Roxana Preda
Vasile Magradean
3293 vizualizări 18 mai 2016

Informaţiile privind documentele SRI au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declanşat de acest for parlamentar în legătură cu acţiunile SRI referitor la problematica infecţiilor nosocomiale - aşa-numitul scandal „Hexi Pharma”.

Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungând la următoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, "SRI a derulat o activitate continuă şi consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central şi local".

"Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât şi probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operaţional. Astfel, în intervalul menţionat, SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale - 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării - 388 de documente de informare vizând acest subiect", informează comisia, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni.

"În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acţiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (Ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central", mai precizează Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Conform Comisiei, sesizările de natură penală ale SRI au inclus aspecte referitoare la „favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale, nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor”.

Documentele depuse de SRI la Comisie au cuprins numărul de înregistrare şi data emiterii fiecărui document, subiectul informării şi destinatarii la care a ajuns fiecare informare în parte.

În urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, precizăm că nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia”, mai arată comunicatul de presă al Comisiei, care nu precizează în ce au constat şi cum ar fi putut fi realizate aceste verificări.

SRI şi-a cumpărat 10% din dezinfectanţi de la Hexi Pharma

SRI a mai arătat, conform Comisiei de supraveghere din Parlament, că în prezent nu mai are relaţii comerciale cu Hexi Pharma, prin Direcţia Medicală şi spitalul SRI „Agrippa Ionescu”, însă că în perioada 2011-2016, spitalul şi Direcţia Medicală a SRI au făcut achiziţii directe de la Hexi Pharma, „în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi”.

„Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat”, arată Comisia SRI.

Cluj: Foşti şi actuali lideri locali nu îşi amintesc de sesizările SRI

Fostul prefect al judeţului Cluj din anul 2011, Florin Stamatian, care este medic de profesie, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că nu a primit informări de la SRI despre dezinfectanţii Hexi Pharma.

”Nu am primit astfel de informări de la SRI, pentru că dacă aş fi primit aş fi reacţionat cumva, mai ales că sunt medic”, a spus Stamatian.

La rândul său, actualul prefect, Gheorghe Ioan Vuşcan, care se află în funcţie din 2012, a declarat că nu-şi aminteşte să fi primit astfel de informări, dar dacă au fost primite, acestea au fost transmise mai departe pentru a se lua măsurile de rigoare.

”Nu-mi amintesc, dar dacă au fost le-am trimis mai departe la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a începe controale”, a spus şi Vuşcan.

Nici fostul preşedinte din anul 2011 al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, nu îşi aminteşte să fi primit astfel de informări de la SRI.

”Nu mai ştiu dacă am primit informări de la SRI pe această temă, au trecut cinci ani de atunci. Dar dacă am primit, am trimis mai departe la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Cluj pentru luarea unor măsuri”, a subliniat Tişe.

Citește și: