Cristina ANDREI
21093 vizualizări 15 mar 2017
Liberalul Ludovic Orban refuză să facă „portretul-robot” al viitorului preşedinte al PNL, însă spune că „trebuie să fie un om de dreapta în primul rând, un om care crede în valorile liberale, un om care se bucură de încredere din partea cetăţănilor României şi, mai ales, din partea bazei Partidului Naţional, un om care inspiră, un om care are forţa şi competenţa de a reclădi PNL”. 
 
În ciuda rezultatelor slabe înregistrate de PNL la ultimele alegeri, partidul rămâne principala forţă politică de dreapta, crede Orban, şi trebuie să încerce să atragă electoratul care împărtăşeşte valorile liberale, conservatoare. „Eu vreau ca Partidul Naţional Liberal să fie liderul autentic al dreptei în România”, răspunde Orban întrebat despre o eventuală alianţă sau fuziune cu USR-ul, variante pe care le-a adus în discuţie în urmă cu câteva săptămâni actualul lider al formaţiunii, Raluca Turcan. 
 
Referitor la colaborarea cu Dacian Cioloş, Orban susţine că îşi menţine poziţia pe care a avut-o încă de după alegerile locale, atunci când discuţiile referitoare la candidatul pentru funcţia de premier erau abia la început: tehnocratul ar fi trebuit să se înscrie în PNL, dacă îşi dorea să fie susţinut în continuare de partid, şi chiar şi în acest moment este de părere că fostul prim ministru ar trebui să facă acelaşi lucru.
 
„Mie mi s-ar părea normal ca domnul Cioloş să se înscrie în PNL, pentru că domnul Cioloş a fost sprijinit de-a lungul carierei de Partidul Naţional Liberal în toate poziţiile pe care le-a dobândit, atât pe plan naţional, cât şi pe plan european. PNL l-a sprijinit pentru poziţia de ministru al Agriculturii, pentru poziţia de Comisar european, pentru poziţia de premier. Deci domnul Cioloş a avut numai avantaje de pe urma PNL, aşa că eu cred că ar fi normal şi de bun simţ să se înscrie în Partidul Naţional Liberal. Dar este decizia domniei sale. (...) Nimeni nu poate să determine vreo garanţie pentru oricare dintre candidaţii la orice funcţie de conducere din partid, pentru că acesta este atributul exclusiv al membrilor, să-şi aleagă conducătorii la toate nivelurile”, a spus Orban. 
 
Acesta mai declară şi că nu-i este teamă că un nou partid condus de Dacian Cioloş ar putea să „fure” din electoratul PNL-ului, pentru că nu vede cu ce ar putea veni acesta nou faţă de ceea ce oferă liberalii. Orban mai consideră şi că faptul că cineva nu a fost membru de partid, dar a deţinut funcţii de ministru, prim ministru, comisar european, înseamnă că, de fapt, este în politică. „Nu poţi să susţii că este o alternativă la clasa politică, atâta timp cât tu ai fost parte din aşa-zisa clasă politică, sintagmă pe care eu nu o agreez, vă spun sincer. Au mai existat încercări de-a lungul timpului de a obţine voturi dând cu pietre în partidele politice existente pe scena politică”, explică candidatul la şefia PNL. 
 
Pentru alegerile parlamentare, partidul a avut o problemă de leadership şi ar fi trebuit să se uite cu atenţie la membrii săi, în loc să trimită în cursa electorală oameni fără suficientă experienţă, arzând, astfel, nişte etape, cu toate că existau în rândurile formaţiunii mulţi politicieni de calitate care „au tras pentru partid”. 
 
Referitor la candidatura sa, contestată de unii membri ai PNL, Orban răspunde că „e problema lor. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu cred că în democraţie trebuie să-ţi anunţi intenţiile privitoare la funcţiile pentru care intri în competiţie în mod transparent, în mod deschis. În ce mă priveşte, mi-am anunţat candidatura odată cu declanşarea alegerilor interne ca urmare a deciziei Biroului Politic Naţional care a pornit procedurile de alegeri interne. Adică eu consider că a fost chiar momentul potrivit”. 
 
Întrebat dacă nu se teme că decizia finală în procesul în care este acuzat de folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, una care deocamdată nu este definitivă, cu toate că pe fond a fost achitat, i-ar putea încurca toate calculele pentru şefia PNL, Ludovic Orban arată că, din acest punct de vedere, nu are „nicio emoţie”, dar recunoaşte că „este că e destul de ciudat ca un candidat care are şanse să câştige Primăria Capitalei să fie oprit din cursa pentru Primăria Capitalei de un dosar care nu stă în picioare”.
 
Despre colaborarea cu preşedintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban asigură că PNL va rămâne „un partener transparent” şi că, după ce el va prelua şefia partidului, va fixa drept obiectiv câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019 şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020, cu toate că este „aproape convins” că Iohannis nu va interveni în alegerile din cadrul formaţiunii. Un viitor mandat al lui Iohannis depinde, în primul rând de prestaţia şefului statului şi de încrederea de care se bucură din partea cetăţenilor, mai spune Orban, completând că „evident, va depinde şi de forţa PNL, pentru că partidul este principalul partener al preşedintelui Klaus Iohannis şi va fi şi în campania electorală din alegerile prezidenţiale”. 
 
Citiţi mai jos interviul integral cu Ludovic Orban, unul dintre candidaţii la preşedinţia PNL
 
Gândul: Cum aţi cataloga situaţia din PNL în acest moment?
 
Ludovic Orban: Este evident că am înregistrat o înfrângere electorală neaşteptată, care are cauze destul de serioase, iar partidul trebuie să fructifice alegerile interne pentru a remedia toate disfuncţionalităţile şi toate greşelile care au fost efectuate în ultimii doi ani. 
 
Gândul: Dacă ar fi s-o definiţi într-un cuvânt? 
 
Ludovic Orban: Este o dezamăgire, dar, în acelaşi timp, odată cu demararea alegerilor, este şi speranţă. 
 
Gândul: Vorbeaţi despre nişte „greşeli”, nişte „cauze foarte serioase” ale înfrângerii. Care sunt aceste cauze?
 
Ludovic Orban: În primul rând, îmi pare rău că nu s-a făcut o analiză serioasă în Partidul Naţional Liberal nici după alegerile locale, nici după alegerile parlamentare. Evident că am avut probleme de leadership, un leadership cu credibilitate destul de mică, fără o încredere foarte mare din partea oamenilor, şi aici nu mă refer numai la numărul 1, ci mă refer şi la liderii în plan secundar. De asemenea, am avut probleme de reprezentare, de multe ori ne-am îndepărtat de oamenii care simpatizează cu Partidul Naţional Liberal şi care empatizează cu valorile dreptei liberal-conservatoare, încercând de multe ori să concurăm pe teme populiste cu PSD-ul. 
 
De asemenea, am avut probleme de mesaj şi probleme de poziţionare politică. Am făcut greşeli şi în privinţa desemnării candidatului la funcţia de prim ministru şi cred că o mare greşeală a fost aceea că nu s-au organizat mai repede alegerile în Partidul Naţional Liberal, alegeri care ar fi dus la conduceri legitime şi ar fi permis membrilor PNL să-şi aleagă liderii. Fiind, practic, conducerile la toate nivelurile numite, fără o legitimitate conferită de baza partidului, acest lucru a contribuit foarte mult la lipsa de performanţă. 
 
Gândul: Cum poate PNL-ul, la următoarele alegeri, „să-i lovească în moalele capului pe PSD-işti”, cum a spus doamna Raluca Turcan?
 
Ludovic Orban: Deocamdată, cel mai important lucru sunt alegerile interne în partid. Aici, membrii PNL trebuie lăsaţi să-şi aleagă liderii, conducătorii, să-şi aleagă acei conducători care într-adevăr sunt cei mai serioşi, se bucură de încrederea membrilor de partid şi a cetăţenilor, pentru că asta este prima problemă care trebuie rezolvată prin alegeri, şi anume lideri credibili, lideri care să fie ascultaţi, care să inspire încredere, care să comunice foarte serios cu cetăţenii României. 
 
Evident, în baza alegerilor şi a liderilor care vor fi aleşi la toate nivelurile, Partidul Naţional Liberal trebuie să pună la punct o strategie foarte serioasă de recâştigare a alegătorilor pierduţi, ca să zic aşa. Să ne aducem aminte că, după alegerile prezidentiale, PNL era creditat în toate cercetările sociologice cu un scor de peste 42%, deci noi avem un bazin de extindere, există un public numeros de până la 50% dintre cetăţenii României, oameni care îşi doresc un partid puternic de dreapta, îşi doresc o guvernare care să aibă la bază principiile liberale, îşi doresc o forţă politică ce poate să-i reprezinte. Noi, evident, trebuie să devenim această forţă politică, să redevenim această forţă politică ce poate avea forţa de a-i reprezenta pe toţi aceşti oameni, oameni care trăiesc pe propriile picioare, din munca lor, din afacerea lor, din expertiza pe care o deţin într-un domeniu, din proprietatea sau proprietăţile pe care le deţin. În general, noi trebuie să reprezentăm tot ceea ce înseamnă partea dinamică a societăţii, partea civilizată, partea care îşi doreşte să se realizeze într-o societate pe baza competenţelor şi talentelor proprii. Trebuie să renunţăm la competiţia neproductivă pe care am dus-o uneori pe diferite teme care nu au relevanţă pentru alegătorii noştri. 
 
De asemenea, trebuie să reclădim încrederea între noi şi cetăţenii României, asta printr-o amplificare a comunicării directe, prin parteneriate cu tot ce înseamnă structuri ale societăţii civile, patronate, asociaţii profesionale, organizaţii de toate felurile, să deschidem larg uşa partidului către oamenii de valoare din societate care împărtăşesc valorile noastre şi vor să se alăture demersului nostru politic şi, nu în ultimul rând, să-i valorificăm foarte bine pe oamenii de calitate pe care îi are PNL şi la care până acum conducerea nu s-a uitat. 
 
Gândul: Vorbeaţi despre sondajele de după alegerile prezidenţiale în care PNL avea un scor de peste 40%. Având în vedere cele mai recente rezultate, cele de la parlamentare, ce credeţi că s-a întâmplat cu alegătorii care ar fi optat atunci pentru liberali?
 
Ludovic Orban: Cei mai mulţi nu au venit la vot, conform cercetărilor sociologice. Unii s-au şi reorientat, dar nu în procent foarte mare. Foarte mulţi nu au venit la vot pentru că nu s-au simţit reprezentaţi, pentru că PNL nu a avut mesaje, acţiuni, poziţionări politice care să-i facă pe aceşti oameni să simtă că există o forţă politică potrivită să-i reprezinte. 
 
Gândul: Cum ar trebui să fie viitorul lider al PNL?
 
Ludovic Orban: Potretul-robot al viitorului lider al PNL trebuie să-l facă cei 5.000 de delegaţi membri ai PNL care vor vota la Convenţia Naţională. 
 
Gândul: Atunci ce ar trebui să facă viitorul lider liberal pentru a aduce partidul pe linia de plutire? 
 
Ludovic Orban: Trebuie să fie un om de dreapta în primul rând, un om care crede în valorile liberale, un om care se bucură de încredere din partea cetăţănilor României şi, mai ales, din partea bazei Partidului Naţional, un om care inspiră, un om care are forţa şi competenţa de a reclădi PNL. Evident că trebuie făcuţi foarte mulţi paşi, în primul rând în fundamentarea deciziei politice noi trebuie să folosim tot din ştiinţe politice, sociologice, psihologice, trebuie să folosim sondajele de opinie pentru a vedea cu adevărat cercetările atât cantitative cât şi calitative, de asemenea trebuie să reconstruim tot ceea ce înseamnă structurile de specialitate ale partidului pe fiecare domeniu de activitate, comisiile de specialitate, trebuie să reconstruim un program de guvernare şi o viziune asupra dezvoltării României. De asemenea, trebuie să învăţăm să comunicăm mult mai bine, chiar prin apariţia foarte multor liberali noi care să fie implicaţi în comunicarea publică, prin generaliarea comunicării directe cu cetăţenii la toate nivelurile partidului. 
 
Gândul: Raluca Turcan a vorbit despre o eventuală colaborare între PNL şi USR, alianţă sau fuziune. Ar fi oportună o astfel de apropiere de USR?
 
Ludovic Orban: Preocuparea mea de căpătâi este relansarea Partidului Naţional Liberal, transformarea PNL în forţa politică de dreapta de care are nevoie societatea românească pentru a avea cu adevărat o evoluţie ascendentă pentru a asigura modernizarea şi dezvoltarea României. 
 
Gândul: Deci la nivel de individualitate, să înţeleg. Nu v-aţi gândit cumva că v-ar putea aduce un capital de imagine USR-ul, având în vedere scorul obţinut la parlamentare? 
 
Ludovic Orban: Vă repet, PNL este cea mai importantă forţă politică de pe dreapta scenei politice şi trebuie să fie concentratorul oricărei reprezentări a părţii din societate care împărtăşeşte valorile liberale, valorile conervatoare care generează, de fapt, politicile de dezvoltare. Eu vreau ca Partidul Naţional Liberal să fie liderul autentic al dreptei în România. 
 
Gândul: Acum câteva săptămâni, Dacian Cioloş spunea că nu exclude să intre într-unul dintre partidele de pe actuala scenă politică, şi este cunoscut faptul că PNL şi USR l-au susţinut în campania electorală pentru funcţia de prim ministru. Ce părere aveţi despre o eventuală înscriere a fostului premier în Partidul Naţional Liberal?
 
Ludovic Orban: E o decizie care îi aparţine domnului Cioloş. Eu mi-am prezentat poziţia, după cum bine va aduceţi aminte. După locale, când era dezbaterea cu desemnarea domnului Cioloş ca şi candidat la prim ministru, eu am spus categoric că trebuie desemnat candidat la prim ministru de PNL cu o singură condiţie: să se înscrie în Partidul Naţional Liberal. N-a făcut lucrul acesta. 
 
Mie mi s-ar părea normal ca domnul Cioloş să se înscrie în PNL, pentru că domnul Cioloş a fost sprijinit de-a lungul carierei de Partidul Naţional Liberal în toate poziţiile pe care le-a dobândit, atât pe plan naţional, cât şi pe plan european. PNL l-a sprijinit pentru poziţia de ministru al Agriculturii, pentru poziţia de Comisar european, pentru poziţia de premier. Deci domnul Cioloş a avut numai avantaje de pe urma PNL, aşa că eu cred că ar fi normal şi de bun simţ să se înscrie în Partidul Naţional Liberal. Dar este decizia domniei sale. 
 
Gândul: S-a vorbit despre aducerea lui Dacian Cioloş în PNL direct în postura de lider, ulterior mai mulţi liberali s-au dezis de domnia sa. Dumneavoastră ce viitor politic credeţi că ar putea avea acesta în PNL?
 
Ludovic Orban: Asta din nou domnul Cioloş trebuie să decidă, dacă vine în PNL, să se hotărască dacă vrea să candideze pentru orice funcţie. Problema este că noi avem alegeri în partid şi că nimeni nu poate să determine vreo garanţie pentru oricare dintre candidaţii la orice funcţie de conducere din partid, pentru că acesta este atributul exclusiv al membrilor, să-şi aleagă conducătorii la toate nivelurile. 
 
Gândul: Cum vedeţi iniţiativa fostului premier Cioloş de a-şi transforma ONG-ul într-o mişcare politică, „inclusiv un proiect politic nou sau un partid politic”? 
 
Ludovic Orban: Am aceeaşi părere pe care v-am exprimat-o. Am convingerea că Partidul Naţional Liberal are capacitatea de a-i reprezenta pe toţi cetăţenii României care nu sunt de acord cu modul în care guvernează PSD, care îşi doresc altceva pentru ei şi pentru ţara lor, care cred cu adevărat că este nevoie de o guvernare liberală, orientată pe dezvoltare economică, pe investiţii, pe dinamizarea economică, pe dezvoltarea spiritului antreprenorial, pe încurajarea fiecărui om care are o initiativă economică. Nu ştiu ce ar aduce nou faţă de ceea ce este PNL orice altă construcţie politică. 
 
Gândul: Dacian Cioloş spunea şi că are dorinţa să se implice în acest fel în următoarele alegeri „ca o alternative la actuala clasă politică”. Nu e cumva o contradicţie aici? Dumnealui a fost susţinut de PNL şi a mizat pe această susţinere pentru un nou mandat de premier.
 
Ludovic Orban: Faptul că cineva nu a fost membru de partid, dar a deţinut funcţii de ministru, prim ministru, comisar european, înseamnă că, de fapt, este în politică. Nu poţi să susţii că este o alternativă la clasa politică, atâta timp cât tu ai fost parte din aşa-zisa clasă politică, sintagmă pe care eu nu o agreez, vă spun sincer. Au mai existat încercări de-a lungul timpului de a obţine voturi dând cu pietre în partidele politice existente pe scena politică. Nu cred că e un mod de a obţine voturi, cred că oamenii te urmează atunci când le arăţi că ai, într-adevăr, o viziune, un program prin care poţi să dezvolţi România, poţi să asiguri un nivel de viaţă decent pentru orice om care vrea să se realizeze. 
 
Gândul: Vă e frică de faptul că un partid al lui Dacian Cioloş ar putea să fure din electoratul PNL?
 
Ludovic Orban: Nu. 
 
Gândul: Credeţi că a fost potrivită strategia PNL de a promova oameni noi la algerile parlamentare?
 
Ludovic Orban: Orice formaţiune politică şi orice conducere a fiecărui partid întâi trebuie să se uite cu mare atenţie la membrii săi. Nu neapărat la membrii din prima şi a doua linie, ci la membrii din baza partidului. PNL are o resursă umană foarte valoroasă, mai ales la baza partidului, o resursă care trebuie valorificată. Sigur că asta nu înseamnă că nu trebuie deschisă larg uşa partidului pentru orice om serios, de calitate din societate. Dar eu sunt împotriva arderii etapelor. O carieră publică, o carieră în viaţa politică se construieşte pas cu pas. Şi este nebenefic pentru o organizaţie cum e un partid politic ca oamenii de calitate care au tras pentru partid, care au legitimitatea pentru a accede la funcţii publice să fie trecuţi în planul doi pentru a promova nişte oameni noi care nu sunt cunoscuţi de organizaţii, care nu au fost testate, nu au fost verificaţi în procedurile pe care le avea partidul anterior. Eu cred că trebuie să existe o politică de resurse umane care să se bazeze pe meritocraţie. Şi anume, a asigura fiecărui membru al PNL accesul la funcţii publice în baza efortului, a meritelor şi a rezultatelor în activitatea politică. 
 
Gândul: Mai există în acest moment lupte interne în PNL între foştii liberali şi foştii democrat-liberali?
 
Ludovic Orban: În ceea ce mă priveşte pe mine, îi tratez pe toţi membrii PNL cu aceeaşi unitate de măsură, nu operez nicio discriminare. Cred că aşa este normal, pentru că fiecare om trebuie apreciat individual pentru educaţia sa, pentru competenţa sa, pentru activitatea pe care o depune în partid, nu trebuie judecat după etichete de grup sau după alte criterii. 
 
Gândul: Cum comentaţi, totuşi, tensiunile generate de comentarii precum cele ale domnului Mihai Voicu şi ale domnului Teodor Atanasiu, care au contestat candidatura dumneavoastră şi a domnului Predoiu, arătând că aţi „furat startul” şi că speră în apariţia unui al treilea candidat?
 
Ludovic Orban: E problema lor. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu cred că în democraţie trebuie să-ţi anunţi intenţiile privitoare la funcţiile pentru care intri în competiţie în mod transparent, în mod deschis. În ce mă priveşte, mi-am anunţat candidatura odată cu declanşarea alegerilor interne ca urmare a deciziei Biroului Politic Naţional care a pornit procedurile de alegeri interne. Adică eu consider că a fost chiar momentul potrivit, când au demarat alegerile. Orice alt comentariu este un comentariu de natură subiectivă pe care eu nu vreau să-l iau în seamă. 
 
Iar felul meu de a face campanie este un fel cât se poate de simplu. Deci eu mă duc în fiecare organizaţie judeţeană, mă întâlnesc cu baza partidului, cu reprezentanţii partidului, cu primarii, viceprimarii, consilierii locali, judeţeni, cu toţi oamenii care duc greul bătăliilor electorale din fiecare comunitate locală. În Campania asta nu-mi critic competitorii, nu fac altceva decât, în primă fază să-i ascult pe colegii mei, iar în faza a doua să le prezint viziunea mea, programul meu pentru partid şi proiectele necesare pentru a pune în practică strategia, programul, viziunea. 
 
Gândul: Au apărut informaţii în presă potrivit cărora încă un candidat la preşedinţia partidului ar urma să fie Ilie Bolojan. Dacă această candidatură s-ar concretiza, credeţi că s-ar schimba ceva în mod radical? 
 
Ludovic Orban: Cum pot să comentez eu o candidatură care nici nu s-a anunţat? Oricine vrea să candideze trebuie să-şi anunţe oficial candidatura în forurile statutare ale partidului, să-şi facă campanie. Cred că orice om care intră în competiţe dacă face o campanie serioasă poate să aducă un plus în viaţa partidului şi oferă o oportunitate suplimentară membrilor PNL în alegerea celui mai potrivit lider.
 
În ceea ce mă priveşte pe mine, nu poate să se schimbe în niciun fel, pentru că eu v-am explicat cum îmi duc campania, campania mea este o campanie de comunicare direct cu baza partidului, este o campanie pozitivă, dominate de fair play şi de respect faţă de orice competitor. 
 
Gândul: Cum ar trebui să se desfăşoare viitoarele alegeri în PNL? Raluca Turcan vorbea la un moment dat despre un sistem în care ar putea să voteze fiecare membru al partidului.
 
Ludovic Orban: Acesta este amendamentul propus de mine, ca preşedintele partidului, să fie votat de toţi membrii PNL. Din păcate, acest amendament a fost respins la statut în Biroul Politic, la o distanţă mi se pare de două voturi. Nu i-am înţeles pe colegii mei de ce fug de democraţie şi de ce nu au încredere în membrii PNL. În ce mă priveşte pe mine, eu am încredere în membrii PNL, în discernământul lor şi în capacitatea de a alege cel mai bun lider. Până la urmă a rămas sistemul de alegere în Congres sau Convenţie Naţională. A fost, totuşi, o cedare: nu este un Congres mic, ci este un Congres cu reprezentativitate largă la care vor participa 5.000 de delegaţi din partea organizaţiilor, deci este un Congres mare. Oricum, dacă voi ieşi preşedinte, garantez că viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal va fi ales de toţi membrii formaţiunii. 
 
Gândul: Este acest Congres de largă reprezentativitate o garanţie că alegerile vor fi corecte, transparente, de jos în sus, aşa cum se doreşte?
 
Ludovic Orban: Nu pot să-mi imaginez altceva în PNL decât algeri libere şi corecte. Partidul Naţional Liberal trebuie să redevină ceea ce a fost de-a lungul timpului, şi anume cea mai democratică formaţiune politică de pe scenă.
 
Gândul: Care credeţi că sunt aşteptările pe care le au oamenii de la PNL în ceea ce priveşte justiţia şi lupta anticorupţie, având în vedere controversele apărute pe marginea OUG 13 şi a Legii graţierii, din postura de opoziţie, cu aspiraţii la putere după următoarele alegeri?
 
Ludovic Orban: Cunoaşteţi foarte bine poziţia Partidului Naţional Liberal, noi am sprijinit întotdeauna lupta anticorupţie, lupta serioasă anticorupţie, am sprijinit activitatea puterii judecătoreşti, a Parchetelor, întotdeauna am votat în Parlament în favoarea solicitărilor formulate fie de Ministerul Justiţiei fie de procurorul general, suntem un partid cu o poziţie foarte clară în această privinţă. 
 
Gândul: Cum evaluaţi acum episodul dosarului în care sunteţi acuzat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite?
 
Ludovic Orban: Mi s-a făcut o nedreptate uriaşă. Toată cariera mea politică, din 1992 de când am ocupat prima funcţie de consilier local până la momentul la care mi s-a făcut acest dosar a fost o carieră de cinste, corectitudine, legalitate. Totdeauna m-am bazat doar pe respectarea strictă a legii, pe o corectitudine de multe ori considerată excesivă de mulţi dintre colegii mei şi chiar de subalternii pe care i-am avut în diferitele instituţii publice pe care le-am condus. Iar în ceea ce priveşte fapta pentru care am fost acuzat, ea nu există, efectiv. Am mai dat explicaţii pe tema asta, nu mi-am folosit în niciun fel funcţia de conducere în partid, nu am încasat niciun ban, restul sunt speculaţii. Iar decizia instanţei de fond arată că adevărul este de partea mea.
 
Gândul: Ţinând cont de faptul că v-a scos, practic, din lupta pentru Primăria Bucureştiului, vi s-a părut că a fost acolo un scop ascuns?
 
Ludovic Orban: Adevărul este că e destul de ciudat ca un candidat care are şanse să câştige Primăria Capitalei să fie oprit din cursa pentru Primăria Capitalei de un dosar care nu stă în picioare. Dar, credeţi-mă, nu am stat să caut, să cercetez şi nu mă bazez pe nicio speculaţie. Pur şi simplu cred că a fost un exces al unui procuror care, de altfel, astăzi nici nu mai lucrează în DNA. Şi acest exces nu trebuie să pună umbră pe activitatea majorităţii procurorilor DNA care au instrumentat dosare în mod legal, profesionist, dosare care de multe ori au reuşit sancţionarea unor fapte de corupţie. Nu am niciun fel de emoţie, chiar dacă nu e decizie definitivă.
 
Gândul: Aţi declarat că v-aţi întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de depunerea candidaturii. Este acesta un semnal că şeful statului vă susţine pentru funcţia de preşedinte al PNL? 
 
Ludovic Orban: Nici nu l-am prezentat în acest mod, pur şi simplu am fost întrebat. Şi, întrebat fiind, am şi spus că eu nu pot să relatez discuţii care au loc între doi oameni, că nu-mi stă în fire, asta e educaţia mea. În mod evident, după ce voi ieşi preşedinte al PNL, partidul va rămâne un partener al preşedintelui Iohannis, evident un parteneriat transparent, clar pentru susţinerea unor obiective commune. Iar, în mod evident, pentru Partidul Naţional Liberal voi fixa ca obiectiv câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019 şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020. 
Nu cred, adică sunt aproape convins că preşedintele Iohannis nu va interveni în alegerile interne pentru că îl cunosc şi ştiu foarte bine respectul domniei sale faţă de funcţionarea democratică a  partidelor politice, şi a PNL, pe care l-a condus. Practic, misiunea de a alege conducerea partidului la toate nivelurile, nivel local, judeţean şi naţional, este misiunea membrilor PNL. 
 
Gândul: Un al doilea mandat al lui Klaus Iohannis depinde de evoluţia PNL-ului sau, dimpotrivă, şansa PNL-ului să ajungă la guvernare va fi dată de o nouă victorie a şefulu statului în viitoarele alegeri prezidenţiale? 
 
Ludovic Orban: Un nou mandat al preşedintelui Iohannis depinde, în primul rând de prestaţia domniei sale şi de încrederea de care se bucură din partea cetăţenilor. Evident, va depinde şi de forţa PNL, pentru că partidul este principalul partener al preşedintelui Klaus Iohannis şi va fi şi în campania electorală din alegerile prezidenţiale. 
 
Gândul: Dar dacă situaţia partidului se menţine în aceiaşi termeni, ce credeţi că se va întâmpla?
 
Ludovic Orban: Să nu mi-o luaţi ca o lipsă de modestie, dar în cazul în care voi fi ales preşedinte al PNL, garantez că Partidul Naţional Liberal se va relansa, chiar spectaculos. 
 
 

Citește și: