Sorina Ionaşc
913 vizualizări 31 iul 2015

Guvernul nu va reveni asupra pachetului de măsuri incluse în Codul Fiscal, acesta urmând să rămână în forma deja adoptată de Parlament, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a adăugat că va avea o discuţie cu guvernatorul BNR pentru a-i prezenta încă o dată argumentele.

"Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuţii ar mai putea să fie pe măsuri, nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu produce efectele scontate. [...] Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situaţia o va impune", a afirmat Teodorovici vineri, într-o conferinţă de presă, întrebat de jurnalişti dacă va lua în considerare sfaturile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de aplicare treptată a măsurilor de relaxare fiscală.

Şi după ce guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a spus că noul Cod Fiscal este "inaplicabil din punct de vedere economic", Teodorovici a anunţat că va merge din nou la BNR pentru a-l convinge pe Isărescu de sustenabilitatea noilor prevederi.

Guvernatorul BNR a criticat, vinerea trecută, noul Cod Fiscal, spunând că este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe şi impozite.

"Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură", a afirmat Isărescu.

El a menţionat că România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%.

Ce se întâmplă cu noul Cod Fiscal

Retrimis de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament pe 17 iulie, liderii PSD au stabilit convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea şi adoptarea noilor prevederi. Astfel, în primă etapă, noul Cod Fiscal trebuie să treacă prin comisia de buget a Senatului, urmând să fie votat şi în plen, pe 24 august.

Odată ce a trecut de Senat, proiectul ajunge la comisia de buget a Camerei Deputaţilor, unde trebuie avizat pentru a fi trimis în plenul decizional. Pe 26 august, noul Cod Fiscal ar trebuie să fie adoptat, din nou, şi trimis spre promulgare.

De data aceasta, preşedintele Klaus Iohannis nu mai are nicio variantă decât să-l promulge, nefiindu-i permis să îl mai respingă o dată.

Atunci când a trimis pentru reexaminare noul Cod Fiscal, preşedintele României Klaus Iohannis a vorbit despre efectele negative pe care le-ar putea avea nişte politici fiscale nefundamentate corect. La momentul respectiv, premierul Victor Ponta a replicat că decizia preşedintelui blochează activitatea economică a ţării şi este "o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României".

La scurt timp, a reacţionat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a criticat cererea de reexaminare, susţinând că "nu există niciun argument logic” pentru asemenea solicitare, iar „motivele nu au niciun fel de justificare".

El a precizat că demersul şefului statului este nu doar ilogic, ci de natură să întârzie bugetul pe 2016.

"Sunt motive care nu au niciun fel de justificare. Nu văd niciun argument logic, economic sau de altă natură, decât cel economic, de a deturna Parlamentului Codul fiscal. Faptul că acest Cod Fiscal a fost dat spre analiza Parlamentului întârzie bugetul pe 2016, astfel încât România să aibă la timp un proiect de buget la timp. Economia aşteaptă acest Cod fiscal de foarte mult timp. Este o situaţie neclară, sunt foarte multe companii care îşi pun întrebarea dacă îşi pot gândi afacerea pe 2016. România se putea afla azi în cea mai bună situaţie a sa, arătând un consens politic", a declarat Teodorovici, la scurt timp după ce Codul Fiscal a fost trimis în Parlament.

Citește și: