93 vizualizări 12 mai 2008

Sorin Oprescu şi-a lansat ieri oferta pentru Bucureşti, într-o sală închiriată la Hotel Phoenicia. A precizat din start că n-o să plictisească audienţa cu detalii „tehnice” şi că va rămâne strict în zona „principiilor” care-l vor ghida odată ce va fi ales primar general.

Principalul principiu enunţat de Sorin Oprescu este libertatea. Este cheia de boltă a setului său de principii, devreme ce a vorbit despre el o jumătate de oră în cap. Spre deosebire de celelalte dăţi când a candidat pentru Bucureşti, Oprescu se simte acum „liber” şi „fără stăpân”. Nu are de dat socoteală „aristocraţiilor de partid” şi poate să spună „lucrurilor pe nume”.

„Toţi candidaţii au un stăpân. Pe mine nu mă mai ţin tipare de partid”, a subliniat Oprescu, descoperind că, din acest punct de vedere, seamănă cu ziariştii din sală: „Ne asemuim într-o mare măsură: libertatea. Stăpân şi la mine, şi la dumneavoastră este publicul...” Dacă publicul i-o va cere, Sorin Oprescu nu va ezita să plece din funcţie, indiferent dacă este la începutul, la mijlocul sau la finalul mandatului său. De asemenea, va demisiona şi dacă va constata că nu şi-a dus la îndeplinire ceea ce şi-a propus. Deocamdată, candidatul nu şi-a propus proiecte şi termene concrete, acestea urmând să fie discutate „zilnic, câte o jumătate de oră, dacă doriţi” în cursul săptămânilor viitoare.

Pentru acest prim moment introductiv, Sorin Oprescu a vorbit, în termeni generali, despre trafic, curăţenie, spaţii verzi, câini vagabonzi şi asistenţă socială.

În ceea ce priveşte traficul, soluţia este „o autostradă suspendată în Bucureşti”. „Pe cuvântul meu c-o fac în doi ani”. Candidatul şi-a dat cuvântul de onoare şi în privinţa urgentării lucrărilor pentru extinderea metroului: „Pe cuvântul meu de onoare c-o să sap în paralel cu el...şi-i spun metroul Sorin Oprescu”. Despre sensul unic al străzilor şi rutele ocolitoare n-a vrut să vorbească prea mult: „Doriţi să vorbesc despre străzile de defluire? Păi astea-s de pe vremea romanilor. Ei, aş! Se numeau străzi de rocadă...” În privinţa gunoaielor, Oprescu va înfiinţa o linie telefonică directă, unde bucureştenii pot semnala ce probleme au. Şi ilfovenii vor putea suna: „Bă, cum se vor fi simţind ăştia din Ilfov când noi le cărăm tone de gunoi în fiecare zi?!”

Despre spaţii verzi şi de recreere, Oprescu a promis că va face parc pe locul mult anunţatului proiect Esplanada (unde sunt proiectaţi să apară viitorii zgârie-nori din centrul Bucureştilor), va inaugura 60 de terenuri de sport „printre blocuri” şi va reface centura verde a Capitalei.

Câinii vagabonzi mai au de aşteptat până la referendumul pe care candidatul a promis că-l face imediat ce e ales pentru a decide ce soartă vor avea patrupedele. Oricum, planurile sunt optimiste, devreme ce huliţii hingheri vor dispărea: „Voi înfiinţa Poliţia Animalelor. Aţi văzut pe Discovery...şi pe cuvântul meu aşa o să arate”.

„Curăţam statuile pe care le profanau dobitocii”

Sorin Oprescu s-a simţit dator să-i dea replica şi lui Traian Băsescu, după ce acesta se îndoise de devotamentul pentru Bucureşti al candidatului, căruia îi „delegase atribuţiile” ca viceprimar şi acesta nu făcuse nimic. Oprescu a spus că atribuţiile delegate nu însemnau mare lucru, el ocupându-se, la acea vreme, doar de audienţe, cantine şi cultură. „În trei luni jumate m-am ocupat de cultură, curăţam statuile... Aveam 6-7 studenţi care curăţau statuile pe care le profanau dobitocii...”

Citește și: