Anca SIMINA
Andrei Luca POPESCU
13118 vizualizări 28 sep 2014

Zi mare. PMP se aruncă într-un marş şi pro şi contra deopotrivă. „Este un marş de protest împotriva proastei guvernări şi pentru locuri de muncă”, anunţă dârză Elena Udrea, tocmind un bătrânel cu portavoce şi listă de lozinci scrise de alţii să le recite în cascadă. La ora prânzului, urcată pe botine cu platformă şi ţinte argintii, strânsă la mijloc într-un cojocel adus anume de la Sâmbra Oilor, are de dus de la Univesitate la Piaţa Victoriei un şir de activişti care o urmează instinctiv pas cu pas. Sunt 5.000 de oameni şi tot atâtea veste ori tricouri cu chipul, cu numele ei. Surprins de generozitatea PMP, un pensionar ia două, trăgându-le, în soarele amiezii, chiar una peste alta.

5.000 de inşi merg legănat mânaţi de un pumn de gornişti cu portavoci şi cu trompete. „Ponta minte, Udrea preşedinte”, strigă fruntea, fălindu-se cu zâmbetul de neclintit al doamnei sub rujul roz. Se filmează. Ca un antemergător viu, consiliera candidatei ia pulsul presei, de la telefon: „Se dă? Cum se vede la B1? Şi la RTV?” De pe margine, trecătorii se amuză îngăduitori pe Magheru. Nici ei, nici banii care curg în sens invers până la capătul cozii, nu se văd însă la televizor: 5.000 de veste aduse din China - 10.000 de euro; mii de pancarte şi pliante despre care nimeni nu pare ştie unde s-au tipărit, încă 5.000 de euro, cel puţin; o scenă întinsă de Produktiv Sound & Lights, încă 2.000; pachetele de la autocare - un sendviş, „un meniu personalizat” şi o bere pentru 3.000 din cei 5.000 de inşi prezenţi - fac încă 9.000 de euro; la urmă, Romprest leagă transpartinic lansările PSD, ACL şi PMP printr-un sac de gunoi - din nou, 4-5.000 de euro.  „Partidul este abia la-nceput, n-are”, mă lămuresc oamenii lui care n-au dat decât o cotizaţie-simbol: 1 leu pe lună. 40.000 de membri au adunat, aşa, în luna de campanie, vreo 10.000 de euro cu totul. Cam tot cât o poşetă.

Cu ce avea, de fapt, de gând să cheltuiască, Elena Udrea a luat ghiozdane. A invitat pe la partid copiii, a pus pe Facebook 16 poze, apoi l-a desemnat ca şef al operaţiunii pentru întreaga ţară tocmai pe domnul Geantă. De sub sacoul lui cambrat de lider PMP la Bucureşti, Daniel Geantă, deputat, îndrumă masele spre veste: „Aţi luat toţi? Sunteţi gata? Hadeţi, că plecăm imediat ce ajunge doamna”. Până la ghiozdane, vestele se dau pe semnătură, ca să ştie şi partidul cine a fost la miting şi de ce.

Întâlnirile Elenei Udrea când nu se vede la televizor

Dar doamna n-a purtat întreaga zi platforme, nici cojocelul proletar. În Nicolae Iorga 11, unde partidul nou-nouţ a primit sediu RA-APPS, dau să deschid la 7 poarta. Dar e pustiu. Numai pisica neagră stă pe gard, se-ntinde, toarce. La 8 fără puţin încep să forfotească microbuze. Bărbaţi de la salubrizare pun umărul la dus afişe şi cutii, apoi o şterg în trombă. România frumoasă face ochi mici sub vestele fluorescente de la Urban SA, firma care l-a ridicat pe domnul Geantă.La 8 şi 20 partidul se urneşte. Se curăţă, se spală, se strâng nişte băieţi. Acelaşi microbuz se întoarce. Nu mai parchează în faţă, ci în dos. Încarcă saci, pachete şi pancarte.

Într-un Mercedes negru cu şofer apare candidata Udrea, cu tocuri cui şi haină aurie. În urma-i, Eugen Tomac, şef de campanie şi deputat, iese din propria maşină şi o parchează pe a doamnei. Se face loc.

Două maşini opresc curând în faţa porţii. Un domn înconjurat de bodyguarzi este primit cu zâmbete, pe scări, de candidată. Cu o zi înainte, Antonio Lopez, secretarul general al PPE, urca pe scenă cu Klaus Iohannis. Azi e în vizită la Udrea, după ce PPE a anunţat de la Bruxelles că PMP va merge în finala prezidenţialelor cu Klaus Iohannis. Prezenţa lui o oră la partid nu-i stinghereşte însă pe băieţi să care zeci de saci spre microbuze.


Vizită privată. Antonio Lopez, susţinător al lui Iohaannis, a stat o oră în biroul lui Udrea

O oră mai târziu, Elena Udrea se urcă iarăşi în Mercedes să se coboare în popor mai pe la prânz, de pe platforme. 

Se dau veste din China. Fără număr, fără preţ

În scuarul Sălii Palatului, oamenii se împing pentru o vestă chinezească, luată de la Easy Gifts. „Vreau M, nu S”. „Treceţi, semnaţi aici”, sunt luaţi în evidenţă. „Sunt pentru toată lumea?”, răsar îngrijorări din spate. „Sunt, fără grijă”, strigă scoasă din minţi Cristina, trimisă anume cu împărţitul.

Câte sunt e un mister. Saci cu câte 120 se învârt însă în toate părţile, din microbuze în maşini mai mici, din mâini de şefi în altele de subalterni. Cât au costat? Şeful campaniei, Tomac, ridică blând din umeri: „Puţin, oricum”.

Organizaţia de liceeni din Ilfov este şi ea la datorie. Câteva zeci de metri mai departe, părinţii îşi îmbracă odraslele în veste cu Elena Udrea ce le ajung până pe la genunchi. Le pun copiilor în mâini pancarte şi îi împing în faţă. E ora să sosească doamna.


Veste pe semnătură. PMP-iştii n-au primit bani la vedere, dar şi-au lăsat numele la partid


Se dau veste. Fiecare sac - 120. Fiecare norocos - câte două


Vestele cu „Elena Udrea preşedinte” aduse din China şi transportate cu Cargus

„Jandarmii e cu noi”

Se vede de departe, Elenei Udrea îi place în frunte. Zâmbind, uitându-se drept înainte, în camera de luat vederi. La stânga şi la dreapta i se aliniază tot partidul: Ruxandra Dragomir, Gelu Vişan, celebrul Eduard Tălmăcean, şi, evident, Daniel Geantă. Alături, vine Pavelescu. Din mijlocul tovarăşilor noi, Elena Udrea suflă-n fluier.


Foto: Ocav Ganea // Mediafax foto

Un noian de paşi apăsaţi bate Magheru de la un capăt la altul. Unii se îndoaie de spate, alţii strigă mimetic şi, cu cât şirul merge mai mult în urmă, cam fără chef. Alţii tac, aşteaptă să ajungă în Piaţă. Cei mai flămânzi se opresc pe drum, la covrigi calzi. Ceilalţi aşteaptă rândul la pachete.

Aproape de Guvern, mulţimea îşi umflă iar plămânii: „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”. Până la locuri de muncă, uitate în lozinci, poporul se gândeşte la mâncare.

„Jandarmii e cu noi, jandarmii e cu noi”, dă omul cu textele scrise pe hârtie să îmbuneze antemergătorii. Şefului de la Ilfov nu-i place însă organizarea. „De ce nu mi-au zis? Vorbeam cu Oprea şi totul mergea ca la carte. Aşa... S-a dorit să iasă rău”, îşi varsă nervii în mustaţă. Mai e puţin.

„Nivelul partinic” şi foamea

La Guvern, în faţa scenei aduse anume spre care liderii se bulucesc, mulţi mitingişti o iau direct către autocare. Un coordonator încearcă să îi stăvilească: „dacă tot aţi venit până aici, măcar să staţi să o ascultăm pe doamna preşedinte că începe acum să vorbească. Ori avem nivel partinic, ori lăsăm să se ducă de râpă ţara asta…”. Un tânăr trece nonşalant. „Măi, tu nu vorbeşti româna?”, se enervează omul în numele nivelului partinic.

În soarele amiezii, mulţimea forfoteşte, în ritm cu stomacul. „Vă dau şi dumneavoastră un ban oamenii ăştia de la partid?”, întreb cu oarecare teamă un PMP-ist plecat din Gorj la ora 6. „Bani? Nu cred. Dar ne dau pachete”. Omul e încrezător. Din ce ştie, portbagajele sunt pline, totul e să termine Elena Udrea.

Maşina Garlic Pub trage alene, lângă autocarul de Braşov. Din portbagaj în portbagaj sunt transportate „meniuri personalizate”. „Le-au comandat cu două zile în urmă, fiecare ce-a vrut să mănânce. 65 au luat”, se face pe loc nota.

Doi puşti, un el şi o ea, vorbesc cu unul dintre organizatori, cam supăraţi că ei, bucureştenii, nu vor primi nimic. „Eu nu zic să ne dea, că eu am stat şi pe stradă, să ştiţi, am muncit. Dar m-am simţit aşa…”, zice băiatul. „Puilor, ei au venit în excursie. Pe viitor, vedem cum colaborăm. La 6 e masa, să nu uitaţi!”, îi mai amână cu vreo patru ceasuri omul de la partid.

În difuzoare, Elena Udrea vorbeşte despre disperare şi se aruncă într-o horă. De pe trotuare, mii de guri se grăbesc spre maşini. Omenoşi, şefii de filiale scot, în sfârşit, pachetele. România frumoasă rămâne mestecând, alene, ce-o lasă inima pe doamna.


Comandă specială. 65 de meniuri personalizate au venit via Garlic Pub


Apă pentru popor. Nu înainte, ci doar după lansare


Recompensa. Cine nu a primit meniu personalizat s-a ales cu un sendviş şi o bere


Poşeta, un accesoriu obligatoriu la PMP


Tineri PMP în Piaţa Victoriei. Foto: Andreea Alexandru // Mediafax Foto


Simpatizantă PMP, la discursul Elenei Udrea. Foto: Andreea Alexandru // Mediafax Foto

 

 

Citește și: