Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
22225 vizualizări 25 iun 2014

Parlamentul a votat astăzi cu 344 de voturi pentru şi 17 abţineri Declaraţie politică prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, din cauza scandalului în care este implicat fratele acestuia, Mircea Băsescu. Declaraţia nu are o valoare juridică, ci doar una politică, şeful statului anunţând deja că intenţionează să îşi continue mandatul până în ultima zi. De la şedinţă au lipsit Crin Antonescu şi Vasile Blaga, preşedintele Kelemen Hunor nu a votat-o, iar pentru s-au exprimat premierul Victor Ponta şi vicepremierul Daniel Constantin. În Birourile Permanente reunite Declaraţia politică a întrunit 16 voturi pentru, au fost cinci voturi împotrivă şi a existat o abţinere.

Update 10.54 Declaraţia Parlamentului a întrunit 344 de voturi pentru şi 17 abţineri.

Update 10.48 A luat cuvântul preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El a precizat că ştie că preşedintele Băsescu nu îşi va da demisia şi de aceea din textul declaraţiei s-a scos sintagma "demisia de onoare", ci s-a păstrat doar demisia.

"Declaraţia este un semnal, celui care ocupă temporar această funcţie, că poate este timpul ca pentru onoarea statului român şi respectabilitatea unui demnitar să se retragă din funcţie cu onoare şi demnitate. În numele meu şi al PSD vă cer să votaţi această Declaraţie politică ca un semn de respect pentru statul român". 

Update 10.45 Celelalte grupuri parlamentare nu au dorit să ia cuvântul.

Update 10.42 Deputatul PNL, Ludovic Orban, vorbeşte în numele liberalilor, el afirmând că motivaţia PNL pentru a vota Declaraţia este diferită de cea a PSD.

"Nu de a vota o propunere de declaraţie propusă de domnul Zgonea, Tăricenu şi PSD care nu considerăm că au căderea morală de a solicita preşedintelui României, ci ce a stat la baza PNL de a iniţia propriul proiect de declaraţie care să aibă ca scop demisia preşedintelui Băsescu: de 9 ani PNL luptă împotriva lui Traian Băsescu, nu împotriva unui om, ci împotriva unui mod de a conduce România. În timp ce voi vă doriţi să scăpaţi de Traian Băsescu pentru a vă ocupa de furăciunile din România, pentru a câştiga electorat, pentru a vă scăpa corupţii care sunt în anchete, pentru a împiedica justiţia să-i pedepsească pe corupţi, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că nu mai are capacitatea de a lupta pentru justiţie. Cum să pretinzi că poţi lupta împotriva corupţiei în propria ţară, când nu poţi lupta în propria ta familie", a spus Orban.

"Dacă vă doreaţi să scăpaţi de trebuia să iniţiaţi procedura de demitere. Aveţi nevoie de el ca de un bau bau cu care să speriaţi românii, ameninţând românii cu acest baubau aşa vă doriţi să câştigaţi voturi", a adăugat Orban.

Update 10.38 Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu ia cuvântul.

"Este o acţiune politică fără urmări juridice, Băsescu nu îşi va prezenta demisia de onoare indiferent de votul nostru. Tratează cu dispreţ Parlamentul, îl ignoră, a vrut să-l transforme într-o formă fără fond. Şi-a mobilizat toate forţele propagandistice care îi atacă pe susţinătorii acestei declaraţii politice. A venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat pe care a coborât-o la un nivel inacceptabil", a fost mesajul lui Tăriceanu.

Update 10.35 Declaraţia Parlamentului prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu a fost citită de senatoarea PSD, Gabriela Firea, cea care a avut un conflict cu şeful statului, depunând şi o plângere penală împotriva acestuia pentru infracţiunea de şantaj.

Update 10.30 În plenul Parlamentului sunt 357 de parlamentari, din totalul de 375. Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu lipseşte de la şedinţă, fiind prezenţi, premierul Victor Ponta şi vicepremierii Daniel Constantin (preşedintele PC) şi Kelemen Hunor (preşedintele UDMR).

Update 10.20 Primul care a luat cuvântul a fost senatorul PNL, Ioan Ghişe, care a cerut ca Parlamentul să voteze suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Solicitarea sa a fost respinsă din motive procedurale de preşedintele Camerei Deputaţilor , Valeriu Zgonea, care a spus că propunerea trebuie să treacă mai întâi prin Birourile Permanente reunite

Update 10.15 "Fiecare va vota după conştiinţă, aceasta este poziţia grupurilor reunite, nu exista obligaţia de a vota pentru sau împotrivă. Au fost păreri diferite, dar marea majoritate crede că o astfel de declaraţie nu va avea niciun efect juridic oricum şi nici din punct de vedere politic. Nu avem elemente nici pentru a spune că preşedintele este vinovat, nici că este total nevinovat", a declarat pentru gândul preşedintele UDMR, Kelemen Hunor înaintea începerii şedinţei, grupurile UDMR având o şedinţă înaintea plenului.

Înaintea şedinţei de plen, preşedintele PMP, Elena Udrea, însoţită de alţi parlamentari de la PMP au venit cu mai multe coli A4 pe care era tipărit "bileţelul roz" trimis de Călin Popescu Tăriceanu preşedintelui Traian Băsescu în 2005, prin care îi cerea să intervină la Parchet în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu.

"Cât tupeu trebuie să aibă domnul Tăriceanu ca după ce a scris un astfel de bileţel să ceară demisia lui Traian Băsescu pentru fapte pe care preşedintele nu le-a făcut?", a mai spus Udrea, care a arătat că parlamentarii PMP aşteaptă şi autograf din partea lui Tăriceanu pe aceste bileţele.

 

Citește și: