Maria Dinu
291 vizualizări 1 feb 2019

„Deja avem pregătite. Am anunţat moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care va fi depusă la Camera Deputaţilor. Am pregătit moţiune împotriva ministrului Finanţelor, Orlando Teodorovici. De asemenea, suntem pregătiţi cu o analiză extrem de critică pe zona Apărării”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul reuniunii de vineri a miniştrilor de externe ai Partidului Popular European (PPE).

Acesta a precizat că se impune o moţiune simplă şi împotriva ministrului Gabriel Leş din cauza situaţiei legate de programele de înzestrare, respectiv întârziere achiziţionării corvetelor.

„Vom depune cu siguranţă o moţiune împotriva ministrului Apărării pentru că situaţia în ceea ce priveşte programele de înzestrare, ceea ce se întâmplă la Ministerul Apărării, modul în care ministrul Apărării nesocoteşte condiţii fundamentale care ţin de buna funcţionare a Armatei ne determină să cerem demiterea ministrului Apărării”, a conchis liderul PNL.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale.

Suspendarea procedurii a venit după ce Şantierul Naval Constanţa (SNC) a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. La primul termen al procesului instanţa a dispus amânarea dosarului termenul de miercuri, Şantierul Naval Constanţa nu a fost reprezentat de avocat, astfel că instanţa a dispus amânarea dosarului. Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 20 februarie.

De asemenea, Gabriel Leş a comentat joi şi pe marginea situaţiei cu privire la şeful Statului Major al Apărării. (SMAp) Astfel, acesta a spus că, în momentul în care decizia instanţei de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării va fi comunicată oficial, va veni cu o propunere pentru conducerea SMAp.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat anterior că va pune în aplicare decizia instanţei referitor la şeful Statului Major al Apărării, precizând că din 1 februarie pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunţarea instanţei de fond. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

”Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti,” se arată în decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală pentru această decizie, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Gabriel Leş, a declarat că în MApN, regula este ca mandatele şefilor Marelui Stat Major să nu fie prelungite şi nu avea altă soluţie decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl consideră ilegal.

”Eu am comunicat şi cu domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.) şi public că nu vreau să prelungesc acest mandat. Regula în MApN este să nu se prelungească astfel de mandate. În acest moment, noi avem un decret în vigoare. Avem şef al Statului Major al Apărării, care astăzi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum să nu vin şi să atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar: ministrul Apărării propune persoana, premierul avizează şi apoi semnează preşedintele. Am pus Armata şi anumiţi oameni într-o situaţie dificilă din lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimis cu două săptămâni înainte de şedinţa CSAT. Am încercat să iau legătura cu domnul preşedinte. S-a întâmplat că nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, să vedem care este cea mai bună variantă. Nu s-a dorit,” a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Digi24.

După aflarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Ministerul Apărării Naţionale anunţă că, din 1 februarie, pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

"Ministerul Apărării Naţionale va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Cu privire la situaţia locţiitorului şefului SMAp, precizăm faptul că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof,” precizează MApN într-un comunicat de presă.

Citește și: