Ştefan Pană
3473 vizualizări 18 oct 2015

Întrebat dacă trebuie ca PSD să-şi ceară scuze pentru evenimentele din Piaţa Universităţii din 1990, Oprişan a spus că nu este cazul, pentru că social-democraţii au pus bazele instituţiilor democratice din România. "Eu cred că nu trebuie să ne cerem scuze, pentru că PSD este partidul care s-a născut în flăcările Revoluţiei din decembrie 1989, când noi am dărâmat regimul comunist, împreună cu poporul care a ieşit în stradă", a spus Oprişan, adăugând că PSD a stat la baza construcţiei instituţiilor democratice din România

"Din vid, în 1989, când nu mai exista nicio instituţie în picioare, nu mai exista nimic, noi am construit statul democratic", a spus liderul CJ Vrancea.

În ceea ce priveşte Piaţa Universităţii, Oprişan a spus că are "regretele sale", ca orice cetăţean, şi speră că astfel de evenimente să nu se mai repete, însă a făcut precizarea că protestele trebuiau să înceteze imediat după alegerile din 20 mai 1990. "După ce în România, la 20 mai, au fost alegeri libere, la care FSN obţinuse 86% din voturi, totuşi o mişcare nereglementată, o mişcare nedemocratică la acel moment nu a făcut altceva decât să perturbe foarte grav activitatea în Capitala ţării", a spus Oprişan.

"Ca orice moment istoric, întotdeauna sunt şi, cum le place partenerilor noştri americani să spună, victime colaterale", a continuat social-democratul.

Întrebat dacă intervenţia forţelor de ordine a fost corectă în acea situaţie, Oprişan a răspuns că acestea au procedat "categoric" în mod corect, pentru că "la violenţă se răspunde cu violenţă".

"Imaginaţi-vă că astăzi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democratică sar nişte oameni cu sticle Molotov şi cu corturi, se aşază în faţa Guvernului neautorizat. Ce credeţi că ar face forţele de ordine. Îmi pare rău, felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural. Vreau să înţelegeţi un singur lucru: niciodată, în nicio democraţie consolidată... Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă", a explicat Marian Oprişan.

Citește și: