Andrei Luca POPESCU
Otilia Ciocan
11491 vizualizări 17 dec 2014

CCR a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, conform unui comunicat de presă al CCR.

Această indicaţie a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) şi art.147 alin. (2) din Constituţie.

Articolul 115 se referă la delegarea legislativă şi la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.

Articolul 147 se referă la deciziile Curţii Constituţionale, iar la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”.

Prevederile acestei ordonanţe au permis migraţia aleşilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidenţiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD.

Ordonanţa de urgenţă a fost respinsă iniţial de plenul Camerei Deputaţilor, însă a fost aprobată de Senat, la începutul lunii decembrie.

Iordache, PSD: „Cine a trecut să-i fie de bine”

Iniţiatorii acestei ordonanţe au urmărit atragerea de sprijin în teritoriu pentru PSD şi candidatul la preşedinţie Victor Ponta, după ruperea USL şi pierderea sprijinului PNL în teritoriu.

Florin Iordache, deputat PSD, a declarat pentru gândul că „la prima citire” aleşii locali care au migrat pe baza ordonanţei 55 nu îşi pierd mandatul. „Cine a trecut să-i fie de bine, şi cu asta basta. Aşteptăm să vedem motivarea deciziei CCR în Monitorul Oficial”, a spus Iordache, care a spus că discuţia va fi reluată în Parlament, în luna februarie 2015.

Gabriela Firea, purtătoarea de cuvânt a PSD, a declarat într-un comunicat de presă că „aleşii locali care şi-au schimbat partidul nu au de ce să se teamă, deoarece au făcut-o în mod legal, pe baza unui act normativ aflat în vigoare”.

PNL cere demisia Avocatului Poporului

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului ar trebui să-şi dea demisia, după decizia Curţii Constituţionale.

”Decizia Curţii Constituţioanle este o aşteptare mai veche a PNL. Din păcate, Avocatul Poporului, singurul abilitat să sesizeze Curtea Constituţională încă din faza adoptării de către Guvern a acestei ordonanţe, a strălucit prin nepăsare şi dezinteres faţă de sesizarea PNL privind Ordonanţa 55. Avocatul Poporului nu a mişcat un deget şi a tolerat această abatere gravă a Guvernului, care a încercat să legalizeze traseismul politic în plină campanie electorală”, a precizat pentru Mediafax, prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.

Argumentele cu care PNL a atacat la CCR ordonanţa

Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Deputatul PNL Teodor Nicolescu arăta în 10 decembrie, când a anunţat că a fost sesizat CC, că cei care au redactat OUG 55 "au mentalitate de baroni".

"Dacă un consiliu local sau judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului înseamnă că acel consiliu nu funcţionează. Atâta timp cât consiliile locale şi judeţene şi iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcţionează, pentru că nu există obligaţie ca un consiliu judeţean să facă tot ceea ce i se cere", a spus Nicolescu.

Deputatul PNL a menţionat că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situaţie pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizii ale Curţii Constituţionale care precizează că "legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu".

El a mai precizat că în situaţia în care Curtea Constituţională va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ.

"Dacă cei de la CC vor admite sesizarea noastră este posibil ca în motivarea deciziei să ne dea şi nişte îndrumări cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele aleşilor locali care au migrat, n.r.), dacă nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere şi conform Constituţiei atunci când se respinge OUG trebuie ca legiutorul să stabilească şi ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanţei respinse", a spus Nicolescu.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Citește și: