Raluca Pancu
3583 vizualizări 31 aug 2016

Până la această oră, 13 parlamentari s-au alăturat formaţiunii conduse de Bogdan Diaconu, care l-ar vrea alături de el şi pe fostul premier, Victor Ponta: deputatul independent Sebastian Ghiţă, deputatul Daniel Oajdea (ex-PNL, ex-PPDD), deputatul Sorin Teju (ex-PNL), senatorul Daniel Savu (ex-PSD), deputatul Ion Eparu (PSD), senatorul Constantin Popa (ex-PPDD, ex-UNPR, ex-PMP), Dorin Petrea (ex-UNPR, ex-PSD, ex-PMP), Răzvan Tănase (ex-PND), Camelia Khraibani (ex-PSD), Mario Caloianu (ex-UNPR, ex -PMP), Marius Manolache (ex-PSD), deputatul independent şi fost membru al PSD, Mihai Sturzu, deputatul Cristian Rizea (ex-PSD), precum şi fostul purtător de cuvânt al lui Victor Ponta, Mirel Palada.

Dintre aceştia, patru au probleme în justiţie. Concret, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în dosarul în care este vizat şi Iulian Herţanu, cumnatul lui Ponta, fiind acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care este acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis. DNA a cerut arestarea sa, însă deputaţii au respins cererea.

Marius Manolache intră în categoria celor certaţi cu legea, fiind pus sub urmărire penală în 2013 pentru acuzaţia de fals în acte în dosarul Realitatea, dosar în care este urmărit penal şi Mario Caloianu pentru fals în declaraţii. Manolache este finul lui Victor Ponta şi cel care declara că demnitarii nu sunt egali cu „cetăţenii simpli”

Cristian Rizea este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Procurorii au cerut arestarea sa, însă deputaţii au respins solicitarea.

Rizea (ex-PSD): Liviu Dragnea m-a trădat

Abia ajuns sub sigla cu Vlad Ţepeş, deputatul Cristian Rizea, tras pe linie moartă de PSD chiar înaintea campaniei electorale, se războieşte acum cu Liviu Dragnea pe care îl acuză de trădare.

„După 16 ani, practic niciodată nu aş fi făcut asta dacă cei din conducerea partidului nu m-ar fi trădat pe mine şi organizaţia de la Sectorul 5. Eu am fost un politician care, de fiecare dată, am combătut traseismul politic şi vă spun şi astăzi. După 16 ani nu cred că putem fi acuzaţi, cel puţin eu, şi ceilalţi colegi de-ai mei care sunt vechi şi ei şi care au trecut la PRU, sub nicio formă de traseism politic şi nu suntem noi trădători. PSD şi pe mine, personal, Liviu Dragnea m-a trădat şi a trădat o organizaţie întreagă de oameni care au muncit pentru acest partid şi pentru a avea rezultatele de care au beneficiat alţii la alegerile locale", a explicat pentru Gândul Rizea.

Întrebat la ce se referă când vorbeşte de "trădare", Rizea a răspuns că nu a fost omul "care să ducă bani la partid", "cu sacoşa ca pe vremuri", adăugând că va spune mai multe.

"Nu am vrut să iau de la gura copilului meu să îi duc domnului Dragnea. Asta mi s-a cerut. O să spun mai multe în perioada imediat următoare. Toţi candidaţii s-au dus umili să îşi dea tainul. Am fost sfătuit chiar de colegi parlamentari, de bună-credinţă, care mi-au spus: "Cristi, te rog, fă şi tu asta". Sunt nişte chestiuni împământenite. Adică, nu poţi să ai o opinie, o părere? Nu poţi să ai o libertate de exprimare? Eu cred că totuşi la 26 de ani de la Revoluţie măcar avem acest drept", a mai spus Rizea, precizând că nu a existat niciun fel de negociere între el şi Bogdan Diaconu pentru înscrierea în PRU.

Eparu (ex-PSD): "Oferta mi s-a părut atractivă şi trebuie să recunosc că şi un pic mi-a zgândărit orgoliul"

La fel de nemulţumit de conducerea PSD este şi  deputatul Ion Eparu care spune că constatat, în ultima perioadă, "o răceală destul de pronunţată a colegilor de partid" faţă de el "şi simultan şi o îndepărtare şi din partea organizaţiei judeţene" PSD Ploieşti.

"Au culminat cu îndepărtarea mea din toate funcţiile de partid şi de la municipiu, şi de la judeţ, eu fiind singurul parlamentar de Prahova care nu am fost ales în niciun fel de funcţie la nivel local. O atitudine de ignorare totală, aş spune, a mea ca individ, ca persoană, a tot ceea ce am făcut, a tot ceea ce fac şi aşa mai departe. S-a mers până acolo încât n-am mai fost invitat nici măcar la şedinţa organizaţiei de bază, din care fac parte", a declarat Eparu, pentru Gândul, adăugând faptul că a mai primit invitaţii de la alte două partide, în vară, pentru a candida la Primăria Oraşului Ploieşti, dar le-a refuzat de fiecare dată.

"De data aceasta, oferta mi s-a părut atractivă şi trebuie să recunosc că şi un pic mi-a zgândărit orgoliul pentru că, până la urmă, de vreo 16 ani de zile eu am activat în organizaţia Ploieşti. Am ajuns la concluzia că, până la urmă, sunt dator şi faţă de mine şi faţă de familia mea să o apuc pe un alt drum", a mai spus Eparu.

Popa (ex-PMP): "Eu i-am dat telefon domnului Diaconu şi l-am întrebat dacă crede că putem colabora"

În schimb, senatorul Constantin Popa, fost membru PPDD, UNPR, PMP, a afirmat, pentru Gândul, că PRU promovează acelaşi mesaj pe care l-a avut şi UNPR, iar asta l-a determinat să îl aleagă: "Un partid care ţine cu România. Deşi la UNPR aveam "pentru progresul României", aici avem "o Românie Unită"". Pe lângă acest "argument" care l-a convins să se înscrie în PRU, Popa a precizat şi că nu a dorit să facă parte din proiectul Mişcarea Populară, ca urmare a fuziunii UNPR - PMP.

"Eu am spus din capul locului că eu nu mă duc în proiectul Mişcarea Populară şi că o să rămân până în momentul în care termină această fuziune şi că mă gândesc să am o altă opţiune politică. Eu nu am fost o clipă membru PMP. Nu că nu am fost de acord, nu am fost nicio clipă membru PMP. Eu când am spus corect, cinstit, "domnilor, nu vă urmez în acest proiect", a explicat Popa, menţionând că "oferta" de a se înscrie în PRU nu a venit din partea liderului partidului.

"Eu i-am dat telefon domnului Diaconu şi l-am întrebat dacă crede că putem colabora. A spus că "da" şi asta a fost tot", a precizat Constantin Popa.

Petrea (ex-PMP): "Îmi place spiritul ăsta de patriotism pozitiv"

La rândul său, deputatul Dorin Petrea, fost membru UNPR, PSD, PMP, a argumentat, pentru Gândul, că "PRU este un partid care poate da pe scena politică din România o nouă atitudine şi o nouă imagine şi speranţă", în contextul în care tinerii parlamentari "nu se vor regăsi pe listele partidelor mari pentru că sunt interese ca cei vechi să rămână acolo".

"Nu am avut nicio adeziune la PMP şi am hotărât să mă înscriu în PRU înainte să mă înscriu în PMP. Am avut doar nişte discuţii acolo. Mă interesează să îmi continui cariera, dacă acest lucru este posibil în urma votului care se va exprima la sfârşitul acestui an. Îmi place spiritul ăsta de patriotism pozitiv în care primează, în primul rând, ideea de România şi apoi ideea de Europa, dar cele două se regăsesc în spiritul partidului. Eu cred că va fi o nouă direcţie şi că este nevoie de un astfel de partid pe scena politică de astăzi", a detaliat Petrea.

În ceea ce priveşte negocierile purtate cu Bogdan Diaconu, pentru înscrierea în PRU, Petrea a declarat că proiectul se afla de ceva timp în discuţie.

"Mă cunoşteam de mult timp cu Bogdan Diaconu. Suntem parlamentari tineri, am colaborat în câteva proiecte. Am avut discuţii încă de dinaintea alegerilor locale. Am vrut pe alegerile locale la Brăila, am şi candidat la Brăila şi am încercat să merg pe linia aceasta a tinerilor, şi a proiectelor, şi a ideilor noi, reformiste, însă a fost prea în scurt şi s-a dovedit a fi un eşec până la urmă pentru că nu am reuşit să ne promovăm. Acum, împreună cu colegii care vor veni şi echipa pe care o vom constitui, lucrurile cu siguranţă vor arăta altfel în toamnă", a mai spus Dorin Petrea.

Dacă ştiu motivele pentru care au ajuns la PRU, nu ştiu foarte multe, cel puţin aşa reiese din declaraţii, despre acţiunile partidului care care au fost criticate în spaţiul public şi considerate derapaje naţionaliste. De exemplu, „Patrula lui Vlad Ţepeş”, condusă la înfiinţare de luptătorul K1, Daniel Ghiţă, care ulterior a demisionat din partid. „Nu am auzit de asta”, a spus Ion Eparu. „Este o chestiune forţată. Nu cred în existenţa unei asemenea brigăzi”, a declarat şi Constantin Popa.

Pe de altă parte, Ion Eparu nu exclude să îşi vadă "de drum" dacă va constata că între el şi "anumite demersuri pe care le face partidul acesta o să existe păreri în opoziţie", precizând că nu a auzit de "Patrula lui Vlad Ţepeş".

De cealaltă parte, Dorin Petrea este de părere că ideea unei asemenea brigăzi "trebuie analizată şi discutată" în condiţiile în care, dacă poate să facă "nişte schimbări reale, în bine pentru România", este necesară şi binevenită.

"Ea trebuie argumentată şi susţinută cu nişte idei şi proiecte care să exprime patriotismul pozitiv şi nu extremismul. Nu m-am alăturat aici ca să avem acte de extremism, ci acte de patriotism, sunt două lucruri diferite. Curentele patriotiste în toată Europa se resimt şi au cota lor de popularitate în fiecare ţară diferă. Într-adevăr, pe lângă toate acestea, au apărut şi curente extremiste. Din punctul meu de vedere, nici Bogdan Diaconu, şi nici ceilalţi care s-au alăturat nu vin pentru a îmbrăţişa această latură extremistă", a declarat Petrea.

Ghiţă: Se simte nevoia unei construcţii noi

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a înscris în PRU, susţinând că generaţia din care face parte simţea nevoia unei construcţii noi.

„Întreaga generaţie sau mulţi din generaţia din care fac eu parte, din politică şi din alte zone din societate, a simiţit nevoia unei construcţii politice care să ne permită să spunem cu exactitate ce ne transmit românii, oamenii, prietenii noştri, colegii noştri. Şi anume că e din ce în ce mai greu pentru noi, românii, să trăim în ţara noastră. (...)  În partide precum PSD şi PNL lucrul ăsta nu prea poţi să-l faci că dăunezi partidului. Şi atunci ne-am hotărât să venim noi cu o construcţie politică şi, alături de Bogdan Diaconu, care este unul dintre cei mai talentaţi tineri oameni politici, căutăm ceva experienţă din zona domnului Geoană, vorbim cu alţi colegi, vrem să asamblăm această mişcare politică nouă”, a spus Ghiţă, pentru Mediafax.

În ceea ce priveşte varianta ca Victor Ponta să se alăture PRU, Sebastian Ghiţă declară că "orice construcţie politică şi-ar dori să-l aibă pe Victor Ponta preşedinte", adăugând că încă nu a vorbit cu fostul premier pentru că acesta nu se află în ţară.

 

 

 

 

Citește și: