejarea copiilor. Am fost foarte surprinsă să aflu că pe site-ul celei mai importante agenţii de ştiri sunt obscenităţi. Chiar a venit nepoata mea recent la mine şi m-a întrebat ce înseamnă nu ştiu ce obscenitate pe care o citise în subsolul unei ştiri despre mine. Trebuie să ne gândim în primul rând la protejarea copiilor. Ideea unei legi a pornit şi de la discuţii cu mai mulţi jurnalişti, care mi-au cerut un asemenea proiect", a declarat Olguţa Vasilescu pentru Realitatea.net.

Parlamentarul PSD a mai spus că nu vrea ca iniţiativa sa să fie interpretată ca fiind o încercare de a cenzura postările de pe net. "În niciun caz nu dorim să introducem cenzura. Pur şi simplu vom aplica şi prevederi ale legislaţiei internaţionale. La ora actuală se traduce legislaţia internaţională în domeniu. Cine vrea să intre pe site-uri să critice este liber s-o facă, numai că nu va mai putea să înjure", a spus senatorul PSD pentru Mediafax.

În septembrie, legea va fi supusă dezbaterii publice

Olguţa Vasilescu a mai precizat că, începând cu luna septembrie, "iniţiativa legislativă va fi supusă dezbaterii publice".

"Toate prerogativele vor fi preluate de administratorii de site-uri, în primul rând, după care vor intra providerii de internet. Nu vrem să ajungem la CNA, să fie un compartiment special pentru treaba asta. Oricum, va fi un proiect de lege care va fi băgat în dezbatere publică pentru toţi cei interesaţi, luna viitoare", a mai spus Vasilescu. Ea a precizat că iniţiază acest proiect de lege nu pentru a-i proteja pe politicieni de limbajul "obscen" de pe forumuri, ci pentru a-i proteja pe copiii care navighează pe internet. "Poate că pentru noi, politicienii, nu este un capăt de ţară, pentru că ne-am asumat să se vorbească oricum despre noi. Nu trebuie să fie nimeni îngrijorat pentru o asemenea lege, pentru că se poate vorbi în continuare rău despre Olguţa Vasilescu, dar vor trebui să-şi cenzureze obscenităţile. Această iniţiativă nu este pentru a ne proteja pe noi, politicienii, ci pe copiii noştri", a afirmat senatorul PSD, care susţine că între cei care sprijină iniţiativa sa legislativă se află preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi deputatul PNL Alina Gorghiu, precum şi jurnalişti.

Christian Mititelu "Cred că e o provocare interesantă"

Jurnalistul Christian Mititelu, unul dintre membrii CNA, spune că instituţia din care face parte nu poate prelua în acest moment o asemenea misiune, dar nici nu respinge o astfel de variantă. "În formatul actual, în care CNA urmează să piardă circa 20% din angajaţi, e imposibil (...) Cred, însă, că e o provocare interesantă, dar vom avea nevoie de legi clare în acest sens."

Citește și: