Emma Toader - Mediafax
34057 vizualizări 18 aug 2014

Cu Traian Băsescu primul pe lista de susţinători, dar cu partidul care s-a întors spre Elena Udrea, Cristian Diaconescu a anunţat astăzi că pleacă din PMP pentru a candida ca independent la preşedinţia României.

"În urmă cu zece zile unii colegi din PMP au iniţiat demersul de schimbare a candidatului la Preşedinţie, nu am fost informat de colegi, nu am avut o discuţie preliminară, am văzut din presă faptul că au indenţia de a schimba candidatul", a spus Diaconescu, arătând că l-a deranjat minciuna, dar nu vrea să intre într-o polemică şi că e normal ca partidul să decidă şi să suporte consecinţele.

"Din statutul de candidat oficial, decis statutar, am văzut în presă că am devenit o propunere de a fi candidat. Îmi asum să opresc acest proces, din experienţa mea aceste dispute creează confuzie de mobilizare în rândul cetăţenilor, considerând că o nouă decizie nu-şi are rostul. Vreau să vă spun că îmi anunţ candidatura ca independent la Preşedinţia României, nu voi mai fi membru al PMP", a adăugat Diaconescu.

Întrebat dacă are sprijinul lui Traian Băsescu pentru candidatura sa independentă la alegerile prezidenţiale, Diaconescu a spus: "Nu ştiu, e o întrebare pe care s-o puneţi preşedintelui Traian Băsescu". El a adăugat că nu s-a consultat cu preşedintele pe această temă.

"Preşedintele s-a exprimat, a spus ce a avut de spus, eu m-am exprimat, păstrez determinarea de a continua această candidatură independent, de acum încolo fiecare ştie ce are de făcut", a afirmat Diaconescu.

Pe 18 iulie, la o sedinţă PMP la care a participat, şeful statului a susţinut că Cristian Diaconescu este cel mai legitim candidat al dreptei la prezidenţiale. ”Pregătirea lui Cristi Diaconescu este exact pe profilul unui preşedinte”, a afirmat preşedintele, adăugând că acesta este un cunoscător al detaliilor şi al politicii externe, şi care, chiar fiind într-un guvern condus de Adrian Năstase, a pus bazele a ceea ce astăzi înseamnă justiţia din România.

”Aş spune că un bun cunoscător al politicii externe, care alături de alţi miniştri de justiţie a contribuit la evoluţia justiţiei de astăzi, nu poate fi o recomandare mai bună pentru a candida”, a comentat Băsescu. Şeful statului a mai susţinut că Diaconescu este ”un om a cărui onestitate nu poate fi pusă sub semnul întrebării”.

”Aveţi, în opinia mea, cel mai legitim candidat la Preşedinţie, care, trebuie să recunoaştem, are în spate un partid încă mic, dar care poate să crească şi poate să dea un preşedinte mare”, a spus Băsescu.

Udrea: Pot să-l bat pe Ponta

Pe cine va suţine însă Băsescu? Elena Udrea din postura de prezidenţiabil spune că şeful statului va răspunde el însuşi la această întrebare. Oricum, odată decizia luată mâine de conducerea PMP vor fi consultări şi cu Traian Băsescu. Până atunci înă Udrea e convinsă că îl poate bate pe Victor Ponta şi îşi asumă din acest motiv candidatur la prezidenţiale.

"Preşedintele va spune el însuşi, sunt convinsă, ce candidat va susţine în această campanie electorală. A rămas că partidul se întruneşte mâine în forul statutar şi purtăm discuţiile legate de nemulţumirile colegilor din teritoriu, de modul în care va evalua campania la prezidenţiale. Luăm o decizie privind candidatul, votăm, aşa cum prevede statutul, şi pe urmă discutăm şi cu preşedintele, pentru că cei de la Mişcarea Populară suntem şi cei care ne dorim să avem electoratul lui Traian Băsescu. Deci este firesc să ne consultăm cu preşedintele", a spus  Udrea.

În legătură cu criticile care i-au fost aduse de Cristian Diaconescu, şefa PMP a arătat că ea l-a propus pe Cristian Diaconescu candidat PMP la prezidenţiale şi că a crezut că e cea mai bună soluţie "la momentul iunie 2014", însă aproape toate partidele şi-au schimbat candidaţii pentru prezidenţiale în funcţie de contracandidaţi şi de evoluţiile pe scena politică.

„Udrea are un bazin mai mare de simpatizanţi”

În teritoriu, lucrurile par decise. Pemepiştii o vor pe Udrea. Liderul PMP  Vaslui, Ion Vrînceanu, spune că îi pare rău de Cristian Diaconescu, pe care îl admiră ca diplomat, dar că Elena Udrea va avea mult mai multe şanse la Preşedinţie, el apreciind că românii nu vor un diplomat la conducere, ci "un om care ştie să se aplece şi să pupe şi ţigani, şi ţărani".

"Sincer, îmi pare rău de domnul Diaconescu, pe care îl admir ca diplomat. Dumnealui nu a crescut deloc în sondaje. Dimpotrivă, de când şi-a anunţat candidatura doamna Macovei, a scăzut în preferinţele electoratului. De aceea, doamna Udrea va avea mult mai multe şanse, pentru că are şi partidul în spate. Românul nu vrea un diplomat în fruntea ţării, ci un om popular popular, care ştie să se aplece, să ia de gât şi să pupe şi ţigani, şi ţărani, aşa cum face Traian Băsescu. În plus, din ce am întrebat şi noi lumea, populaţia din judeţul Vaslui o adoră pe Elena Udrea”, a declarat corespondentului MEDIAFAX  Ion Vrînceanu.

De la Mureş, Petru Başa afirmă că membrii filialei o vor susţine pe Elena Udrea drept candidat la prezidenţiale, întrucât aceasta are un "bazin de simpatizanţi” mai mare decât Cristian Diaconescu.

"Cred că foarte mulţi vor merge cu Elena Udrea, cel puţin Mureşul va merge. Ea are un «bazin» mai mare şi de simpatizanţi decât Cristian Diaconescu. Părerea mea e că acesta va lua mai multe voturi de la Monica Macovei decât de la Elena Udrea. Cristian Diaconescu şi Monica Macovei au acelaşi bazin electoral", a declarat Başa.

De reamintit e că săptămâna trecută, Elena Băsescu a atacat-o deschis pe Udrea pe care a acuzat-o că le-a interzis şefilor de organizaţii ai PMP să strângă semnături pentru candidatura lui Cristian Diaconescu.

În replică, Udrea a spus că, probabil, EBA a primit un mesaj greşit.

(Au contribuit Theodor Istrate, Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro)

Citește și: