Petriana Condrut
6225 vizualizări 12 feb 2019

Jurnalistul Ion Cristoiu reproşa pe blogul său că ”SRI n-a schiţat nici măcar o virgulă în încercarea de a convinge opinia publică de la noi că a cerut o creştere din motive obiective”.

Marţi dimineaţa, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvînt al SRI a tranmis jurnalistului un răspuns, alături de un grafic, intitulat "Situaţie privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistenţa socială şi a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019".

În răspuns se arată că doar 16% din totalul bugetului este alocat funcţionării, în rest sumele fiind dedicat pensiilor şi salariilor (inclusiv pensiilor din SIE). În plus, Serviciul are atribuţii în zona controlului bagajelor în aeroporturi sau al transportului de documente neclasificate.

"Funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau.(...) Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ," explică Marincea. "Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu??”

Redăm integral răspunsul lui Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, transmis jurnalistului Ion Cristoiu.

"Maestre, am citit editorialul dumneavoastră despre buget şi pentru că aţi scris acolo că nu am explicat creşterile de buget, o să încerc să vă explic aici.

O să vă dau doar câteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor şi salariilor. Cu alte cuvinte, noi funcţionăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri si pensii. Avem mulţi angajaţi? Pentru că funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau... Avem mulţi angajaţi, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poşta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport şi brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu şi mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securităţii naţionale? Nu noi.

Avem şi mult mai mulţi pensionari decît angajaţi. Noi plătim pensiile şi pentru SIE, din bugetul SRI. Şi nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atîţia ofiţeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii şi pensii mai mari, nu-i aşa? Nu poţi să dai o lege prin care măreşti bugetul de pensii şi salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcţionarea Serviciului pentru a le putea acoperi.

Din 2015 şi pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcţionare al SRI, de la plata facturilor de energie şi pînă la activitatea efectivă de informaţii, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%. (Vedeţi ce e cu verde în grafic). O să ziceţi «sînteţi prea mulţi, daţi afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii şi presiunea pe buget creşte. O să ziceţi «daţi afară tineri, nu ofiţeri cu drept de pensie». Păi nu avem pîrghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decît după ce pleacă doi. Numărul angajaţilor a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu? Şi atunci vă las pe dumneavoastră să trageţi singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”

Grafic cu cheltuielile SRI din ultimii 5 ani

”Despre Cruciada angajată de Liviu Dragnea pentru trecerea unor sume de bani de la Servicii la vitamina D am discutat pe larg cu Monica Mihai la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu difuzată on line pe Mediafax şi site-ul Gîndul.info duminică, începînd cu ora 17,” aminteşte Ion Cristoiu pe blogul său. ”Pus faţă în faţă cu declaraţiile lui Liviu Dragnea am făcut următoarele observaţii:

- Preşedintele PSD nu prezintă opiniei publice decizia de transferare a banilor de la Servicii la Vitamina D ca fiind una luată de CExN, ci ca fiind una care-i aparţine în totalitate.

- Liviu Dragnea nu ia atitudine faţă de creşterea bugetelor la instituţiile de forţă de pe poziţiile unui politician convins că bugetele la instituţiile de forţă trebuie să scadă, nu să crească, mai ales în România, unde aceste instituţii au devenit jucătoare pe piaţa politică în chip anticonstituţional. El se dedă la o demagogie ieftină, cerînd luarea de bani de la Servicii şi darea lor la vitamina D, cerinţă aiuritoare, deoarece absenţa banilor de la Vitamina D nu-şi are cauza în creşterea bugetelor la Servicii.

- Liviu Dragnea se referă doar la Bugetele Serviciilor. Deoarece ele cresc şi la SPP şi STS, normal ar fi fost să ceară ca banii pentru vitamina D să fie luaţi şi de la aceste două instituţii de forţă, nu doar de la Servicii.

Vineri, 8 februarie 2019, Guvernul Viorica Dăncilă adoptă în şedinţa de Guvern Proiectul de Buget pe 2019.

Dat publicităţii Documentul adoptat de Guvern ne lasă cu gura căscată:

La instituţiile de forţă situaţia e cea din Proiectul de buget pus pe site-ul Ministerului Finanţelor în 31 ianuarie 2019, Documentul care a stîrnit reacţia lui Liviu Dragnea şi în urma căruia a cerut el luarea de bani de la Servicii şi transferarea acestora la vitamina D. Deşi el a intervenit de două ori în această chestiune, Guvernul Viorica Dăncilă n-a luat nici măcar un leu de la Servicii pentru a da, la cererea şefului PSD, vitaminei D.

Vineri, 8 februarie 2019, după adoptarea documentului, Eugen Teodorovici a ţinut o conferinţă de presă despre Buget. Cu acest prilej, întrebat asupra bugetelor repartizate Serviciilor, ministrul a avut următorul dialog cu presa:

- S-a redus bugetul serviciilor secrete?

- Ca şi Guvern, am facut o propunere de buget, am discutat în CSAT, dacă se făcea o astfel de modificare trebuia să o trecem prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii, care vor fi propunerile si vom vedea la vot final.

Din cîte se vede, ministrul confirmă că Guvernul n-a îndeplinit voinţa lui Liviu Dragnea. Domnia sa motivează asta prin faptul că bugetele instituţiilor de forţă s-au aprobat în CSAT din 19 decembrie 2018 şi prin urmare dacă s-ar fi schimbat ar fi fost nevoie de o nouă trecere prin CSAT. Unde Klaus Iohannis ar fi respins un buget care nu prevede creşterea sumelor pentru Garda sa pretoriană.

Despre acesta argument a vorbit şi Traian Băsescu într-o emisiune la TV, România 9, la care am participat :

”Ca mecanism, Daddy s-a aruncat cu capul în piscină, pentru că acum mustăcesc şi rîd toţi. O amputare a bugetului, după ce a primit avizul CSAT, nu o mai poate face Guvernul, că a fost acolo. Numai Parlamentul şi cu aviz de la Comisia de supraveghere a serviciilor.(…) Lista cu priorităţile de informaţii se apobă în CSAT cu premierul acolo, cu ministrul Justiţiei, cu ministrul de Finanţe, care sunt membri ai CSAT.”

Traian Băsescu pune cererea lui Liviu Dragnea pe seama ignoranţei. Traian Băsescu se înşală. Aşa cum am arătat în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, intervenţia lui Liviu Dragnea ţine exclusiv de un teatru ieftin jucat de preşedintele PSD:

Ion Cristoiu: În primul rînd că ne ia drept proşti. Haideţi să ne lămurim. Deci cînd a făcut bugetul, Teodorovici, nu-i aşa?

Monica Mihai: Au stat la masă, au făcut poze şi…

Ion Cristoiu: Păi nu el, el, Teodorovici punea de la el procentaj, era nebun, e vorba despre servicii. E ministru, e ministrul lui, da?… Dacă eu ştiu că şeful meu, da, şefu Dragnea. Eu sunt Teodorovici, da? Şi depind de Dragnea. Şi ştiu că şeful meu face ca trenul, iertaţi-mi expresia, cînd aude de mărirea bugetelor la servicii, eu mă apuc şi îl măresc? Sau măcar nu-l sun pe Dragnea? Că au telefoane mobile. Alo, domnul preşedinte!

Monica Mihai: E posibil să fi luat această decizie de capul lui, fără să…?

Ion Cristoiu: Păi nu, nu am zis că nu a luat-o de capul lui… E o comedie. Adică e o comedie pe care ne-o joacă Dragnea în care noi să credem că Teodorovici, de capul lui, a crescut…”

Acum, cînd am văzut că Guvernul n-a modificat bugetele Serviciilor, se mai îndoieşte cineva că Liviu Dragnea n-a făcut altceva decît să joace o comedie de prost gust?

Guvernul a aprobat Proiectul vineri, 8 februarie 2019 după-amiază. De vineri, 8 februarie, presupunînd că n-are nici o putere asupra Guvernului, Liviu Dragnea a aflat că i s-a dat cu tifla. 

A reacţionat el de atunci în vreun fel la această sfidare ?

Păi, cum să reacţioneze cînd totul a fost pus la cale chiar de el?

 

Citește și: