Clarice DINU
16111 vizualizări 12 iun 2011

Asumarea răspunderii guvernului pe noua hartă a României la pachet cu statutul minorităţilor, până cel târziu în toamnă, este oferta cu care PDL vrea să meargă marţi în Coaliţie pentru a convinge UDMR-ul să nu pună beţe în roate proiectului de reorganizare administrativă, au declarat, pentru gândul, surse democrat-liberale. Mai mult, cu liderii Uniunii susţinând public că nu acceptă nici în ruptul capului cele opt superjudeţe anunţate de Traian Băsescu şi de Emil Boc, democrat-liberalii ar mai lăsa de la ei numai ca să vadă legea trecută de parlament până în toamnă, chiar dacă, în final, o astfel de variantă ar încurca socotelile atât cu Uniunea Europeană, cât şi când vine vorba de angajarea altor proiecte finanţate din fonduri comunitare.

Ce prevede proiectul PDL

Cu avantaje şi dezavantaje, PDL vrea să pună marţi pe masa Coaliţiei proiectul reorganizării, la care, ţin să sublinieze reprezentanţii democrat-liberali, s-a lucrat mai bine de un an şi care presupune înfiinţarea a opt superjudeţe pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare. Potrivit documentului, numărul Consiliilor Judeţene (CJ) va fi redus la opt, atribuţiile actualelor CJ-uri urmând a fi preluate de consiliile locale. Cele opt noi CJ-uri vor fi conduse în continuare de un preşedinte ales uninominal şi de un număr de consilieri stabilit, astfel încât fiecare dintre actualele judeţe să fie reprezentate. Atribuţiile noilor foruri vor fi în domeniul dezvoltării economice, acestea fiind responsabile de asigurarea cofinanţării necesare proiectelor regionale, în prezent "rupte" în funcţie de posibilităţile financiare ale judeţelor. Noile CJ-uri vor răspunde, totodată, de parcurile industriale, aeroporturi sau reţele de transport la nivel regional.

Spre deosebire de actuala organizare, numărul serviciilor deconcentrate ale ministerelor va fi redus la 8, urmând ca în actualele judeţe acestea să fie reprezentate de oficii, fără personalitate juridică. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu prefecturile. Numărul prefecţilor va fi redus la opt, unul pentru fiecare structură regională, urmând ca în actualele judeţe să fie înfiinţate oficii prefecturale.
Potrivit analizelor făcute de PDL, o astfel de reorganizare ar duce la o reducere de personal a aparatului administrativ de aproape 6.000 de posturi, cu o economie de aproximativ 30 de milioane de euro pe an.

Liderii UDMR sunt rezervaţi deocamdată

Luaţi prin surprindere de anunţul făcut de Emil Boc şi susţinut de Traian Băsescu în şedinţa de guvern, liderii UDMR au respins din start, până acum, varianta reorganizării administrative cu opt judeţe. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor a susţinut, la Interviurile Gândul, că nu se pune problema aceptării acestei variante, cele opt regiuni de dezvoltare dovedindu-şi ineficienţa în timp. Mai mult, el a insistat pe proiectul politic al UDMR în privinţa reorganizării, care prevede înfiinţarea unei regiuni prin gruparea Harghitei, Covasnei şi Mureşului.

Nici fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela nu a fost prea încântat de propunerea PDL, sugerând, într-o declaraţie pentru gândul, că Uniunea ar putea ieşi de la guvernare dacă democrat-liberalii nu fac un pas înapoi.

Citește și: