Alexandru Costea
154 vizualizări 7 nov 2019

"Rectificarea bugetară pozitivă care a fost făcută, între ghilimele, în august a fost o minciună. În realitate, preşedintele v-a prezentat datele privitor la deficitul bugetar şi situaţia este extrem de complicată. Trebuie să adoptăm în Hotărâre de Guvern rectificarea bugetară cel târziu în data de 30 noiembrie. Ministerul Finanţelor începe de săptămâna viitoare şi procedura de elaborare a bugetului de stat pe 2020 pe lângă pregătirea rectificării bugetare. Trebuie să avem informaţiile de la toate instituţiile publice, autorităţile locale. Proiectul de ordonanţă cred că poate să fie gata până în data de 15 pentru a parcurge procedurile de transparenţă şi de avizare, pentru ca în ultima săptămână din noiembrie să putem adopta OUG pe rectificarea bugetară", a declarat, joi, Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat că printre măsurile pe care le are în vedere Executivul pentru limitarea creşterii deficitului bugetar se numără şi reducerea cheltuielilor inutile şi îmbunătăţirea colectării.

"O rectificare bugetară care să reaşeze pe baze reale situaţia bugetară, lucruri normale. Nu putem să facem minuni, pentru că execuţia bugetară a fost realizată timp de 10 luni şi ceva de PSD. Este foarte complicat în mai puţin de două luni să apuci să faci toate corecţiile pe care le poţi face într-un program pe termen mediu", a completat Orban.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că fostul Guvern a lăsat la finalul lunii octombrie un deficit bugetar de 29 miliarde lei, însemnând 2,8% din PIB, care a depăşit deja deficitul bugetar programat pentru tot acest an.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au participat la Topul Naţional al Firmelor Private din România, joi, la Romexpo.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că nu este convins că România se poate încadra în ţinta de deficit de 3% pentru acest an, în condiţiile în care execuţia bugetară la nouă luni a arătat un deficit de 2,66% din PIB.

 

Citește și: