Gandul
1101 vizualizări 12 sep 2019

ORA 18:20 Dana Gîrbovan: Ar fi bine să existe două consilii superioare diferite, pentru judecători şi procurori

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, că din punctul său de vedere, ar fi bine să existe două consilii superioare diferite, unul pentru judecători şi altul pentru procurori, pentru a nu mai exista confuzii în privinţa rolurilor celor două categorii de magistraţi. 

Citeşte continuarea...

ORA 18:10 Gîrbovan: Arhiva SIPA este o problemă de care s-au împiedicat toţi miniştrii justiţiei

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, la „Marius Tucă Show” că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul justiţiar este arhiva SIPA, de care „s-au împiedicat toţi miniştrii justiţiei”, fără să se fi găsit o rezolvare.

Dana Gîrbovan, judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, propusă în funcţia de ministru al Justiţiei, dar refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că una dintre problemele mari cu care se confruntă justiţia este arhiva SIPA.

Citeşte continuarea...

ORA 17:55 Despre atacurile la adresa ei: Dacă ne permitem astfel de fake news-uri, încrederea scade dramatic

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că a fost atacată în spaţiul public, după ce a fost nominalizată la Justiţie, fiind folosite fake news-uri, precum cel că ar fi susţinut OUG 13, deşi la o simplă căutare pe Google, oricine ar fi aflat adevărul.

Citeşte continuarea...

ORA 17:53 Gîrbovan: Nu am avut discuţii şi intenţii de a intra în politică. Au apărut presupuneri

Dana Gîrbovan a declarat că nu intră în politică, deşi imediat după ce a fost propusă de premier pentru funcţia de ministru al Justiţiei, au apărut în spaţiul public astfel de presupuneri.

„Am văzut că au apărut în presă astfel de presupuneri. M-au surprins şi pe mine, sinceră să fiu. Domnul Traian Băsescu, cred că cu o seară înainte de anunţul preşedintelui, a făcut speculaţia. Nu am avut discuţii şi intenţii de a intra în politică. Propunerea cu doamna premier şi discuţia cu aceasta a vizat exclusiv portofoliul pentru Justiţiei. Mi s-a părut normal să am această discuţie”, a declarat Dana Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.

Magistratul a explicat i-a precizat premierului că acceptă să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei doar dacă are sprijinul Guvernului şi independenţa deplină în exercitarea mandatului şi ca justiţia să nu devină bătălie politică sau electorală.

„Este esenţial în continuare să înţeleagă toţi factorii politici că, deşi e tentant şi poate facil să foloseşti subiectul justiţiei în toate bătăliile, este, în acelaşi timp, foarte greu pentru justiţie pentru că nu se aduc soluţii. Nu se discută constructiv pe justiţie, ci în sloganuri şi termeni foarte contondenţi, iar problemele reale ale justiţiei rămân în continuare neatinse”, a mai spus judecătorul.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea premierului de a o numi pe Dana Gîrbovan în funcţia de ministru al Justiţiei.

ORA 17:45 Gîrbovan: Am avut poziţii care nu au fost uşor de digerat de preşedinte

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că de-a lungul timpului a avut poziţii care nu au fost „uşor de digerat” de preşedinte, una dintre ele fiind cea în care a cerut desecretizarea hotărârilor CSAT privind justiţia.

Citeşte continuarea...

ORA 17:43 Gîrbovan: Dacă în numele principiilor uităm de oameni, le-am transforma pe toate în carcase goale

Gîrbovan, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a explicat, la emisiunea "Marius Tucă Show" de ce nu a fost de acord cu modul în care au fost formulate temele la referendum, susţinând că în spatele principiilor sunt oameni şi drepturile lor.

„Preşedintele a făcut vorbire la referendumul din 28 mai. În realitate oamenii au votat o justiţie independentă, au ascultat îndemnurile. Acesta a fost semnalul şi votul pe care cetăţenii l-au dat. Însă, dincolo de simbol, există consecinţe juridice, iar la momentul respectiv am atras atenţia asupra acestui lucru pentru că cele două întrebări, care de fapt erau mai mult 4-6, nu corespundeau valorilor pe care preşedintele susţine că le-a avut. Prima întrebare făcea referire la amnistie şi graţiere. Nu poţi să excluzi în mod absolut o persoană de la dreptul de a fi iertată. Am dat exemplu atunci, că poţi avea în închisoare o persoană condamnată pentru coupţie, dar într-un moment de cataclism, incendiu ajută alţi oameni, sau este într-o circumstanţă umanitară deosebit, poate merită clemenţa statului", a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis penntru funcţia de ministru al Justiţiei.

„Întotdeauna în spatele principiilor sunt oameni. Dacă noi, în numele principiilor călcăm în picioare aceşti oameni, înseamnă că noi nu am înţeles nimic din democraţie şi le-am transforma pe toate în carcase goale, în slogane, care aduna voturi. Ori a fost datoria mea ca judecător şi ca cetăţean să le explic şi să spun de ce este periculos să se folosească populismul pentru a pune un blam asupra unei categorii de cetăţeni, indiferent de cine este vorba", a mai spus Dana Gîrbovan, la "Marius Tucă Show".

ORA 17:23 Gîrbovan: Valorile pe care le împărtăşesc ar fi contrare celor împărtăşite de preşedinte

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, la „Marius Tucă Show”, că a fost refuzată de preşedintele României pentru funcţia de ministru al Justiţiei deoarece, în viziunea şefului statului, valorile constituţionale pe care le împărtăţeşte magistratul sunt contrare celor împărtăşite de Iohannis.

Citeşte continuarea...

Ştirea iniţială:

1. Este Dana Gîrbovan o victimă a jocurilor de putere?

2. Ar fi fost acceptată ministru dacă nu era propusă de PSD?

3. Cine vrea elimininarea judecătorului Dana Gîrbovan din magistratură?

4. De ce nu este apărată Dana Gîrbovan de asociaţiile de magistraţi?

Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, joi, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show".

Citește și: