Mihai Gongoroi
104 vizualizări 13 dec 2019

"Efectul ordonanţei 114, care a fixat din nou un preţ administrat maximal la care producătorul poate să vândă către consumatorul casnic, a avut un efect dezastruos pentru economie. Preţul la energie electrică şi gaze naturale este foarte mare pentru consumatorii industriali ceea ce duce la scăderea competitivităţii companiilor româneşti pe piaţa europeană. Pentru că dacă noi avem un preţ la energie electrică aproape dublu faţă de preţul la care cumpără companii similare din Germania, cum vom ptuea fi noi competitivi pe piaţa europeană cu astfel de preţuri la energie electrică. Activitatea multor companii care au în structura costurilor cheltuieli mari cu energia electrică şi gazul natural riscă să ajungă pe pierdere din cauza acestor costuri aberante care au fost dictate de politica guvernelor PSD. Aici în mod evident vom veni cu măsuri de susţinerea sectorului astfel încât să reducem până la urmă costurile cu energia", a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Din cauza preţurilor mari la energie electrică şi gaze, ArcellorMital a anunţat că a suspendat temporar, din 1 decembrie, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe - Long Products. Afectată este şi Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din ţară, care adună 6% din consumul total.

În ceea ce priveşte liberalizarea pieţelor la energie, primul-ministru a precizat că opţiunea Cabinetului este implementarea unei perioade de tranziţie. Acesta a precizat că în 2020 va fi adoptat şi un act normativ care să definească consumatorul vulnerabil.

"Astăzi avem o întâlnire cu partenerii noştri politici care ne sprijină în Parlament unde avem o dezbatere pe proiectul de lege care abrogă cele mai multe articole nocive din OUG 114 sau care le modifică pe altele. În ceea ce priveşte articolele care se referă la liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale, opţiunea noastră este pentru o perioadă de tranziţie. Adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie. O perioadă de tranziţie de şase-nouă luni de zile astfel încât să existe o pregătire şi a companiilor, de la cele de producţie la cele de distribuţie şi furnizare şi o pregătire şi a consumatorului. De asemenea, avem ca obiectiv să adoptăm actul normativ care defineşte consumatorul vulnerabil şi pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil în condiţiile liberalizării preţului la energie electrică şi gaze naturale", a spus premierul Ludovic Orban.

Marţi, 3 decembrie, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, preciza pentru MEDIAFAX că după abrogarea prevederilor pe energie din OUG114/2018, Ministerul va demara procedura de definire a consumatorului vulnerabil.

Totodată, ministrul a notat că există bază legală pentru subvenţionarea consumatorului vulnerabil de gaze şi a precizat că mai trebuie constituit fondul în acest sens, lucru pe care Guvernul îl va face anul viitor.

"Eu am spus foarte clar că vreau la sfârşitul anului să îl avem definit şi schema de ajutor. Nu am spus că-l facem instant, pe loc. Asta scrie şi în programul de guvernare, că definim consumatorul vulnerabil. Avem o lege pe care nu a respectat-o vechiul Guvern, era ordonanţa aceea celebră, Ordonanţa 7, de supraimpozitare a preţului la gaze obţinut prin dereglementarea preţului. Acel venit suplimentar, în fundamentarea OUG 7, trebuia să se ducă pentru subvenţionarea consumatorului vulnerabil. Banii ăia s-au dus şi nimeni nu a mai întrebat de ei, s-au mâncat în buget. Deci avem text legal în baza căruia (să subvenţionăm consumatorul vulnerabil), dar trebuie să constituim fondul şi o vom face", a precizat Virgil Popescu.

Popescu a mai notat că trebuie aplicată de asemenea o perioadă de tranziţie pentru dereglementarea pieţelor de energie pentru că altfel preţurile ar putea avea fluctuaţii mari.

România are până la 26 decembrie pentru a introduce în legislaţia naţională un nou calendar de liberalizare a pieţei gazelor dacă doreşte să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiţie în contextul declanşării unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană ca urmare a OUG114/2018.

Citește și: