Sorina Ionaşc
2139 vizualizări 30 dec 2014

Deputatul PNL Radu Zlati a criticat ordonanţa care modifică Legea Educaţiei, astfel încât cei care au un titlu de doctor să poată renunţa la el. Referitor la actul normativ, fostul consilier al lui Crin Antonescu a spus că se află la graniţa dintre "nelegitim şi incompetent", mai ales că a fost dată pentru un singur beneficiar: Victor Ponta.

"Bâjbâind mereu între util, nelegitim şi incomplet, iniţiativele legislative ale Guvernului Ponta şi ale miniştrilor Educaţiei Naţionale giraţi de către acesta continuă să fie cârpiri ale unui univers educaţional care are nevoie de o reformă profundă. Reformă pe care actuala guvernare nu este, în mod evident, nici doritoare nici capabilă să în realizeze", a transmis Radu Zlati, printr-un comunicat de presă.

Ordonanţa pentru un singur om, care prevede faptul că cei care vor să renunţe la titlul de doctor să o poată face atunci când doresc, a fost adoptată luni, în şedinţa de Guvern, în condiţiile în care, în urmă cu aproximativ două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat pe Facebook ca va renunţa la titlul de doctor.

"Resping ideea emiterii unei legi pentru o singură persoană – mai ales când, prin acea lege, persoana respectivă încearcă să îşi acopere din punct de vedere legal o culpă. Cu alte cuvinte, domnul VV Ponta emite, ca şef al Guvernului, o OUG prin care să îngroape scandalul mediatic şi politic al acuzaţiei de plagiat. Acuzaţie care, strict legal, a fost respinsă, în 2012, tot prin modificări ale legislaţiei pertinente în domeniul recunoaşterii titlurilor ştiinţifice. Respinsă dar nu şi uitată, căci un plagiat (dacă el există) este un plagiat indiferent dacă o comisie a negat sau nu existenţa sa. Explicaţiile noului ministru al Educaţiei Naţionale nu mă satisfac. Domnia sa nu a reuşit să explice dacă există vreo prevedere similară în legislaţia vreunui stat civilizat, nici în ce constă necesitatea şi urgenţa unei astfel de modificări legislative (alta decât dorinţa premierului de a şterge o pată din CV-ul personal). În locul unei decizii din partea Justiţiei sau a unui for ştiinţific ni se propune o renunţare din partea plagiatorului a titlului ştiinţific obţinut prin fraudă intelectuală", a adăugat Zlati.

În plus, liberalul vorbeşte şi despre comparaţia făcută de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu medicii care pleacă să profeseze în străinătate, comparaţie despre care Radu Zlati spune că nu se aplică în această situaţie.

"Chiar în cazul în care nu ar mai profesa, medicul este, totuşi, deţinător al Diplomei de studii, pe care o poate pierde numai în urma unei hotărâri judecătoreşti. Pe de altă parte, domnul Ponta a beneficiat şi beneficiază de urmări ale titlului de doctor, urmări de natură financiară, de carieră profesională, de statut social, etc. Să amintim numai de calitatea sa de cadru didactic universitar, calitate strâns legată de deţinerea titlului doctoral", a explicat deputatul PNL.

Referitor la cea de-a doua modificare a Legii Educaţiei, cea privind învăţământul dual, Radu Zlati o consideră binevenită, dar incompletă.

"În comisiile reunite ale Parlamentului, Guvernul nu a sprijinit amendamentul PNL prin care se cerea mărirea numărului de burse pentru învăţământul profesional – aceasta în condiţiile în care mulţi dintre elevii care ar fi urmat aceste cursuri aparţin unor medii vulnerabile economic. Acest fapt, coroborat cu acela că Ministerul de resort nu deţine nici un program de finanţare a şcolilor şi liceelor, astfel încât acestea să fie dotate cu necesarul de echipamente pentru înfiinţarea unor clase profesionale, întreaga greutate fiind lăsată asupra parteneriatelor cu agenţii economici, face modificarea legislativă să fie mai mult o figură de stil, la orizontul anului şcolar 2015-2016", a adăugat el.

Guvernul a adoptat luni, 29 decembrie, o ordonanţă de urgenţă care aduce şase modificări la Legea Educaţiei, printre care şi posibilitatea ca cineva care deţină titlul de doctor să poată renunţa la el, fără să mai fie nevoie de o hotărâre judecătorească.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului ştiinţific - este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru - devine nul de la data emiterii ordinului de revocare", a explicat ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a precizat că, până acum, nu are la cunoştinţă decât de un singur beneficiar, şi anume Victor Ponta. Premierul a transmis, la mijlocul lunii decembrie, o scrisoare rectorului Universităţii Bucureşti în care îl anunţa că renunţă la titlul de doctor obţinut  în 2003, precizând că după ce va părăsi viaţa politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”. Anunţul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

Citește și: