50 vizualizări 1 feb 2010

Liderii PD-L sunt constienţi că şansele de a reuşi să modifice legea sunt mici, însă speră ca, prin acest anunţ, să îi sperie pe liberali - previzibile victime - şi să îi determine să nu mai joace exclusiv cu PSD. Democrat-liberalii contează pe faptul că PNL va deveni mai maleabil şi, dacă nu va dori să intre la putere, măcar să fie mai îngăduitor cu legile guvernamentale din Parlament.

PNL susţine că nu se teme de modificarea legii şi are, ca plan de rezervă, participarea pe liste comune cu pesediştii la viitoarele alegeri, în cazul introducerii aşa-numitului uninominal pur.

PSD îşi dăduse, iniţial, acordul pentru modificarea legii. Surse din PD-L au precizat că introducerea uninominalului pur a fost unul dintre punctele convenite după alegerile din 2008, când s-a format alianţa cu PSD. Chiar şi la jumătatea anului trecut, pesediştii dădeau asigurări, în şedinţele coaliţiei, că vor susţine schimbarea legislaţiei, însă s-au răzgândit după rupererea alianţei.

Hrebenciuc: E o mişcare împotriva PNL

Intenţia PD-L a fost devoalată de pesedistul Viorel Hrebenciuc. "Acum două-trei săptămâni, cei de la PD-L ne-au întrebat dacă nu vrem să schimbăm această chestiune (sistemul de redistribuire - n.red.). Ei sunt pentru votul majoritar în două tururi, sistemul francez", a conchis Hrebenciuc. Ieri, liderul pesedist a refuzat să dea detalii despre negocierile cu PD-L, spunând doar că ele au avut loc atât înainte, cât şi după alegeri: "Discuţii au avut loc şi anul trecut, şi acum, după alegeri. Am fost abordat pe acest subiect. În perioada când se discuta despre buget era această discuţie. E absolut neoficial. Ei (cei de la PDL - n.red.), ştiind că eu sunt cel care nu sunt de acord cu această modificare, m-au abordat în acest sens, dar nu a fost o chestiune oficială". Hrebenciuc s-a arătat temător pentru soarta PNL - "ar putea dispărea din Parlament, e o mişcare împotriva lor (liberalilor - n.red.)" - însă a dat asigurări că PSD nu va fi de acord cu modificarea legii.

Blaga: "Am avut discuţii vara trecută. Cine câştigă colegiul trebuie să fie parlamentar"

Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a confirmat intenţia partidului său de a modifica legea electorală. "Este un lucru extrem de corect ca, într-un colegiu, cel care câştigă primul trebuie să fie parlamentar", a afirmat Blaga. El a recunoscut şi că acest lucru ar fi în defavoarea PNL: "Da, pentru că, din păcate pentru PNL, două treimi din mandate le-au obţinut de pe locul doi sau trei. Dar nu eu am împărţit colegiile aşa, ci ei şi cu social-democraţii", a adăugat Vasile Blaga. Liderul PD-L a negat însă că ar fi avut discuţii recente cu PSD pe această temă, afirmând că ultimele negocieri au avut loc "în vară".

Crin Antonescu: "Nu ne temem de modificarea legii şi nu facem alianţe cu nimeni"

Preşedintele PNL Crin Antonescu spune că a aflat de la Hrebenciuc, duminică seara, despre discuţiile de modificarea legii. "Discuţiile trebuie purtate nu cu gândul la partide, ci la mecanismul electoral cel mai prielnic pentru modernizarea şi reforma clasei politice. Personal, cred că e de optat pentru sistemul uninominal în formula cu două tururi. Există riscuri pentru PNL, dar pot exista în egală măsură riscuri şi pentru PD-L şi PSD. Nu se ştie ce se întâmplă în doi ani", a declarat Antonescu pentru "Gândul". Preşedintele PNL afirmă că nu se teme de schimbarea legii, pentru că obiectivul PNL este să ajungă la 30 la sută la viitoarele alegeri. "PNL nu este în pericolul de a nu intra în Parlament în niciun fel de variantă a legii şi nici nu este interesat să facă vreo alianţă cu vreunul din cele două partide", mai spune Antonescu.

În schimb, prim-vicele Ludovic Orban a declarat că PNL susţine actuala formă a legii, dar că e pregătit pentru orice: "Noi suntem susţinători ai sistemului uninominal pe care l-am introdus, dintr-un motiv foarte simplu, şi anume că asigură reprezentarea la nivel naţional a voinţei tuturor alegătorilor din România. Suntem pregătiţi ca în orice sistem de alegere PNL, la următoarele alegeri, să câştige alegerile. În anul 2012 orice sistem electoral va avantaja PNL".

Citește și: