362 vizualizări 1 apr 2019

„Am văzut astăzi (luni - n.r.) mesajul preşedintelui, uşor surprinzător. Din punctul nostru de vedere, cadrul actual e suficient, nu mai era necesară încă o consultare a Parlamentului, există o întrebare foarte clară - dacă în România ar trebui să mai fie sau nu penali în funcţii publice. Am ajuns aici din acest motiv. Există un milion de semnături care confirmă această preocupare a românilor şi din focus grupurile şi sondajele ultimei săptămâni 76% dintre români susţin un referendum împotriva penalilor în funcţii publice în conducerea României. Eu şi noi considerăm că există un cadru suficient. O să vedem în continuare care este strategia preşedintelui, aşteptăm cu interes şi considerăm că e foarte important ca acest referendum să aibă loc pe 26 mai, pentru că în acea zi nu sunt doar alegeri pentru europarlamentare, este un referendum pentru rămânerea României în UE şi aceasta este o miză majoră”, a afirmat Dan Barna, luni, la Parlament.

„Referendumul acesta îi aparţine preşedintelui Iohannis, este un instrument de care dispune şi din acest punct de vedere evident nu putem discuta de vreo critică, am spus doar că a fost puţin surprinzătoare această reîntoarcere la Parlament în contextul în care scrisoarea aceea aşa cum era ea din februarie 2017, considerăm că era suficient şi acoperitoare pentru organizarea referendumului pe justiţie”, a completat liderul USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

Acesta a avertizat din nou PSD legat de ordonanţe: „Avertizez Guvernul să nu emită OUG în aceste domenii justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”.

Pe 13 februarie 2017, Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru referendumul anticorupţie, pe care Iohannis anunţase pe 24 ianuarie că îl declanşează.

Foto: Mediafax Foto

Citește și: