Sorina Ionaşc
5642 vizualizări 26 iun 2013

Într-o zi de doliu naţional, în Parlamentul României s-a strecurat  un alt subiect de interes. Pe “masa rotundă” a unui grup de senatori, alături de reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, preoţi şi medici, a fost aşezat un draft de proiect legislativ privind castrarea chimică a pedofililor. Deşi există încă din 2011 o astfel de iniţiativă legislativă, adoptată tacit de Senat şi rămasă blocată la Camera Deputaţilor, senatorii Ciprian Rogojan, Gabriela Firea şi Marian Vasiliev vor să reînvie subiectul şi să depună un nou proiect de lege pe această temă la începutul noii sesiuni parlamentare.

Ce spun reprezentanţii clerului

În încercarea de a-şi promova iniţiativa, senatorii au găsit susţinere acolo unde nici nu se aşteptau: la Biserică. Preotul Răducă Vasile, reprezentantul Patriarhiei  la dezbatere, a declarat nu doar că va susţine această iniţiativă, ci o va şi promova.

Din partea Mănăstirii Putna, preotul Victorin a fost mai tranşant. În cazul pedeofililor, hoţilor şi al criminalilor nu trebuie să întoarcem şi obrazul celălalt.

„Păi mila creştină se aplică dacă există discernământ. Discernământul este cel mai valoros. Imaginaţi-vă că aveţi un copil care a fost abuzat, şi imaginaţi-vă că acest lucru l-a făcut cel mai bun prieten sau chiar o rudă apropiată.  Libertatea mea încetează atunci când intru peste libertatea celuilalt.  Dacă noi nu aveam această conştiinţă sădită în noi, societatea trebuie să aibă grijă de acestă problemă. Pot să fiu eu înţelegător cu cel care i-a creat copilului o traumă ulterioară pentru tot parcursul vieţii?”, a declarat părintele Victorin, la finalul dezbaterii.

Cum ar arăta proiectul de lege

Termenul de „castrare” le pune probleme însă. Aşa cum au recunoscut-o şi iniţiatorii, sunt multe persoane care consideră că a castra prespune o intervenţie chirugicală. În realitate, castrarea chimică înseamnă un tratament hormonal administrat pentru scăderea libidoului unei persoane şi poate fi reversibil, în sensul în care există posibilitatea ca, în momentul opririi tratamentului respectiv, activitatea sexuală să nu fie afectată.

Proiectul, deşi este încă în fază incipială, presupune, în prima variantă, ca unui pedofil să i se reducă pedeapsa cu închisoarea dacă acesta cere să fie supus tratamentului hormonal de bunăvoie sau, în a doua variantă, impunerea tratamentului în ultimele trei luni de detenţie.

„Pedepsele din prezent sunt mult prea permisive”, se plânge Rogojan. „Acum primeşti închisoare de cinci ani, să zicem, dar scrii o carte şi după doi ani ieşi din detenţie şi repeţi fapta Eu cred că putem face un pas către extinderea pedepselor a celor care abuzează copiii sub 13 sau 15 ani. Iar dacă pedofilii se oferă să fie supuşi tratamentului, deci voluntar, atunci să li se reducă pedeapsa. Este mult mai ieftin acest tratament hormonal, din punct de vedere economic, decât detenţia”, a spus senatorul Rogojan, adăugând că o astfel de măsură ar putea fi extinsă şi violatorilor.

Mai mult, referitor la durata tratamentului, adică a castrării chimice, iniţiatorii spun că ar trebui aplicat până la maxim trei ani nu de un medic, ci de o întreagă comisie de specialişti. „Un singur medic poate să mintă la un moment dat”, acuză Rogojan.

Din grijă pentru „copiii ţării”, senatoarea PSD Gabriela Firea s-a alăturat colegilor săi din opoziţie şi s-a semnat ca şi co-iniţiator.

„Suntem părinţi sau unii dintre noi urmează să devină părinţi şi conştientizăm că avem o responsabilitate faţă de copiii noştri şi copiii ţării. Vom încerca să impulsionăm dezbaterea pe acest proiect, dacă se poate cu prioritate. Comportamentul uman reacţionează în cazul unor pedepse care conţin termeni consideraţi de societate duri dar adecvaţi situaţiei”, a spus senatoarea.

Problema pedofililor trebuie rezolvată, aceasta fiind şi concluzia doctorului Cristian Andrei. „Eu sunt de acord cu măsura de a recomanda sau de a impune, acolo unde este cazul, tratamentul hormonal pentru pedofilul diagnosticat psihiatric. Tratamentul ar fi foarte bun atât în interesul comunităţii, dar şi în interesul pedofilului”, spune el.

Însă în niciun caz sub numele de castrare chimică. „Castrarea este satisfacţia un pic ciudată a celorlalţi bărbaţi care vor să-l pedepsească pe cel care e pedofil. Mi se pare o formă agresivă a unor oameni de semnala un fenomen social foarte răspândit . Unii oameni spun că îi sperii pe pedofili dacă-i ameninţi cu castrarea. Pe pedofil nu-l interesează prea mult genitalitatea, nu partea lui genitală are probleme, ci creierul lui este bolnav şi atunci trebuie abordat emoţional, psihologic, social”, a declarat doctorul, pentru gândul.

Când va ajunge proiectul final în Parlament

Aflat abia în stadiul dezbaterilor, cei trei iniţiatori susţin că, pe lângă discuţiile de miercuri, vor urma şi alte întâlniri pe tema castrării chimice a pedofililor.

„Avem susţinerea societăţii, am vorbit cu cetăţenii în teritoriu şi toţi sunt de acord. Ba mai mult, vor să se aplice la toţi infractorii, nu doar la pedofili”, se laudă senatorul PPDD Marian Vasiliev.

Astfel, pe perioada vacanţei parlamentare, cei trei senatori vor continua dezbaterile, urmând ca din toamnă, după începutul următoarei sesiuni parlamentare, să fie depusă şi iniţiativa legislativă.

 

 

Citește și: