Departamentul Social - Mediafax
1111 vizualizări 20 ian 2019

Deputatul USR Stelian Ion s-a prezentat, luni, la sediul Ministerului Justiţiei pentru a discuta cu Tudorel Toader despre OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale, şi a declarat la ieşire că propunerea este catastrofală şi că este cu dedicaţie pentru actuala Putere.

„La Ministerul justiţiei au un proiect ordonanţata de urgentă prin care sa redeschidă toate dosarele judecate definitiv de completul de cinci judecători la Înalta Curte între 2014 şi prezent. Mi se pare o propunere catrastofală, neconstituţională. (...) Lumea trebuie să ştie ca Puterea actuala încearcă albirea dosarelor marilor corupţi. Primul pas e sa se redeschidă toate dosarele judecate definitiv. Au încercat odată să deschidă toate dosarele din 1991 şi nu le-a reuşit”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, la Ministerul Justiţiei, după ce a discutat cu Tudorel Toader.

Potrivit lui Ion, la discuţie, Tudorel Toader i-a spus, în contextul Ordonanţei, că este echitabil ca o persoană să fie judecată de un complet legal constituit. Deputatul USR consideră, însă că decizia este una pentru Putere.

„Din punctul nostru de vedere, este data cu dedicaţie pentru Puterea actual, pentru marii corupţi din putere care sunt conduşi de Liviu Dragnea, care e cel mai cunoscut şi e în vârful piramidei. Să nu uităm de baronii locali, de jupâni din judeţe care au spoliat judeţele ţării. (...) Dacă românilor le convine să fie furaţi în continuare şi să vadă cum aceşti hoţi pleacă în ţări străine fără să răspundă pentru aceste fapte, o chestiune care ar fi foarte tristă”, a mai spus sursa citată.

 Stelian Ion a mai precizat că a sesizat Avocatul Poporului, deşi era în vacanţă atunci când l-a căutat.

„Mari speranţe în Avocatul Poporului în ultimul timp nu mai avem, dar solicitarea publică am făcut-o. Avocatul trebuie sa conştientizeze ca reprezintă o instituţie, nu infractori”, a mai spus deputatul.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat luni, după ce Tudorel Toder a anunţat ca pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite, că acesta îi oferă lui Dragnea garanţia că va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumul.

 ”Tudorel Toder îi oferă lui Liviu Dragnea garanţia că va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumul. Condamnatul Dragnea a dispărut de la sfârşitul anului trecut într-un concediu prelungit. Se va întoarce din nou în spaţiul public românesc imaculat. Va clama victoria în lupta sa împotriva justiţiei. Milioane de români care au respectat legile acestei ţări sunt umiliţi încă o dată. Află acum, în anul 2019, că există oameni mai presus de lege. Învaţă că există dreptate, dar nu pentru oricine. Văd, din ce în ce mai clar, că există oameni şi supra-oameni”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea mai afirmă că PNL nu va abandona lupta pentru democraţie, lege şi dreptate în România.

”Le promit asta românilor care, deşi sunt acum umiliţi de o mână de infractori ajunşi să facă legi, cred în această ţară şi în viitorul ei în Europa”, a adăugat liderul PNL.

„La Ministerul Justiţiei, nu la mine avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Spuneam aseară (duminică, n.r.) că doamna prim ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o atare Ordonanţă. Pentru a fi adoptată, Ordonanţa de Urgenţă va respecta normele de tehnică legislativă privind transparenţa decizională, se va solicita avizul consiliului legislativ, se va solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, funcţie de care se va decide dacă şi când se va decide conţinutul final pe care să-l aibă proiectul. Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă şi cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent de o parte, de o instanţă legal constituită pe de altă parte”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Toader a mai spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

„Un lucru pe care nu l-aţi subliniat - Eu m-am referit la toate cauzele pronunţate definitiv de complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Toate. Condamnaţi sau achitaţi, procesul derulat în faţa unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. Sigur, o anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi, în speranţa că în contestaţia în anulare se poate ajunge la altă soluţie, dar în opinia mea, trebuie şi pot să fie preocupaţi şi cei care au fost achitaţi de complete”, a subliniat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, contestaţia nu va fi depusă de către cel achitat: „Dar cine? Procurorul, ca a fost procuror de la DNA sau de la o altă structură. Nu ştiu dacă sunt mai multe cauze în faţa unor complete nelegal constituite în care s-au pronunţat achitări sau condamnări. Trebuie să aibă dreptul la un proces echitabil. Toţi vor fi puşi în aceeaşi situaţie”.

Tudorel Toader a declarat, luni, că atenţia privind emiterea unei posibile Ordonanţe de Urgenţă ar trebui să se îndrepte, cel puţin în egală măsură, spre cei care au generat „acest eveniment neplăcut”, adică spre cei care au constituit completele de 5 judecători de la ÎCCJ din 2014 până în prezent.

„Referitor la declaraţia privind posibila Ordonanţa de Urgenţp pentru contestaţia în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2104 încoace, la zi, au fost condamnaţi în complete sau de complete nelegal constituite. Cred că atenţia dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele şi am ajuns în situaţia în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti," a declarat ministrul Justiţiei, la România TV. "Ordonanţa e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil."

Ministrul nu crede că partenerii europeni vor avea obiecţii.

"Membrii familiei europene sunt dornici de stabilitea statului de drept. Câtă vreme avem o instanţă constituţională naţională şi ea spune că Justiţia s-a înfăptuit pe lângă lege, nu cred că partenerii europeni, MCV, vor putea spune altceva, pentru că ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR, ceea ce nu s-a făcut şi nu cred că se face," consideră Toader.

Cel mai probabil, varianta ordonanţei va fi aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

”A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecătoruii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda cu aceeaşi măsură, să redăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat. Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcute pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe baza de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală,” explică Tudorel Toader.

Tudorel Toader susţine că ameninţările cu condamnarea României la CEDO nu se bazează pe realitate, deoarece Curtea a stabilit doar un termen pentru a prezenta graficul cu remedierea condiţiilor din închisori.

”Lucrul pe care-l ştim cu toţii, unii nu-l recunosc, faptul că Instanţa Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmaţia: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni, să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmaţii au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege iniţiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componenţa anterioară, a propus schimbarea - în loc de 3 zile câştigate la liberare condiţionate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNL, USR, Opoziţia care critică legea a fost foarte vocală în a o susţine”, aminteşte Toader, care adaugă că, atunci când legea a ajuns la preşedinte pentru promulgare, Iohannis ”nu şi-a pus problema dacă este oportună sau nu”.

”Acum îi vedem efectele. Eu repet şi îmi asum ce fac eu şi Ministerul Justiţiei şi nu ce fac alţii în legătură cu reglementările, pentru că avem competenţe partajate. Am văzut parcursul legislativ, am vorbit cu doamna premier, cu Admnistraţia penitenciarelor, am făcut o nouă evaluare şi vom decicde mâine (luni - n.red.)ce e de făcut. Sunt mai multe variante, dar nu pot avansa eu varianta finală. E important să aflăm adevărul cum e din practica judiciară, din procesul legislativ.”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader este aşteptat să prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineaţa, o analiză cu privire la recursul compensatoriu şi efectele sale, dar şi propunerile legislative pe care le are. 

Orban: Ordonanţa nu are bază constituţională

Preşedintele PNL Ludovic Orban consideră că ordonanţa anunţată de Tudorel Toader pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite nu are temei constituţional.

”E clar că PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnaţi şi pentru cei necondamnaţi, în încercarea de a îi scăpa de pedeapsă, atât pe unii, cât şi pe ceilalti,” a declareat Orban pentru Mediafax. ”O astfel de ordonanţă este neconstituţională. Decizia Curţii este foarte clară. Practic se va lăsa la latitudinea instanţei să considere cursul proceselor care se derulează, să decidă care probe sunt administrate corect şi care nu. Nicidecum nu creează bază constituţională pentru o astfel de ordonanţă. Cu siguranţă nu există un temei constituţional pentru emiterea unei astfel de ordonanţe şi vom încerca prin toate mijloace să ne opunem adoptării unui astfel de act normativ.”

Liderul liberal crede că guvernanţii caută, de fapt, diferite forme de graţieri şi amnistii.

”De 7 ani de zile, PSD are obsesia legii aministiei şi graţierii. Nereuşind să dea o lege a amnistiei şi graţierii, au declanşat toate procedurile posibile pentru a da diferite forme de graţieri şi de amnistii. De la recursul compensatoriu, în care au scos 14.000 de deţinuţi pe stradă, punând în pericol viaţa, integritatea şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean român, până la proiectul de lege atacat de noi la CCR privind desecretizarea tuturor actelor emise în baza deciziei CSAT din 2005 şi până la toate falsele conflicte de natură constituţională, declanşate pe diferite teme, sunt disperaţi să îşi scape infractorii de pedeapsă,” crede preşedintele PNL.

USR: PSD îl scapă pe Dragnea de condamnare

USR avertizează că - prin ordonanţa anunţată de Toader - PSD vrea să îşi scape preşedintele de condamnarea din Dosarul Referendumului. şi cheamă lumea la proteste de stradă.

”Istoria se repetă! Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care, practic, va anula toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, începând cu anul 2014. Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani. La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!” scriu reprezentanţii USR pe Facebook.

Marius Paşcan, PMP: PSD dă foc României!

Deputatul PMP Marius Paşcan face apel la oameni să iasă în stradă, deoarece PSD ”dă foc României” pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie.

”Săriţi, oameni buni! La doi ani de la mârşăvia care a scos România în stradă, cu privire la promovarea OUG 13 pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în scopul asigurării condiţiilor pentru punerea în libertate şi la adăpostul legii a politicienilor infractori, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a detonat duminică „bomba” serii. A transmis public că Guvernul va adopta curând o ordonanţă de urgenţă care, finalmente, anulează toate sentinţele, începând cu anul 2014, care au fost stabilite de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,” scrie Paşcan pe Facebook.

El avertizează că ordonanţa nu e decât o formă mascată a amnistiei.

”Această ordonanţă cu dedicaţie este menită să-l facă scăpat pe Liviu Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumul, precum şi pe alţi câteva sute de acoliţi şi infractori deja condamnaţi definitiv de ÎCCJ. Această nouă OUG este de fapt un act normativ pentru o amnistie şi graţiere mascate. Pentru a scăpa de puşcărie, Liviu Dragnea dă foc României! Nu-l interesează poziţia actuală delicată a României, aflată la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, nici decredibilizarea irevocabilă a ţării în raport cu partenerii săi europeni, nici efectele grave generate de recursul compensatoriu, care oricum a adus pe străzi infractori periculoşi… Nu contează nimic, oameni buni, Dragnea (PSD), Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) şi şleahta de politicieni cu grave probleme penale trebuie cumva salvaţi, trebuie să scape cu averile dobândite fraudulos intacte. Săriţi!!!”

 

Citește și: