Gabriel Pecheanu
Ana Petrescu
Firuta Flutur
7195 vizualizări 3 oct 2018

Urmăriţi aici dezbaterile din Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România:

Frans Timmermans: cerem României să investigheze protocoalele SRI 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a acuzat Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei.

"Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele autorităţilor române, refomele legilor justiţiei şi codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiţia. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtăşeşte. CE are o abordare clinică şi nepărtinitoare. În ceea ce priveşte legile justiţiei, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM şi statutul magistraţilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Ştiu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Frans Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene atrage atenţia că situaţia s-a deteriorat.

"CE a recomandat să ceară ajutorul Comisiei de la Veneţia. Urmărim ultimele evoluţii din România cu multă îngrijorare. Independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate corupţia sunt jaloane esenţiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs şi ca România să facă paşi înainte. CE a fost şi va fi gata să susţină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecţii, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiţiei în combaterea corupţiei. Veţi vedea şi în noiembrie ce s-a scris în MCV, faţă de ianuarie 2018. Situaţia s-a deteriorat. Preşedintele Juncker şi cu mine am făcut declaraţii în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autorităţile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce priveşte legile justiţiei şi combaterea corupţiei", a mai spus Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene crede este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale: "Climatul s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între serviciile secrete şi instituţii din justiţie. Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra acestor protocoale. Cerem mai multe clarificări în legătură cu procesul specific în care trebuie să fie modificate aceste legi."

Viorica Dăncilă: Nu am venit aici să dau socoteală. Cer respect pentru România

Premierul Viorica Dăncilă a avut la dispoziţie doar 5 minute pentru a răspunde acuzaţiilor. Ea a început prin a sublinia că nu a venit la Strasbourg pentru a da socoteală, ci din din respect şi preţuire pentru forul european şi a solicitat aceeaşi atitudine faţă de poporul român.

"Nu am venit să dau socotoleală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat. În ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor?" a întrebat retoric Dăncilă, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Premierul a solicitat parlamentarilor europeni să nu ignore abuzurile care s-au petrecut în sistemul judiciar din ţara noastră, din cauza protocoalelor secrete cu serviciile.

"Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie. În baza protocoalelor, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI. Asta înseamnă că acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat şi cer oficial să ni se spună CINE a furnizat datele şi a făcut rapoartele MCV", a completat Dăncilă.

Având în vedere că acum, parlamentarii europeni sunt informaţi despre abuzurile petrecute în România din cauza protocoalelor secrete, premierul român a solicitat acestora să nu le mai ignore.

"Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistraţii din România au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea soluţii. Nu o spun doar eu, o spun magistraţii din România. În final, toţi au fost achitaţi, iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturaţi. Azi v-am informat pe toţi despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiţia din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebaţi-vă de ce...", a afirmat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului român a criticat şi poziţia Parlamentului European referitoare la violenţele de la Mitingul Diasporei din 10 august.

"Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acţionat împotriva unor oameni violenţi care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din Franţa, Spania etc, când forţele de ordine au intervenit cu aceleaşi proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acţiuni practicate peste tot. Nu permiteţi ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni, niciodată, nu va putea întoarce România din parcursul său european", a completat Dăncilă.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European

Dăncilă: Doamna Macovei, stiu despre dezinformările dumneavoastră

Ea a acuzat-o direct pe Monica Macovei că dezinformează colegii din Parlamentul European.

"Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive. Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare. Nu îi acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele dezinformării. Vreau un dialog constructiv pentru România şi UE. Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticaţi a dus la o creştere a nivelului de trai. Nu vă face cinste să aduceţi politica internă în PE. E o lipsă de respect faţă de poporul român".

Dăncilă l-a criticat şi pe Laurenţiu Rebega că a adus politica internă în PE.

"Da, România e divizată, iar eu vreau ca România să fie unită. Vrem o Europă unită, dar să nu ne învrăjbim unii pe alţii. Haideţi să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează. Vom avea dialog şi sunt dispusă dialogului", a mai spus Dăncilă.

Premierul a răspuns şi recomandărilor prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans.

"Domnule Timmermans, vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei se va duce azi la Comisia de la Veneţia. România nu se va abate de la drumul pro-european. Vă spune asta o colegă de-a dumneavoastră. Vă rog să aveţi încredere în România şi în respectarea statului de drept în România."

Rezoluţia privind statul de drept în România va fi votată în noiembrie

Înaintea dezbaterii, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în care l-a asigurat că legile justiţiei au fost modificate transparent, în conformitate cu legislaţia europeană.

"Cei doi oficiali au purtat o discuţie constructivă referitoare la reformele din domeniul justiţiei realizate în România. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat că modificările aduse legilor justiţiei urmăresc alinierea la legislaţia europeană şi s-au efectuat în deplină transparenţă şi în dialog cu partenerii europeni, inclusiv cu Comisia de la Veneţia", a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax.

Şeful Executivul a discutat cu preşedintele PE şi despre protocoalele secrete între serviciile de informaţii şi diferite instituţii judiciare din România, "arătând că pentru Guvernul României, respectarea drepturilor cetăţenilor este o preocupare constantă", potrivit sursei citate.

Viorica D[ncil[, ]ntrevedere cu Antonio Tajani

Printre subiectele de discuţie între cei doi oficiali a fost şi cel legat de pregătirea şi exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.

"Prim-ministrul a reafirmat angajamentul său şi al Guvernului României pentru asigurarea unei bune pregătiri a Preşedinţiei române, precum şi pentru consolidarea proiectului european. De asemenea, a evidenţiat faptul că Parlamentul European este un partener esenţial pentru România, în procesul de pregătire a Preşedinţiei şi are un rol important în aprofundarea construcţiei europene şi apropierea cetăţenilor de instituţiile Uniunii", conchide sursa menţionată.

Dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, privind respectarea statului de drept în România, va fi urmată de o rezoluţie care va fi votată în prima şedinţă plenară din luna noiembrie 2018.

Foto: gov.ro & hepta

Citește și: