Departamentul Politic
1274 vizualizări 14 dec 2018

Prim-vicepreşedinte PNL Raluca Turcan acuză coaliţia PSD-ALDE că desfiinţează Comisia Iordache pentru a putea da OUG pe amnistie şi graţiere.

”Reprezentanţii PSD-ALDE au declanşat demersurile pentru desfiinţarea Comisiei parlamentare speciale, condusă de Florin Iordache, însă nu fac acest lucru pentru a se conforma solicitărilor repetate ale autorităţilor europene referitoare la domeniul justiţiei şi la cel al legislaţiei penale. PSD şi ALDE pregătesc terenul juridic pentru emiterea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, respectiv pentru adoptarea Amnistiei şi Graţierii,” declară prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

”Existenţa acestei Comisiei speciale condusă de Florin Iordache este un impediment constituţional cert, întrucât obiectul său de activitate se suprapune cu intenţiile Guvernului de a reglementa prin Ordonanţă de Urgenţă. Or, justificarea emiterii unei OUG, punând între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare, se doreşte a fi securizată prin desfiinţarea forului a cărui existenţă ar scurtcircuita argumentaţia necesară adoptării unei astfel ordonanţe”, a precizat Turcan.

”Jurisprudenţa CCR în privinţa posibilităţii Guvernului de a legifera prin instrumente excepţionale, cum este cazul angajării răspunderii (similar cu cel al emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă) evidenţiază faptul că Executivul nu se poate substitui Parlamentului, mai ales atunci când în procedura parlamentară se află soluţii legislative identice cu cele pe care Guvernul ar dori să le legifereze. Chiar şi prin acest tertip, PSD-ALDE nu va reuşi să înlăture în totalitate argumentele de neconstituţionalitate referitoare la o astfel de Ordonanţă de Urgenţă,” adaugă Turcan.

”Calea corectă şi firească pe care PNL a solicitat-o în repetate rânduri este respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei Europene, prin raportul MCV, fundamentate pe rapoartele Comisiei de la Veneţia, unde Partidul Naţional Liberal a dus modificările Legilor Justiţiei, ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală. În acest sens, Parlamentul trebuie să accepte solicitarea PNL de a beneficia de asistenţa experţilor Comisiei Europene şi ai Comisiei de la Veneţia şi în niciun caz modificarea acestor legi prin Ordonanţă de Urgenţă, adică în sfidarea forurilor europene în care România este parte.”

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache respinge orice speculaţii că s-ar putea desfiinţa comisia pe care o conduce şi a replicat că Raluca Turcan este ”o doamnă blondă din Opoziţie, care vorbeşte mult şi nu ştie despre ce vorbeşte”.

”Vă spun că este totală dezinformare. Încă o dată colega din Opoziţie - e o doamnă blondă pe aici care vorbeşte mult şi nu ştie despre ce vorbeşte. (..) Eu vă spun aşa: comisia tocmai şi-a prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Asta nu înseamnă că se va da o OUG care vizează articole din codul penal, din codul de procedură penală, comisia nu va lucra.

Ordonanţa este cu treaba ei, îşi urmeză parcursul cu venirea în Parlament şi discutarea. Comisia specială are în lucru cel puţin Codul Penal şi Codul de procedură penală, legea executării pedepselor. Codul penal Aşteptăm şi noi săptămâna viitoare să se pronunţe Curtea Consitutţională pe Codul penal şi să avem motivarea, iar abia apoi să ne putem apuca de lucru. Sper ca cei care fac astfel de afirmaţii să aibă o minimă decenţă să urmărească ce se desfăşoară în Parlament. Noi ne-am prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Cum să o desfiinţăm?” S-a mirat Florin Iordache.

Totuşi, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache consideră ar trebui să existe un „moment zero în care să se discute despre amnistie şi graţiere”.

”După CEx de duminică, vom vedea dacă se discută sau nu (OUG pe amnistie şi graţiere n.r.). Eu vă spun după CEx. Nu ştiu acum ce se va discuta. În acest moment, sunt mai multe proiecte. Eu nu am văzut în CEx în acest moment discuţia despre aministie şi graţiere. (...) Fără îndoială în CEx se poate discuta orice fel de problemă, fie că discutăm de legea pensiilor, fie că discutăm de o astfel de ordonanţă. (..) Aşa cum ştiţi, eu am fost promotorul unei legi care vizează amnistia şi graţierea. Este o lege care stă de doi ani în Parlament: Eu personal am spus că ar trebuii un moment zero în care să se discute despre amnistie şi graţiere.(...) La anumite legi importante, cum este şi aceasta, trebuie şi o decizie în CEx. Nu ştiu dacă se va lua în acest CEx.”, a declarat Florin Iordache.

”Ar fi de ajutor o OUG pe amnistie şi graţiere,” intervine în dezbaterea publică şi Adrian Severin, proaspăt eliberat din închisoare. ”Însă, în ceea ce priveşte amnistia şi graţierea, eu am spus că pe mine nu mă interesează, dar pentru că subiectul este fierbinte, vreau să spun că amnistia şi graţierea sunt absolut necesare pentru liniştirea spriritelor în societatea românească, pentru revenirea la o atmosferă calmă în atmosfera românească şi aş mai adăuga că este absolut necesară magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor, care vor răspunde într-o zi pentru abuzurile pe care le-au făcut”, ameninţă Severin.

Condamnat definitiv în 2016 pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi eliberat condiţionat anul acesta, fostul europarlamentar PSD susţine că nu are resentimente faţă de magistraţii care l-au judecat.

”Cred că ar fi foarte bine ca toată lumea să se liniştească, să tragem linie - am greşit, unii, alţii, mai mult, mai puţin, haideţi să ne împăcăm, unii au fost condamnaţi, unii şi-au ispăşit pedeapsa, pe drept, pe nedrept, nu mai putem face diferenţe. Sigur că unii sunt vinovaţi, au făcut lucruri rele, alţii ştim că sunt nevinovaţi, s-a dovedit că sunt nevinovaţi. În această situaţie nu mai putem separa lucrurile şi cred că societatea românească are nevoie de linişte şi împăcare şi de reconciliere.

Să fie pacea Centenarului, dacă vreţi. Societatea este măcinată de ură, este plină de nervi, de furie şi este divizată. Nu avem nevoie de această divizare. Şi corupţia trebuie combătută, dar corupţia s-a insinuat inclusiv în rândurile celor care trebuiau să o combată. Trebuie să tragem linie şi să vedem cine, ce a greşit şi să închidem acest capitol, pentru ca după aia, să ne putem ocupa, liniştiţi şi bine, de lupta împotriva corupţiei. Să nu mai avem corupţie în justiţie. Să o combatem cu un instrument care nu mai suferă de plaga propriei boli”, adaugă fostul europarlamentar.

Reprezentanţii USR s-au întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cărora le-au prezentat un set de 13 argumente pentru a demonstra că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale.

”Întâlnirea de astăzi a fost una foarte importantă pentru că una este să afli din conferinţă de presă punctul de vedere oficial al premierului sau al unui partid politic important cum este USR şi alta e să ai o discuţie faţă în faţă şi să prezinţi premierului României şi ministrului Justiţiei punctul tău de vedere cu privire la o chestiune atât de importantă cum este o posibila adoptare a unei OUG pe Codul penal şi Codul de procedură penală. Am purtat discuţii atât cu premierul, cât şi cu ministrul Tudorel Toader. Trebuie să spunem că am prezentat un set de argumente, 13 argumente pe 13 puncte prezentate şi în scris. În discuţia verbală am pus accentul pe unele dintre acestea”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Un argument foarte important este acela că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare şi există decizii CCR care arată că, într-o procedură parlamentară atât de avansată, pe anumite legi nu poţi veni ca Guvern, suprapunându-te cu activitatea parlamentară şi nu poţi da o OUG pe exact aceleaşi chestiuni. Am avut aici o dispută juridică cu domnul ministru Tudorel Toader, în sensul că noi am apreciat că sunt aplicabile acele decizii ale CCR, iar domnul ministru a considerat că nu ar fi aplicabile pentru simplul fapt că, în acele decizii, se discuta despre ipoteza unei angajări de răspundere a Guvernului, nu despre OUG. Realitatea e că argumentele din acele decizii sunt perfect valabile. Noi ne aflăm pe ultima sută de metri a unei proceduri parlamentare care trebuie lăsată să se finalizeze”, a adăugat Stelian Ion.

În timpul discuţiei cu Dăncilă şi Toader, reprezentanţii USR au atras atenţia că nu toate articolele din Codurile penale declarate constituţionale sunt benefice.

”Am dorit să îi exprimăm doamnei premier opinia noastră şi să o convingem că nu toate articole declarate de CCR ca fiind constituţionale sunt neapărat benefice, sunt obligatorii şi sunt binevenite pentru legislaţia românească. Doamna prim-ministru are această opinie, sperăm că am convins-o că nu stau lucrurile aşa, în sensul că există anumite prevederi declarate constituţionale, dar care sunt nepotrivite, inoportune şi nu sunt benefice. Am dat exemplul prescrierii răspunderii penale în sensul în care poate fi considerată o astfel de măsură constituţională, dar ea duce la ştergerea a multor dosare, la scăparea multor infractori, ceea ce nu este în interesul societăţii.”

USR solicită premierului să respecte programul de guvernare şi recomandările MCV.

”Mai departe am pus accentul pe faptul că în programul de guvernare al PSD acest Guvern a fost mandatat cu respectarea întru totul al recomandărilor CE din cadrul MCV. Am solicitat acest lucru -v-aţi asumat, faceţi acest lucru-.”, a afirmat deputatul USR. ”Am atras atenţia în scris asupra faptului că Guvernul României răspunde doar în faţa Parlamentului, nu al unui membru de partid sau în faţa CEx-ului, iar premierul este al României, trebuie să ia măsuri pentru români, nu în faţa majorităţii partidului”, a spus în încheiere Stelian Ion.

Potrivit analizei remisă Mediafax, cu care USR s-a prezentat la discuţiile purtate la Guvern, partidul solicită Executivului să renunţe la OUG pe Codurile penale.

”Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvaţi România, vă solicită să nu promovaţi nicio ordonanţă de urgenţă care să aibă ca obiect modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală sau acordarea vreunei amnistii sau graţieri directe sau mascate, având în vedere, în principal, următoarele argumente:

- Parlamentul este singura autoritate legislativă a României, nicidecum Guvernul.

- Prin emiterea unei astfel de OUG se încalcă art. 61 din Constituţie care consacră acest atribut al Parlamentului, dar şi principiul separaţiei puterilor în stat.

- Guvernul este obligat să pună în aplicare programul de guvernare votat de Parlament, iar program de guvernare pe care v-aţi obligat să-l aplicaţi nu conţine nicio măsură care să presupună modificarea radicală a Codului penal şi a celui de procedură penală ori amnistia sau graţierea. Dimpotrivă, programul de guvernare în baza căruia vă exercitaţi madatul şi-a asumat respectarea recomandărilor Comisiei Europene în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare”, se arată în document.

USR mai precizează că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale, din cauză că acestea se află în dezbatere în Parlament.

”Art. 115 alin. 4 din Constituţie prevede că ”(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. Aceste condiţii trebuie îndeplinite cumulativ. În cazul de faţă niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită. Nu ne aflăm într-o situaţie excepţională, ci în situaţia în care se derulează o procedură parlamentară. Intrarea în vigoare a acestor modificări nu doar că poate fi amânată, ci chiar ar trebui amânată până la punerea în acord cu recomandările Comisiei Europene şi cu Avizul Comisiei de la Veneţia. Dispoziţiile a căror modificare se solictă sunt în vigoare de ani de zile, iar deciziile CCR produc ele însele efecte obligatorii, astfel încât intrarea în vigoare a modificărilor poate fi amânată până la adoptarea lor în cadrul procedurii parlamentare. Nici pretinsa urgenţă constând în punerea în acord a legislaţiei noastre cu cele două directive europene referitoare la confiscarea extinsă şi la prezumţia de nevinovăţie nu poate fi reţinută”, prevede un argument al USR.

 

Citește și: