33360 vizualizări 6 apr 2016

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modifică.

Suciu a precizat că majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.

El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică ''mai mult de jumătate dintre bugetari''.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenţilor sociali - până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

Problema salarizării bugetarilor va fi rezolvată printr-o OUG care va corecta disfuncţionalităţile apărute pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării în jumătatea inferioară a grilei de salarizare şi printr-un un proiect de lege multianual aplicabil din 2018, a anunţat guvernul înaintea şedinţei de miercuri.

"O să avem o primă discuţie pe un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care ni-l putem asuma noi ca Guvern cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării salariale în jumătatea inferioară a grilei de salarizare (...) Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanţă de urgenţă încă din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor", le-a spus Cioloş miniştrilor prezenţi la şedinţa de miercuri a Executivului.

Cioloş a mai spus că Guvernul va veni şi cu un proiect de lege care va fi complementar ordonanţei de urgenţă

El a spus că este vorba de un proiect de act normativ care să vină cu o abordare multianuală, din 2018, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară, care să fie corelată cu reforma administraţiei publice.

''O reformă a administraţiei publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că, din punct de vedere politic, va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că e de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să o supunem dezbaterii '', a subliniat premierul.

El a mai spus că proiectul de lege va fi discutat în Guvern în perioada următoare, după care va fi dezbătut cu sindicatele şi cu societatea civilă.

''Cele două abordări se leagă. Propunem această ordonanţă pentru a acoperi cea de-a doua jumătate a acestui an şi 2017, în idea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018. Atunci, până în 2018, venim cu corecturile şi cu rezolvarea acestor inechităţi, care intră în ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului'', a concluzionat Dacian Cioloş.

Citește și: