32 vizualizări 23 sep 2008

Paul Păcuraru a devenit, ieri, cel de-al treilea ministru suspendat de către preşedintele Traian Băsescu şi cel de-al şaselea membru al Cabinetului Tăriceanu forţat să plece de către şeful statului. Păcuraru a fost suspendat, luni, printr-un decret prezidenţial, din funcţia de ministru al Muncii, şi a demisionat din Guvern, ieri după amiază, la presiunea colegilor de partid.Preşedinţia a precizat, într-un comunicat dat ieri, că Traian Băsescu a luat această decizie „având în vedere că DNA a început urmărirea penală faţă de acesta, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită”

Păcuraru este acuzat că a intervenit pe lângă liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega pentru ca firma fiului său să primească unele contracte. Ministrul Muncii ar fi fost înregistrat când l-a rugat pe Morega să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte.

Informaţia a apărut „pe surse” de la Cotroceni încă de luni seara, dar a devenit oficială abia marţi dimineaţa. Motivul invocat de Preşedinţie a fost faptul că Băsescu n-ar fi vrut să strice lansarea oficială a candidaţilor PNL la alegerile parlamentare.

Nicolăescu şi David i-au cerut să demisioneze

Deşi Păcuraru spunea, ieri dimineaţa, că premierul nu i-a cerut să demisioneze, unii dintre apropiaţii preşedintelui liberal i-au spus că e mai bine să plece singur. Cei care i-au transmis acest mesaj au fost ministrul de Interne Cristian David şi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, acesta preluând interimatul la conducerea Ministerului Muncii. De altfel, Nicolăescu nu s-a sfiit să sugereze acest lucru, în declaraţia dinaintea şedinţei Biroului Politic Central al PNL: „Am avut o discuţie cu primul ministru care mi-a propus să accept interimatul la Ministerul Muncii.

I-am explicat că, dacă este vorba numai de interimat şi că ar fi bine ca interimatul să fie şi mai scurt de 45 de zile, pot să accept această propunere, dar în acelaşi timp i-am sugerat primului ministru şi preşedintelui PNL că cea mai bună soluţie şi pentru minister şi pentru guvern şi pentru PNL ar fi să numească foarte repede un titular. Asta înseamnă că ar trebui să aibă o discuţie cu Paul Păcuraru şi să convină cu el ca postul să rămână foarte repede liber astfel încât proiectele şi programele deosebit de importante de la Ministerul Muncii să poată fi gestionate de un titular“.

Mesajul a fost înţeles de Păcuraru, care a lipsit de la şedinţa BPC, dar şi-a transmis telefonic demisia. Premierul a lăsat însă să se înţeleagă că iniţiativa i-ar fi aparţinut fostului ministru: „Am luat în consideraţie demisia pe care Paul Păcuraru mi-a trimis-o în această după-amiază.

Împreună cu colegii, am hotărât că este un gest deosebit şi cred că este cea mai bună soluţie”. Deocamdată, în partid se vorbeşte de numirea unui secretar de stat ca ministru în locul lui Păcuraru, având în vedere că mai sunt doar două luni până la alegerile parlamentare.

 

Citește și: