Departamentul Social - Mediafax
5348 vizualizări 19 dec 2018

Paul Cozighian, unul dintre cei doi jurnalişti de la Le Figaro care au stat de vorbă la începutul lunii noiembrie cu fostul preşedinte Ion Iliescu, a publicat, marţi seară, la Realitatea TV, o înregistrare parţială a interviului. Potrivit înregistrării, fostului preşedinte afirmă că în PSD "există fracturi interioare care se reflectă astăzi" şi vorbeşte de problemele juridice ale lui Dragnea.

În articolul publicat în Le Figaro, autorii - Thiery Portes şi Paul Cozighian - scriau: "«Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa», admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui «poziţie personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne» în PSD".

Într-adevăr, în înregistrarea difuzată marţi seară, Ion Iliescu nu declară, cuvânt cu cuvânt, că fracturile interioare din PSD sunt cauzate de problemele juridice ale lui Liviu Dragnea, ci spune că "este totuşi cel mai puternic partid în continuare şi are cea mai mare influenţă în rândul maselor în toate categoriile de populaţie. Din nefericire, există fracturi interioare care se reflectă astăzi; poziţia personală a domnului Dragnea care este destul de complicată, cu aceste probleme cu justiţia."

Fostul preşedinte mai spune: "Din nefericire, am pierdut coeziunea generală a partidului şi această comunicare de la vârf la bază, această susţinere, care este forţa unui partid. Dar sper, pentru că văd în continuare că sunt multe resurse şi mulţi tineri interesaţi de viaţa politică şi nu există alternativă. Singura alternativă este să fie făcute eforturi pentru relansarea unei dezbateri solide în cadrul partidului, de la vârf la bază, pentru a reface legătura şi comunicarea şi pentru a reface cadrul unei activităţi. Pentru că nu există încă altă forţă capabilă să răspundă nevoilor societăţii, societăţii româneşti. Este un moment de criză pentru conducerea partidului".

Ion Iliescu mai precizează că nu crede în existenţa Statului Paralel. "Mulţi oameni vorbesc despre Statul Paralel. Eu îmi aduc aminte foarte concret ce înseamnă acesta, ce înseamnă Statul Paralel. Nu este Statul Paralel, dar slăbiciunea forţelor politice din ţară şi a partidelor poate crea un vid care, bineînţeles, poate crea posibilitatea ca forţe rebele, forţe necontrolate, să creeze această imagine a unui stat paralel. Nu există", potrivit înregistrării difuzate marţi seara.

”În mod realist, partidul va trebui să îl susţină pe domnul Tăriceanu, care are mai multe şanse. Nu avem o personalitate din PSD care să aibă susţinerea maselor. Nu suficient. Din păcate."

Luni seara, după apariţia în ediţia online a cotidianului francez Le Figaro a articolului ”România, ţara partidului unic”, în care era citat, fostul preşedinte Ion Iliescu a negat că ar fi făcut respectivele declaraţii.

”Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva,” scrie Iliescu pe blogul său.

”Nu cred că avem în faţă un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca şi atribuirea unor afirmaţii care nu-mi aparţin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze şi rectificarea respectivelor afirmaţii.”

Paul Cozighian a profitat de supărarea lui Iliescu şi a dat publicităţii, mai întâi 3 minute, apoi aproape 7 minute din înregistrarea discuţiei cu Ion Iliescu, la care a participat şi Thiery Portes şi la care a asistat Gelu Voican Voiculescu. Jurnalistul nu este supărat pe fostul preşedinte: ”A uitat ce ne-a spus.”

 

Citește și: